Föräldrakontroll wifi-router

Använd föräldrainställningarna i din wifi-router för att ha koll på barnens surfande. Du kan blockera webbsidor, särskilt innehåll eller möjligheten att surfa dygnet runt.

1. Logga in i din router

Öppna en webbläsare och skriv in adressen 192.168.1.1 i adressfönstret. Tryck på Enter.

Fungerar det inte kan du prova att skriva in 192.168.1.254 istället.

2. Skriv in dina användaruppgifter

Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som ditt användarnamn (Viktigt med stort A). Fungerar inte det, skriv in admin istället.

Skriv sedan in det lösenord (Access Key) som står på undersidan/baksidan av din wifi-router.

Klicka på Sign in.

3. Klicka på Parental Controls
  4. För att blockera särskilda webbsidor

Aktivera först Site Blocking genom att klicka på Enabled.

5. Klicka på Add New Site för att lägga till webbsidor.

Om du bara vill blockera sidan på en särskild enhet (t.ex. mobil/surfplatta) kan du lägga till den som ett undantag under Device. Skriv in enhetens MAC-adress (den hittar du i inställningarna till den enhet du vill blockera sidan för) eller enhetens hostname, alltså namnet för enheten i nätverket.

6. Tidsinställt surfande

Time of day access är möjligheten att reglera en särskild enhets tillgång till internet i allmänhet. Här finns det två alternativ, att tillåta enheten under vissa tider eller att blockera enheten under vissa tider.

För att göra ett undantag för en enhet måste du först identifiera den i listan för hostname eller via enhetens MAC-adress, det hostname som enheten har kan i regel redigeras i enhetens inställningar.

Under ”type” kan du också se på vilket sätt enheten i fråga är ansluten, via ethernet (nätverkskabel) eller Wireless (trådlöst).

7. När du klickat på knappen kommer en ny vy att dyka upp. I den nya vyn kan du då välja ”Allow” eller ”Block”. Välj ”Allow” om enheten i fråga generellt sätt ska vara blockerad och bara tillåtas under vissa timmar. Om du vill att enheten generellt sätt ska ha tillgång till nätet bör du istället använda dig av ”Block”.
    Ställ sedan in när regeln ska börja gälla och när den ska upphöra, tiden anges i formatet TT:MM enligt en 24-timmarsklocka.