26 april 2024

3 min läsning

Livsstil

Tänk på det här när du byter mejladress

Låt oss vara ärliga: Det finns roligare saker att göra än att byta e-postadress, men ibland är det ändå nödvändigt. Här är en kort komihåg-lista med de viktigaste sakerna du behöver tänka på.

Illunstration av en liggande kvinna med mobiltelefon.

Skaffa en ny mejladress

Det här är det minst besvärliga steget – det svåra är egentligen bara att välja i utbudet. Det finns en mängd olika fristående e-posttjänster att välja bland och många av dem är kostnadsfria. Populära exempel är Microsofts outlook.com och Googles gmail.com. Även gamla klassiska webbportalen Yahoo! erbjuder gratis webbmejl på yahoo.com. Utöver dessa ”jättar” i branschen finns även ett antal aktörer som profilerar sig på integritet. Några välkända exempel är protonmail.com, mailfence.com och startmail.com.

Utöver sådana gratis (och i vissa fall reklamfinansierade) tjänster finns det givetvis många som erbjuder e-post mot en mindre månadskostnad.

Se dig omkring och utvärdera vad som passar dig bäst. Att registrera sig för en ny tjänst är sedan en enkel process som sällan tar mer än någon minut.

Meddela dina kontakter

Informera dina regelbundna kontakter om att du skaffat en ny mejladress och be dem använda den istället för att minimera mängden mejl som hamnar fel.

Sätt vidaresändning på din gamla adress

Gå in i inställningarna på din gamla mejltjänst och ställ in vidarebefordran av inkommande mejl till din nya adress. Om du idag har Telias webbmejl hittar du instruktioner för vidaresändning en bit ner i den här guiden.

Byt kontaktuppgifter på andra tjänster

Om du använt din gamla mejladress som användarnamn eller kontaktadress för andra tjänster (allt från Facebook till shoppingsajter eller streamingtjänster) behöver du se över och ändra detta. Du kommer ju inte längre att kunna använda din gamla mejl för återställning av lösenord och liknande.

Spara viktig eller värdefull information

Det kan vara lätt hänt att viktig information blir liggande i inkorgen – allt från inloggningsuppgifter och resebokningar till personliga saker som familjebilder. Kolla igenom det som samlats i din gamla mejl och ta hand om det som du vill eller behöver ha kvar. Spara ner bilder på datorn eller mobilen, spara eller skriv ut viktigare dokument. Eller vidarebefordra dem helt enkelt till din nya mejladress.

En lite mer komplicerad metod är att spara ner dina mejl till din dator genom att använda en mejlklient (alltså ett särskilt mejlprogram som till exempel Outlook) och ställer in den på att läsa dina mejl från servern med POP3. Det betyder att mejlklienten hämtar dina mejl till din dator och sedan raderar dem från servern. Det i sin tur innebär att du inte längre kan läsa dem på någon annan plats än just din dator. Exakt hur du ställer in POP3 beror på vilket mejlprogram du använder – kolla i dokumentationen för ditt program.

Vår gamla mejlplattform har hunnit bli föråldrad och saknar många funktioner som förväntas av en modern e-posttjänst. En teknisk uppgradering har varit mycket efterfrågad. I samband med att vi uppgraderar e-posttjänsten byter vi också namn på den.

Bland förbättringarna i den nya versionen kan nämnas:

  • Större lagringsutrymme, 1 GB (tidigare 200 MB)

  • Nytt mobilvänligt gränssnitt

  • Förhandsgranskning och sorteringsfunktioner

  • Trygg lagring på Telias svenska servrar.

Nej, det går inte. Oavsett om du använder din telia.com-mejl via webben eller via ett e-postprogram som Outlook eller liknande så är det samma tjänst i botten. Om du säger upp din e-post hos Telia gäller det alltså både webbmejlen och eventuell användning via fristående program.

Fler artiklar i samma ämne: