Av: Telia | 2021-03-30

Vet du vilka kändisar i sociala medier som din ungdom följer? Här listar vi några av tonåringarnas svenska favorit-influencers.

Influencers, Youtubers – kärt barn har många namn. För dig kan de tyckas vara kända utan att ha presterat något speciellt, men borta är de tider då man behövde vara skådis, artist eller idrottsstjärna för att vara i allmänhetens blickfång. Här är några av de kändaste personerna som din tonåring troligtvis har stenkoll på via sociala medier som Snapchat, Instagram, Youtube och andra plattformar:

Therése Lindgren
En av Sveriges största Youtubers. På sin kanal pratar hon om skönhetsvård, psykisk ohälsa och djurrättsfrågor. Har blivit ”Årets Youtuber” tre gånger. Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademin har sagt att Therése Lindgren ”uppfattas som en nära vän” av sina följare. 

PewDiePie
Världskänd Youtuber med över 100 miljoner (!) prenumeranter. Merparten av videorna är klipp på när Felix Kjellberg a.k.a PewDiePie spelar datorspel och kommenterar, ofta på ett humoristiskt sätt. 

Bianca Ingrosso
Stor bloggare och Youtuber. Medverkar bland annat i Wahlgrens värld och som jurymedlem i Talang. Pratar öppet om sin bulimi. Har ett eget sminkmärke och har bland annat vunnit Årets blogg och Årets tv-personlighet.  

Filip Dikmen
Har prisats för sin träffsäkra och skrattframkallande Instagram-videor där han med sketcher driver med fördomar om invandrare. Har den senaste tiden pratat om feministiska frågor och leder Big Brother 2021. 

Tarzan Jiar 
Slog igenom i Paradise Hotel och är i dag influencer i flera olika kanaler. Prisades 2020 på Heyou-galan för sin TikTok. 

Julia Gustafsson 
En av Sveriges största TikTokare, går under namnet Julias.2001 där. Väntar nu sitt första barn och delar med sig av den resan på Youtube. Har kallats för ”en kreatör som är en glädje- och kärleksspridare och fighter mot mobbning ”. 

Bröderna Norberg
Bröderna Daniel och Emil driver humorkanalen Bröderna Norberg på Youtube. Driver främst med Melodifestivalen men gör också sketcher där de involverar andra kända influencers. 

Jocke & Jonna 
Paret Joakim och Jonna Lundell blev kända för ett flertal år sedan genom sina challenges och pranks på Youtube. Driver nu ett aktiebolag som producerar videor och musik, och har flera egna formatprogram på sin kanal. Syns även i tv-produktioner på Discovery. 

Zara Larsson
Världskänd sångerska som slog igenom då hon vann Talang som tioåring. Har över sex miljoner följare på Instagram och är även känd för sina feministiska ställningstaganden. 

LAKI (tidigare Lakidoris)
Youtuber som gillar att skämta och bryta normer. Syns också på Instagram, TikTok och Snapchat. Hamnade 2017 på femtonde plats på Breakits ranking ”Mäktigast i Sverige på Youtube”. 

Greta Thunberg 
Ingen kan väl ha missat Greta Thunberg? Hon har gått från att som 15-åring ensam sittstrejka för klimatet utanför Rosenbad till att ha över tio miljoner följare på sin Instagram. Hon är världskänd miljöaktivist och är öppen med sin Aspberger. 

JLC
Humorgrupp som driver Youtubekanal med vloggar, challenges, pranks och sketcher. Består av tre roliga killar, bland annat Lucas Simonsson – vars parodier på sin flickvän du kanske har sett.

Wilma Holmqvist
Tjugoåring vars lifestyle- och beautykanal på Youtube slog igenom stort för några år sedan. Numera publicerar hon videor under ”Wilma Holmqvist” på Youtube och Instagram, och hon har även skapat ett veganskt och cruelty free-sminkmärke vid namn Hickap. 

Janni Delér
Började som bloggare och har numera över en miljon följare på Instagram under namnet jannid. 28-åringen bor nu i Monaco och är gift med skidgiganten Jon Olsson, som i sin tur har en populär vlogg. 

Peg & Penny Parnevik
Systrarna som blev kända när deras golfande pappa Jesper Parnevik visade upp familjens liv i realityserien Parneviks. Båda har flera hundra tusen följare på Instagram. Medan Peg satsar på musikkarriären ägnar sig lillasyster Penny åt familjelivet med sina två små barn.

Anis Don Demina 
Han är killen som säger sig hata ordet influencer, men ändå räknas som en. Har länge synts på Youtube i klipp när han tittar på och kommenterar tv-program, men har på senare tid blivit känd även för den breda allmänheten i och med sitt deltagande i Melodifestivalen.

Tova Helgesson
Skånsk 21-åring som gör innehåll på allt mellan himmel och jord. Hon har över 400 000 prenumeranter på Youtube och lika många följare på Instagram. Fick kritik förra året när hon sålde nakenbilder på OnlyFans – som inte föreställde hennes egen kropp. 

Liam Pitts
Kända Laila Bagges son i tonåren som syns en del i Lailas realityprogram Lailaland. Tränar MMA och visar upp olika delar ur livet i sina sociala medier.

Moa Murderess
Hon känns mest igen på sitt färgglada hår och la ofta upp videor när hon genomförde olika kända challenges, numera är många av dem mer av en inblick i hennes vardag. 

Newplay / Den som skrattar förlorar
Youtube-kanalen Newplay är känd för leken som går ut på att dra skämt och sedan undvika att skratta. Gästas ofta av olika kändisar. Är en del av contentgruppen N365 group.

Tone Sekelius
Blev känd för blivit känd för vloggande på olika teman, och framförallt för sina sminkvideor. Föddes som killen Thomas men efter ett att ha kommit ut som trans heter hon Tone nu.

Dyngbaggegalan
Konto som inte gör eget innehåll men desto oftare kurerar och lyfter andras innehåll som anses vara sevärt – oftast komiskt, obekvämt eller underhållande på annat sätt. 

Sebastian Tadros
Hans glada och något galna personlighet lyser igenom i allt han gör. Youtube-kanalen har över 25 miljoner visningar totalt.

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Magister Nordström om sociala medier

Erbjudanden

Sveriges populäraste familjeabonnemang

Just nu 99 kr/mån i 6 mån för nya extra användare
(ord. pris 199 kr)

Tips & inspiration

Så får du koll på spelvärlden