12 sevärda sportdokumentärer att streama

Sportvärlden är fylld av fascinerande berättelser och färgstarka personligheter, vilket betyder massor av bra stoff för spännande dokumentärer. Här hittar du tips på 12 sevärda dokumentärserier och filmer att avnjuta i sommar.

The Last Dance

Dokumentärserien The Last Dance följer basketlaget Chicago Bulls, med superstjärnor som Michael Jordan, Scottie Pippen och Dennis Rodman, under säsongen 1997-98. Laget som hade dominerat NBA under 90-talet var på väg in i ett generationsskifte, och coachen själv gav säsongen titeln ”The Last Dance”. Här bjuds på mängder av sköna arkivbilder och några av den amerikanska idrottens allra största personligheter. Streama på Netflix.

Diego Maradona

En av de bästa – eller rentav den bäste? Det beror nog på vem du talar med, men Maradonas plats i fotbollshimlen är garanterad. I den här filmen skildras Maradonas tid i italienska Napoli. Å ena sidan sportsliga triumfer med både nationella och internationella liga- och cupsegrar – å andra sidan struligt leverne, kokain och misstankar om samröre med maffian. Hursomhelst, en sevärd historia. Streama på SVT Play.

Superswede: En film om Ronnie Peterson

Marcus Ericsson i all ära, men den främsta svenska Formel 1-föraren genom tiderna är utan tvekan Ronnie Peterson. Den här filmen skildrar Ronnies karriär från uppväxten i Örebro och hans första gokart-tävlingar till stjärnglansen i Formel 1-cirkusen och den tragiska kraschen på Monzabanan 1978. Klart sevärd för alla med minsta intresse för motorsport. Streama på Viaplay.

Four Falls of Buffalo

I början av 1990-talet var Buffalo Bills ett av de absoluta topplagen i den amerikanska fotbollsligan NFL. Laget lyckades med bedriften att ta sig till Super Bowl fyra år på raken – bara för att förlora varje gång. Ett lika dystert som svårslaget rekord. Den här ESPN-producerade dokumentären återberättar historien och intervjuar flera av nyckelpersonerna, bland annat kickern Scott Norwood som fick bära hundhuvudet för den första av de fyra förlusterna. Streama på C More.

Take the Ball, Pass the Ball

FC Barcelona hör till de där fotbollsklubbarna som brukar rankas nära världstoppen. Den här filmen berättar om åren 2008-2012 då laget leddes av tränaren Pep Guardiola och titlarna bara ramlade in – La Liga, Champions League, Spanska cupen. Stjärnspäckat med Lionel Messi i spetsen, och ett måste för fotbollsälskare. Streama på C More.

Women of Troy

Nu blir det basket igen, men den här gången ur kvinnligt perspektiv. Women of Troy handlar om det amerikanska collegelaget USC Trojans med den legendariska Cheryl Miller i spetsen, som dominerade sporten på 1980-talet och gav dambasket ett medialt genombrott. Den här dokumentärfilmen tecknar ett inlevelsefullt porträtt av en stor idrottsprofil som betydde minst lika mycket för sin sida av sporten som mer berömda manliga spelare gjort på sitt håll. Streama på HBO.

Of Miracles and Men

Ishockeyfinalen i vinter-OS i Lake Placid 1980 mellan den stjärnspäckade sovjetiska lagmaskinen och ett amerikanskt landslag fullt av gröngölingar har gått till historien som The Miracle on Ice (och blev så småningom spelfilm med Kurt Russell). Den här dokumentären berättar historien en gång till – men denna gång ur det sovjetiska perspektivet. En intressant historia full av fascinerande karaktärer. Streama på C More.

Free Solo

Fascinerande dokumentär om friklättraren Alex Honnold, som planerar att bestiga den 910 meter höga klippväggen El Capitan i Yosemite nationalpark i USA – utan hjälpmedel eller säkerhetsutrustning. Lika delar psykologiskt porträtt och svindlade klättringsscener. Galet. Streama på Viaplay.

Zlatan - för Sverige i tiden

Det är en öppenhjärtig Zlatan Ibrahimovic som möter tittaren i detta porträtt av en av våra största fotbollsprofiler genom tiderna. Zlatan berättar om allt från uppväxten i Rosengård till de magiska ögonblicken på fotbollsplanen. Det bjuds kanske inte på så många gåshudsframkallande matchklipp, men däremot en ovanligt personlig bild av the one and only Zlatan. Streama på SVT Play.

What's My Name: Muhammad Ali

Med en speltid på två timmar och trekvart är detta en rejäl djupdykning i ikonen Muhammad Alis liv och karriär. En dokumentär i två delar som ägnar tid både åt Alis prestationer i boxningsringen och hans roll som frispråkig medborgarrättskämpe, och varvar matchsekvenser och arkivbilder med mängder av intervjumaterial där Ali själv kommer till tals. Streama på HBO.

Göran Zachrisson - porträttet

Man behöver inte älska golf för att älska Göran Zachrisson, kanske den mest unika sportkommentatorn i svensk tv-historia. Hans lågmälda, lätt filosofiska kommentarer lyfter en golfturnering till stundtals poetiska höjder. Denna dokumentär, signerad SVT-sportens Jens Lind, spelades delvis in under en turbulent tid i Zachrissons liv, med åtal för rattonykterhet och sonens bortgång i cancer, men speglar samtidigt en lång tv-karriär. Streama på SVT Play.

Trevligt folk deluxe

En grupp somaliska flyktingar i Borlänge bildar ett bandylag och tar sig med hjälp av gamle bandykungen Pelle Fosshaug till VM i Irkutsk 2014 som första afrikanska lag någonsin. Det är en lika osannolik som engagerande historia, och resulterade i en långfilm som kom 2015, med manus av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. På discovery+ kan du streama serieversionen i fem delar.

Så gick det sen: Det somaliska bandylandslaget har deltagit i samtliga bandy-VM sedan 2014. Per Fosshaug är fortfarande förbundskapten.

Ännu inte tv-kund?

Skaffa tv- eller Play-paket med Telia

  • Telia Tv

    Vi har Sveriges nöjdaste tv-kunder för femte året i rad!

    Läs mer
  • Telia Play

    Vi har massor av Play-paket för dig som bara vill streama!

    Läs mer