Av: Telia | 2021-03-02

I takt med att familjens yngre medlemmar blir alltmer självständiga på nätet gäller det också att de är medvetna om de risker som finns. Ingen blir glad av att råka ut för ett kapat spelkonto eller något ännu värre. Här är säkerhetstipsen alla behöver känna till.

En tråkig baksida till nätets möjligheter är phishing, eller nätfiske, då bedragare försöker lura folk att lämna ifrån sig känslig information som lösenord eller kreditkortsuppgifter. Det kan ta sig olika former, från bluffmail och sms till misstänkta telefonsamtal. På ställen där särskilt ungdomar är aktiva, som olika spelplattformar, är det inte heller ovanligt med bedrägliga kontakter i chattar eller falska programuppdateringar som syftar till att kapa spelkonton eller profiler.

För hela familjens säkerhet är det viktigt att alla vet hur man skyddar sig för att slippa bli lurad. Här har du våra bästa tips.

Var uppmärksamma!

Lämna aldrig ut kreditkortsuppgifter, inloggningsuppgifter, koder eller andra känsla uppgifter i mejl eller sms. Detaljer som ofta avslöjar bluffmejl är språkliga felaktigheter som stavfel, konstiga formuleringar och dålig meningsbyggnad. Engelska stavningar kan också förekomma. Ibland används även gamla företagslogotyper.

Öppna inte okända länkar i mejl eller sms

Klicka aldrig på länkar i e-post om du inte är säker på att avsändaren är äkta och pålitlig. Många företag har en offentlig lista på vilka avsändaradresser de använder. (Här är till exempel Telias information.)

Identifiera dig aldrig med BankID på uppmaning via telefon eller mejl/sms

Om du blir uppringd av någon som påstår sig representera ett företag du/ni är kund hos och ber dig att identifiera dig med BankId – gå inte på det. Samma sak om du får mejl eller sms där du ombeds identifiera dig eller ange kontouppgifter. Seriösa företag efterfrågar aldrig känslig information den vägen. Om du är det minsta osäker, lägg på och kontakta istället företaget direkt via deras officiella kontaktvägar för att kontrollera saken.

Slarva inte med lösenorden

Ditt e-postkonto är nyckeln till dina övriga konton, som spel eller sociala medier, och behöver därför skyddas ordentligt. Vid sidan av att aldrig lämna ut sitt lösenord till någon annan bör man också regelbundet byta lösenord och alltid skapa säkra lösenord. Man kan också använda så kallad tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att du behöver bekräfta en inloggning på ditt mailkonto genom att godkänna den med en engångskod. De populäraste mailtjänsterna erbjuder i allmänhet tvåfaktorsautentisering, men du behöver oftast aktivera det för att använda det. Det finns också särskilda appar för ändamålet, till exempel Google Authenticator.

Använd alltid säkerhetsprogram

Ett bra antivirusprogram är grundläggande i det totala skyddet av en dator eller mobil. Programmet stoppar en mängd olika hot och skyddar dig mot till exempel skadliga webbplatser, intrång, virus och andra skadeprogram. Det finns mängder av program att välja på – vi rekommenderar så klart Telia Trygg surf, men det viktigaste är att ni skyddar er.

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Har du koll på ungdomarnas favoritappar?

Erbjudanden

Mer trygghet till familjen

Pris 49 kr/mån

Tips & inspiration

Det här behöver du veta om spelvärlden