22 mars 2024

5 min läsning

IT-säkerhet

Kapad identitet - så skyddar du dig och din familj

Kapad identitet är i dag en av de vanligaste formerna av bedrägeri. Här är tipsen som hjälper dig att skydda dig själv och din familj.

Kvinna arbetar vid dator

Nätet har förenklat vår vardag på många sätt, men den digitala tekniken medför också risker som vi behöver vara medvetna om. Ett sådant problem är id-kapning, då någon stjäl din identitet för att till exempel köpa saker online. Kapad identitet är idag en av de vanligaste formerna av bedrägeri.

I takt med att de yngre i familjen blir aktiva på nätet ökar förstås risken att råka ut för id-kapning. Se till att dina nära och kära är medvetna om riskerna och har ett bra skydd. Här nedan hittar du mer information och goda råd.

Vad är id-kapning?

Id-kapning kan gå till på flera olika sätt, men syftet är oftast att utnyttja någon annans identitet för att köpa saker på nätet eller stjäla pengar från någons bankkonto. Det kan också handla om att med hjälp av någon annans uppgifter ansöka om kreditkort eller lån, öppna bankkonto, beställa legitimation eller registrera telefonabonnemang med mera.

En metod som används är att göra en adressändring i den utsatta personens namn eller stjäla post ur personens brevlåda. Genom att ta kontroll över posten kan bedragaren sedan starta bankkonto och beställa bankdosa eller BankID i den utsatta personens namn, och sedan använda dessa för att ta lån eller handla varor och tjänster. Du kan minska risken att råka ut för detta genom att spärra möjligheten till att ändra folkbokföring eller adress hos Svensk Adressändring och Skatteverket.

Bedragare kan också försöka utnyttja ditt personnummer och din adress även utan tillgång till BankID för att ta lån, köpa varor på kredit eller liknande. Du bör därför vara vaksam på om du får info om att en kreditupplysning tagits på dig utan att du själv handlat något.

Ytterligare en vanlig metod är att försöka stjäla inloggningsuppgifter via så kallade phishingmail och falska webbsajter. Med tillgång till ditt mailkonto eller dina sociala medier kan personen utge sig för att vara du och lura till sig pengar från andra i ditt namn.

Hur vet man om man blivit id-kapad?

Det finns tecken som kan tyda på att du blivit utsatt för id-kapning, till exempel:

 • Du får kopia på en kreditupplysning som tagits på dig, trots att du inte köpt något.

 • Du ser transaktioner från ditt bankkonto som du inte kan koppla till något du själv gjort eller köpt. Det är en varningsflagga för att någon lyckats komma åt ditt konto.

 • Det kommer en faktura eller beställningsbekräftelse på en vara eller tjänst som du inte beställt.

 • Du får betalningspåminnelser eller inkassokrav för saker du inte köpt.

 • Du saknar försändelser i posten.

 • Du får meddelande om en adressändring du inte beställt.

Vad ska man göra om man råkat ut för id-kapning?

 • Kontakta polisen. Om du råkat ut för identitetsstöld ska du göra en polisanmälan så snart som möjligt. Du har möjlighet att anmäla kontokortsbedrägeri online på polisen.se.

 • Spärra ditt personnummer. Kontakta kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer för kreditupplysningar.

 • Spärra id-kort/körkort. Om du blivit av med id-kort eller körkort behöver du kontakta den myndighet som utfärdat dem för att spärra dem och förhindra att de används för fortsatta bedrägerier.

 • Bestrid transaktionen/fakturan. Kontakta det företag där inköpet gjorts, förklara att det inte är du som handlat och att du bestrider inköpet.

 • Kontakta banken. Om obehöriga transaktioner gjorts behöver du reklamera dessa så snart som möjligt för att kunna få ersättning.

 • Kontrollera obehörig eftersändning av din post. Du kan kontrollera detta via Svensk Adressändring.

Hur ska man skydda sig mot id-kapning?

Du kan förhindra id-kapning med olika metoder. Här är några tips som minskar risken att bli utsatt:

 • Lämna aldrig ut inloggningsuppgifter eller lösenkoder via telefon, mail eller sms. Seriösa företag, banker eller myndigheter frågar aldrig efter känsliga uppgifter genom att kontakta dig på det viset. Om du får ett samtal och känner dig osäker på om det är äkta, be att istället få ringa upp via bankens eller företagets offentliga växelnummer.

 • Lämna inte ut ditt personnummer om du känner dig osäker på sammanhanget eller mottagaren.

 • Klicka inte på länkar eller bilagor i mail eller sms från okända eller tveksamma avsändare. Tänk på att bluffmejl är utformade får att vara så lika äkta vara som möjligt.

 • Kontrollera regelbundet dina kontoutdrag och var uppmärksam på okända transaktioner.
  Skydda din adress mot olovlig vidarebefordring genom att anmäla dig hos Svensk Adressändring.

 • Blockera obehörig adressändring genom att kontakta Skatteverket.

 • Skydda dina pinkoder och lösenord. Använd starka lösenord och undvik att använda samma lösenord på flera sajter eller tjänster. En lösenordshanterare är en bra hjälp om du har många lösenord att hålla reda på.

 • Använd ett program för id-skydd som kan bevaka dina personuppgifter och skydda din och familjens mobiler och datorer från intrång. Till exempel Telia Trygghetspaket som förutom identitetsövervakning, försäkring och juristhjälp inkluderar en lösenordshanterare.

Att skydda sig mot identitetsstöld kräver vaksamhet, men om du följer råden här ovan minskar risken.

Vanliga frågor om id-kapning

Kan jag bli betalningsskyldig vid id-kapning?
Ja, det kan du faktiskt. Om du inte kan visa att en olovlig transaktion skett genom id-stöld så kan du bli skyldig att betala skulder som uppkommit. Det kan i praktiken innebära att du blir tvungen att återbetala ett lån som tagits i ditt namn eller betala för varor som köpts i ditt namn. I
Telia Trygghetspaket ingår bland annat juridisk support som företräder dig och hjälper dig att bestrida betalningskrav, och försäkring som täcker juridisk hjälp och eventuell kvarvarande skuld.

Vad är id-skydd?
Med id-skydd menas vanligtvis någon form av säkerhetsprogram som skyddar mot stöld av personuppgifter och lösenord online. Det finns många bra program på marknaden. Telia erbjuder ett av de mest kompletta skyddsprogrammen,
Telia Trygghetspaket, som inkluderar övervakning, lösenordshantering och dessutom försäkring och juristhjälp om du ändå skulle drabbas.

Id-skydd - behövs det?
Ja, att skaffa någon form av id-skydd är en bra idé. Även om de försiktighetsåtgärder som vi tipsar om i artikeln ovan är en bra början så är du och din familj självklart ännu bättre skyddade om ni också använder ett program för id-skydd.

Fler artiklar i samma ämne: