Koppla in bredband via fiber

I den här guiden beskriver vi hur du ska koppla in bredband via fiber. Det spelar ingen roll om du ansluter via vanlig fiber, direkt via en router, med en medieomvandlare eller en bredbandsswitch – guiden täcker alla bitar.

Kom igång med bredband via fiber

Följ guiden för att komma igång med ditt bredband via fiber.

Router och tillhörande kablar

Packa upp och ta fram din utrustning

Börja med att packa upp din utrustning och se till att ha allting redo, så som nätverkskabel, strömkabel och själva routern.

Ett fiberuttag och en mediaomvandlare

Lokalisera ditt fiberuttag eller medieomvandlare

I de flesta bostäder sitter det inkommande fiberuttaget eller medieomvandlaren i hallen, ofta i ett fiberskåp eller i anslutning till elcentralen. Uttaget eller omvandlaren kan också sitta i vardagsrummet, nära tidigare tv-uttag.

Det inkommande fiberuttaget kan vara märkt med WAN/IN/INK och medieomvandlaren är oftast märkt med WAN eller FX.

En router med nätverkskabel och uttag.

Koppla in din utrustning

Välj det alternativ som stämmer överens med din situation.

Endast router

1. Anslut en nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget direkt till routerns WAN-port.

Router och mediaomvandlare

1. Anslut en första nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget till den första porten på mediaomvandlarens baksida, oftast märkt WAN/EXT1.

2. Anslut en andra nätverkskabel från mediaomvandlarens framsida till routerns WAN-port.

Ingen router

1. Anslut en nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget eller medieomvandlaren direkt till datorns nätverksuttag.

Slå på strömmen och vänta i ungefär tio minuter medan allting kopplas upp.

test

Anslut till din router

På routerns baksida eller undersida finns en klisterlapp med nätverksnamn (SSID) och lösenord för ditt trådlösa nätverk.

Anslutning via nätverkskabel Anslut nätverkskabeln från någon av routerns LAN-portar direkt till den utrustning du vill koppla upp.

Anslutning via kopplingspanel Du som har ett fiberskåp med en kopplingspanel, som bildar ett så kallat bostadsnät, har numrerade uttag i din bostad. Koppla nätverkskabeln från någon av routerns LAN-portar till det numrerade uttaget på kopplingspanelen som överensstämmer med uttaget i det rum du vill koppla upp din utrustning till.

En laptop som visar att allt är klart

Klar – börja surfa!

Nu har du kopplat in din router, anslutit till den och kan börja surfa. Har du även skaffat tv från Telia och ska koppla in tjänsten, gå vidare till denna guide.

Om du har köpt ett tv-paket och vill ha hjälp att koppla in den, kan du följa denna guide.

För att logga in på routerns gränssnitt och exempelvis ändra inställningar eller byta namn och lösenord på ditt nätverk, så kan du besöka någon av följande adresser i din webbläsare: 192.168.1.1 eller 192.168.1.254.

Logga in med det Wifi Name och Web Access Key som finns på baksidan eller undersidan av routern.

Om du vill förbättra wifi-täckningen hemma rekommenderar vi att du placerar din router på ett centralt ställe, så att den står öppet och har fri sikt. Det hjälper signalerna att nå fram och kan ge både bättre täckning och hastighet. Om du bor stort kan det hjälpa att köpa till en extender, vilket är ett sätt att utöka nätverket så att det täcker större ytor. Vi har fler tips i vår wifi-guide.

Om allt är inkopplat och du är ansluten till din router men det fortfarande inte går att surfa, rekommenderar vi att du börjar med att starta om din utrustning. Dubbelkolla även så att allt är rätt inkopplat. Om det fortfarande inte fungerar kan du återställa din router genom att hålla in reset-knappen i 30 sekunder, medan strömmen är på.

Om surfen känns trög eller långsam och du surfar trådlöst via wifi kan det bero på att avståndet till routern är för långt eller att routerns sikt är begränsad och signalerna inte når fram som de ska. Testa att placera om den! Långsam hastighet kan även bero på att det är många som surfar samtidigt. När flera surfar samtidigt påverkas hastigheten.

Fungerar inte din tjänst?

Med vårt verktyg Fixa kan du på egen hand förbättra, felsöka och felanmäla ditt bredband.

Har du problem med ditt wifi?

Vi ger tips på var du ska placera din router för att förbättra ditt wifi i hemmet.