Av: Pernilla Sidén | 2021-03-31

Att släppa iväg sitt barn i de sociala mediernas värld kan kännas läskigt men håll dem i handen och glöm inte värdet av internet-kompisar. Det är några av tipsen vi får från Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen. 

– På nätet ska man som förälder vara med, be barnen visa vilka appar de använder, vad de pratar om och vilka bilder de lägger upp. Från början kan de ha ett privat konto och allt eftersom kan du öka på den egna integriteten när du känner tillit. Det är precis som i trafiken, först håller man barnet i handen, sen kan de gå själva till grannen och därefter till skolan, säger Jannike Tillå.

Barnen samlas kring virala succéer

Likt vi vuxna samlas framför På spåret, Bingolotto eller kanske Game of Thrones, kan ett klipp på en tjej som mimar ”M to the B”, eller en man som åker longboard drickandes tranbärsjuice, vara det våra barn samlas runt. Även om det verkar obegripligt för oss.  

– Var inte så snabb med att döma ut vad dina barn gör på nätet. Stora virala succéer är samma typ av lägerelds-tv som vi hade när vi växte upp.  
 

Avfärda inte de digitala vännerna

För barn som inte har så många kompisar i den fysiska världen kan vännerna på nätet vara livsavgörande. 

– Jag tycker föräldrar begår en grymhet när de säger ”Stäng ner din skärm och gå ut och lek!” till barn som har sitt umgänge på nätet och istället blir ensamt. Avfärda inte de digitala vännerna, vi behöver vänner både online och offline. Vissa barn mår bra av att ha en plats på nätet, de har sina vänner där, kanske sina enda vänner.

Sätt regler utifrån dina barn

De flesta sociala medier har 13 års-gräns, men enligt Internetstiftelsens rapport Barnen och internet 2019 använder nästan åtta av tio barn på mellanstadiet sociala medier.  

– Åldersgränserna för sociala medier har juridiska skäl och handlar inte nödvändigtvis om vad som passar just ditt barn, säger Jannike Tillå. 

När det kommer till regler och gränsdragningar för barns användande av sociala medier finns inga standardsvar. Internetstiftelsen rekommenderar att sätta regler utifrån dina barn.  

– Alla barn är individer men när nätet går ut över sömn, sociala interaktioner, rörelse eller skolarbete måste man dra en gräns. Men om jag får lyfta en enda regel är det att inte ha med mobilen i sovrummet vid läggdags.  
 

Fakta: Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende och affärsdriven organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. 
 

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef, Internetstiftelsen

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef, Internetstiftelsen.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Expertens råd om nätmobbning

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Trygghet & säkerhet

Mobilkörkortet ger trygg start