Ändra frekvensband på router

Din router skickar normalt sett ut två signaler/wifi-nätverk, ett på 2,4 GHz och ett på 5 GHz. Om du vill att dina enheter automatiskt ska kopplas över på det som fungerar bäst behöver du slå på funktionen band steering. Då får du istället ett nätverk som består av både 2,4 GHz och 5 GHz. Denna guide gäller för routrarna: TG799 Xtream-router & Sagemcom F@st 5370e-router. På F1-routern så sköter routern funktionen på egen hand.

Slå på band steering

Denna guide gäller för routrarna: TG799 Xtream-router och Sagemcom F@st 5370e-router. På F1-routern så sköter routern funktionen på egen hand.

URL för inloggning på router.

Öppna inloggningssidan

Hur du går tillväga för att slå på eller av band steering på din router varierar beroende på vilken modell du har. Gemensamt för de flesta är att du börjar med att öppna en webbläsare och skriver in adressen 192.168.1.1 i adressfältet. Tryck sedan på Enter. Om det inte fungerar kan du prova att skriva in 192.168.1.254 istället. Därefter loggar du in med dina användaruppgifter.

Baksidan av en routern.

Logga in på router

Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som ditt användarnamn (viktigt med stort A). Fungerar inte det, testa att skriva Admin istället.

Skriv sedan in det lösenord (Access Key) som står på baksidan eller undersidan av din router. Klicka därefter på Sign in.

En laptop med uppfälld skärm.

Slå på eller stäng av Band steering

Vet du inte vilken typ av router du har så finns information om tillverkare och modell på routerns undersida.

Har du en Sagemcom F@st 5370e-router, klicka på Wi-Fi.

Är det en TG799 Xtream-router du har i hemmet får du nu ett val, välj Advanced interface. Klicka sedan på Wireless och välj ditt nätverk i spalten på vänster sida.

Scrolla därefter ner en bit tills du ser Band steering eller Band steering Enabled. Klicka i så bocken/fältet visar ON alternativ OFF, beroende på om du vill slå på eller av den.

Fler tips

Mitt Telia

I Mitt Telia hittar du en komplett vy av alla dina abonnemang och tjänster.

Förutom detta kan du även bland annat:

  • Se fakturor, beställa e-faktura och autogiro

  • Byta fakturaadress och betala fakturor med Swish (i appen)

  • Se surfsaldo, köpa surf samt lägga till tjänster

  • Beställa E-sim, spärra och låsa upp simkort

  • Ladda kontantkort och mycket annat

If you prefer you can have the app in English.

Logga in på Mitt Telia och utforska dina möjligheter.

Behöver du mer hjälp?

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp så kan du alltid kontakta oss.