04 mars 2024

7 min läsning

Livsstil

Gejming i molnet - som Spotify för spel

Tv-spelshobbyn har alltid varit synonym med höga inträdeskostnader, otympliga plastkonsoler och sladdhärvor bredvid tv:n. Men de senaste årens teknikutveckling har lett till att tillverkare har börjat se sig om efter nya sätt att spela. I dag krävs inte längre någon dyr spelkonsol för att spela många av de senaste spelen – allt du behöver är en snabb uppkoppling och ett konto på en streamingtjänst. Det här är tekniken som får alla gamers att sväva på moln: Cloud gaming.

Tre ungdomar spelar tv-spel.

Allt sedan den första spelkonsolen för hemmabruk dök upp 1972 har tv-spelande varit en hobby med en startkostnad som till och med får höginkomsttagare att svettas ymnigt. Den rudimentära Magnavox Odyssey kostade visserligen bara 99 dollar vid lanseringen för 50 år sedan – men justerat till dagens penningvärde motsvarar det ungefär 699 dollar, eller 7 600 kronor. Det är iögonfallande nära vad dagens mest populära tv-spelskonsol Playstation 5 och ett tillhörande spel kostar.

För singelhushållet låter det kanske inte som världens, eller din plånboks, undergång. Men det räcker med att vända blicken mot de skenande livsmedelskostnaderna för att inse att det är en prislapp som avskräcker många potentiella gamers, inte minst bland barnfamiljer. Som tur är har ett nytt – mindre kostsamt och smidigare – sätt att ta del av de senaste tv-spelen växt fram under de senaste åren. Välkommen till gaming i molnet.

Precis som film och musik en gång i tiden flyttade över från fysiska medier som bluray- och cd-skivor till strömningstjänster som Netflix och Spotify genomgår spelmediet just nu en liknande resa. Ledande aktörer som Microsoft, Sony och Nvidia har alla tjänster som 100–200 kronor i månaden låter dig njuta av spel med samma smidighet som du tappar upp vatten ur kranen.

Tekniken bygger på att spelföretagen kör spelen åt dig i stora serverhallar. Sedan får du tillgång till en videoström som visar vad som händer i spelet på den skärm du väljer att använda dig av. Genom att din enhet i sin tur strömmar information om vad du vill göra i spelet tillbaka till serverhallen blir det möjligt att kontrollera spelet. I praktiken är det bara att logga in på mobilen, paddan eller laptopen och börja spela. Men det finns några saker som kan vara bra att veta innan du sätter i gång.

Till att börja med befinner sig tekniken fortfarande i sin linda. För den kräsne gamern som ställer höga krav på tillförlitlighet i snabba tävlingsspel där en millisekunds fördröjning innebär skillnaden mellan vinst och förlust är det svårt att rekommendera dagens molntjänster för gaming. På den fronten finns det än så länge ingenting som slår fysiska spelkonsoler, även om 5G-tekniken är på väg att förändra landskapet. Även den som har en modern tv och vill uppleva spelen i knivskarp 4K-upplösning gör än så länge gott i att hålla sig till traditionella konsoler. Begränsningar i bandbredd gör nämligen att de flesta molnspel i dag strömmas i äldre HD-standarder som 720p eller 1080p.

För alla andra är gaming i molnet ett attraktivt alternativ som inte bara sänker den initiala ekonomiska tröskeln till spelvärlden rejält – det frigör dig också från tv:n i vardagsrummet eller datorn i arbetsrummet och låter dig bära med dig spelen överallt där du har tillgång till snabb uppkoppling.

Det är ingen slump att gamingvärlden riktar blicken mot molnet just nu. Utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige och flera andra delar av världen går just nu fort framåt. I år siktar Telia på att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till 5G. Senast 2025 ska den siffran vara 99 procent. Med nästa generations mobilnät kommer både snabbare hastigheter och kortare svarstider – två viktiga förutsättningar för att kunna spela vad du vill, var du vill, när du vill det.

Tre populära streamingtjänster för spel

1. Xbox Game Cloud

Microsoft har med sin Xbox Game Pass-app etablerat sig som en av de främsta förkämparna för molnspelande. Game Pass ger i sitt något billigare grundutförande tillgång till ett stort spelbibliotek med 100-tals populära spel som Halo, Minecraft och Lego Star Wars som du kan ladda ner till din konsol. Men det är genom att betala lite extra för premiumversionen Ultimate som du låser upp möjligheten att strömma spel till mobila enheter och datorer. Funktionen kallas för Xbox Game Cloud och fungerar överraskande bra, förutsatt att du har en tillräckligt snabb uppkoppling. Här kan du se en lista över vilka spel som går att strömma. Körsbäret på toppen? Om du har en av flera kompatibla Samsung-smart-tv-modeller från 2021 eller 2022 kan du strömma Xbox-spelen direkt genom tv:ns Gaming Hub-gränssnitt.

Det behöver du: Ett Xbox Game Pass-konto med tillvalet Ultimate, en kompatibel mobil, pc, padda eller Samsung-tv samt en fysisk handkontroll (endast utvalda spel fungerar med touch-funktionen på mobiler och paddor). Microsoft rekommenderar en uppkoppling på minst 10 Mbps om du spelar på mobila enheter och minst 20 Mbps om du strömmar från en padda, pc eller konsol.
Kostnad: 135 kronor per månad.
Här strömmar du spelen: Android | iOS | Windows

2. Playstation Plus Premium

Sony var tidiga med att investera i teknik för molnspelande men företaget bakom Playstation har den senaste tiden tagit ett något mer tillbakalutad hållning jämfört med Xbox. Deras tjänst för molnspelande hette tidigare Playstation Now men ingår i dag som en funktion i betaltjänsten Playstation Plus Premium. Till skillnad från Xbox Game Pass fungerar Playstation-molnspelandet inte på mobila enheter utan är begränsat till Windows-datorer och -laptops. Å andra sidan ger det tillgång till några av de mest populära Playstation-spelen som Spider-Man, The Last of Us och Final Fantasy. Den något högre prislappen är tråkig, men faktumet att prenumerationen går att säga upp när som helst gör det ändå till ett prisvärt alternativ om du exempelvis vill låta dina barn spela under semestern.

Det behöver du: Ett Playstation Plus-konto med tillvalet Premium, en kompatibel pc samt en fysisk handkontroll. Sony rekommenderar en uppkoppling på minst 5 Mbps.
Kostnad: 180 kronor per månad.
Här strömmar du spelen: Windows (nedladdningslänk)

3. Gforce Now

Grafikkortstillverkaren Nvidias strömningstjänst Geforce Now är en udda men intressant fågel i sammanhanget. Den här tjänsten är specialiserad på datorspel snarare än konsolspel. I stället för att tillhandahålla både spelen och strömningen över molnet fokuserar Geforce Now enbart på det senare. Det innebär att du bara kan spela kompatibla pc-spel som du själv äger via tjänsten. I gengäld är dess hårdvarumässiga kapacitet vida överlägsen konkurrenternas och här betalar du i praktiken för att förvandla vilken enhet som helst till en supermodern gamingdator som låter dig spela de allra senaste spelen med snygg grafik – utan att behöva investera i ett grafikkort som i dag kan kosta upp mot 20 000 kronor.

Värt att notera är att tjänsten inte har någon dedikerad app till iOS-enheter, men den fungerar bra via webbläsaren Safari. Precis som Xbox Game Pass finns tjänsten till utvalda Samsung-tv-modeller från 2022. Dessutom finns den tillgänglig till vissa LG-modeller från 2021 och 2022. Ett starkt skäl att ge Nvidias tjänst en chans är att den mest grundläggande (och begränsade) versionen är helt gratis.

Det behöver du: Ett Geforce Now-konto, en kompatibel mobil, pc, Mac, laptop, padda, Samsung- eller LG-tv samt en fysisk handkontroll (mobiler, padda och smart-tv) eller mus och tangentbord (pc och Mac). För de lägre grafikinställningarna rekommenderas en uppkoppling på minst 15 Mbps. För de högre nivåerna med 4K-grafik rekommenderas minst 35 Mbps.
Kostnad: 0 kr per månad för Kostnadsfritt, 99 kronor per månad för Standard, 199 kronor per månad för Prioriterat.
Här strömmar du spelen:Android | iOS | Windows | Mac OS

Fler artiklar i samma ämne: