Telia lanserar Sveriges första stora 5G-nät

Telia Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm är nu lanserat. Nätet har varit igång sedan flera veckor men den formella invigningsceremonin ägde rum i centrala Stockholm den 25 maj. Redan nu står 15 basstationer klara och under juni byggs ytterligare ett 60-tal. Lagom till midsommar kommer 5G-nätet täcka större delen av centrala Stockholm. Parallellt byggs det i ytterligare 12 städer inklusive Göteborg och Malmö med lansering senare i år.

Tidigare generationers mobilnät har förändrat en hel värld, våra beteenden och våra arbetssätt. Nya innovationer vi aldrig kunde föreställa oss är idag vardag och Telia har alltid legat främst tillsammans med starka partners som bland annat Ericsson. Nu tas nästa stora steg i historien när Sveriges första stora 5G-nät i Stockholm invigs formellt den 25 maj 2020.

– Näten har aldrig varit viktigare i våra liv och i samhället. Med 5G-satsningen lägger vi grunden för den fortsatta digitala utvecklingen med fokus på innovation, hållbarhet och säkerhet. Vi är stolta över att göra lanseringen i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industri och transporter vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd, säger Allison Kirkby, Vd och koncernchef på Telia Company.

– Coronakrisen har tvingat flera länder att skjuta på utrullningen av 5G, men i Sverige lyckas vi hålla uppe utbyggnadstakten trots det svåra läge vi befinner oss i. Krisen har visat hur viktigt det är med telekommunikationer för arbete och digitala möten, och här kommer 5G spela en betydande roll, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Stockholm först ut med 5G

Under våren har 15 basstationer byggts ut med 5G i Stockholm och nätet är redan igång. Ytterligare ett 60-tal ska vara klara under juni, i partnerskap med Ericsson. Därmed kommer en stor del av centrala Stockholm att ha 5G-täckning vid månadsskiftet, inklusive Norrmalm, Östermalm och Vasastan. Parallellt byggs det i ytterligare 12 städer inklusive Göteborg och Malmö med lansering senare i år.

– Nu nås en viktig milstolpe för oss som svenskt företag genom samarbetet med Telia Company som innebär att 5G blir verklighet i Stockholm. Oavsett om det handlar om att förbättra mobilt bredband eller driva utvecklingen av nya affärs-, samhälls- och industriapplikationer, så kommer 5G att bidra till en positiv samhällsutveckling i hela Sverige. Vi ser fram emot att samarbeta med vår strategiska partner Telia Company för att driva denna förändring och se till att Sverige drar nytta av konkurrensfördelarna med digitaliseringen, säger Börje Ekholm, Vd och koncernchef på Ericsson.

Med 5G breddas de digitala motorvägarna och ny fräsch kapacitet tillförs i mobilnätet. Det behövs, behovet av data fortsätter att öka och allt fler avancerade tjänster används i våra mobiler. Med 4G i kombination med 5G kan vi också närma oss regeringens bredbandsmål genom att leverera en snabb och kostnadseffektiv internetuppkoppling på platser där det idag saknas fiber.

Redan vid lanseringen kommer det nya 5G-nätet bidra till högre datahastigheter, kortare svarstider och effektivare energiförbrukning. Telias 5G-nät drivs dessutom sedan 2007 av 100 % förnybar el. Telias 4G-nät kommer även fortsättningsvis spela en viktig roll och kommer komplettera 5G-nätet, som successivt byggs ut.

5G öppnar nya möjligheter

5G är nästa generations mobilnät som öppnar upp nya möjligheter för fler människor och helt nya användningsområden. Den digitaliseringsresa som företag, organisationer och samhället redan har inlett blir både smidigare, smartare och snabbare med 5G som plattform.

Redan 2016 påbörjades arbetet och 2018 invigdes den första 5G-masten i landet på KTH i Stockholm. Sedan dess har flera 5G-testbäddar sjösatts runt om i Sverige där näringsliv, akademi och offentlig sektor samverkar för att utforska den nya teknikens möjligheter.

Kunder med abonnemangen Telia Mobil (privatkunder) eller Telia Jobbmobil (företagskunder)* samt en 5G-redo smartphone från Telia, och som befinner sig i ett område där 5G finns tillgängligt kommer kunna koppla upp sig mot det nya nätet. De första 5G-redo mobilerna säljs redan, bland annat Samsung Galaxy S20. För att denna modell ska funka i nätet behövs en uppdatering mjukvaran, och det kommer ske per automatik under sommaren. En 5G-symbol visas sedan i skärmen när mobilen är uppkopplad mot 5G-nätet. 


* Gäller kunder som tecknat Telia Jobbmobil från 1 april, 2020. Äldre abonnemang kan uppgraderas för att bli 5G-redo.