04 oktober 2023

2 min läsning

Innovation

Premiär för fjärrstyrd virkeslastare via 5G

Fjärrstyrda maskiner i tyngre verksamheter kan skapa både säkrare arbetsmiljöer och högre effektivitet. Forskningsprojektet Remote Timber testar en fjärrstyrd virkeslastare på SCA:s timmerterminal i Timrå, och Telia bidrar med 5G-uppkopplingen.

En virkeslastare hos SCA som fjärrstyrs via 5G-uppkoppling.

I framtiden kan svenska timmerterminaler komma att bemannas med fjärrstyrda lastmaskiner. Förarna sitter i bekväm och säker miljö utan buller och vibrationer, och kan kontrollera lastarna via 5G-uppkoppling. De första skarpa försöken med tekniken har varit framgångsrika. 

Projektet Remote Timber drivs av Mittuniversitetet i samarbete med bland andra SCA, Volvo CE och Telia. Volvo har byggt om en höglyft av modell L180 för ändamålet och utrustat den med nödvändiga kameror och sensorer. Telia har byggt ett dedikerat lokalt mobilnät med 5G-kapacitet på SCA-terminalen.

– Det här samarbetet är ett fint exempel på hur fjärrstyrning med den senaste tekniken kan bidra till effektivare och mer hållbara lösningar i skogsindustrin. En säker och robust digital infrastruktur är avgörande för det, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.

Förutom stabilitet erbjuder 5G-tekniken extremt låga svarstider och mycket hög datakapacitet, bägge viktiga faktorer för att förarna ska kunna styra fordonen med omedelbar återkoppling, en förutsättning för precision och säkerhet.

– Projektet ligger helt i linje med SCA:s ambition att vara med och driva på utvecklingen mot mer autonoma fordon och bättre förarstöd. Det är också en viktig del i att göra skogsbruket ännu mer hållbart. Med fjärrstyrda terminaler kan vi förbättra arbetsmiljön för förarna, öka tillgängligheten på terminalerna och effektivt nyttja våra maskiner, säger Magnus Bergman, chef för stab, teknik och digitalisering vid SCA Skog.

Läs pressmeddelandet här.

Fler artiklar i samma ämne: