Av: Christer Andersson | 2021-04-09

Hur blockerar man olämpligt innehåll på nätet för yngre barn? Här hittar du tips om olika funktioner och program för föräldrakontroll på mobilen eller surfplattan.

Att barnsäkra mobilen eller surfplattan innan barnet får låna den kan vara en enkel väg till sinnesro som förälder. Samma sak gäller när barnet fått sin första mobil: vissa begränsningar kan vara förnuftiga för att minska risken att barnet hamnar på olämpliga sajter eller barnförbjudet innehåll. Beroende på vad du använder finns det både inbyggda funktioner och fristående appar som låter dig skapa särskilda barnkonton, spärra olämpligt innehåll och begränsa skärmtid. Här nedan tipsar vi om några av de möjligheter som finns för att barnsäkra mobiler och surfplattor.

Dock är det viktigt att först nämna att ingen av dessa lösningar till hundra procent kan garantera att inget olämpligt slinker igenom. Värt att tänka på är också att barnspärrar är mest effektiva när barnen är små – ju äldre de blir, desto troligare är det att de hittar vägar runt vissa inställningar eller filter. Därför är det alltid viktigt att ha en levande dialog med barnet om vad man gör och ser på nätet.

Föräldrakontroll på iPhone och iPad

Apples operativsystem iOS innehåller en funktion kallad Skärmtid, som i sin tur rymmer ett flertal olika inställningar som kan vara nyttiga. Här kan du bland annat:

Föräldrakontroll på Android-mobiler och surfplattor

För mobiler och surfplattor med operativsystemet Android (d.v.s. de flesta tillverkare vid sidan av Apple och Huawei) erbjuder Google en lösning i form av den kostnadsfria appen Google Family Link. Denna låter dig visserligen inte blockera specifikt innehåll – det behöver du göra via inställningar i specifika appar eller sökmotorer – men innehåller andra funktioner:

Barnsäkra YouTube

För mindre barn erbjuder YouTube ett skräddarsytt alternativ i form av appen YouTube Kids, som erbjuder en kontrollerad miljö för barnen. Förutom att innehållet från början är filtrerat av både algoritmer och mänsklig granskning ger appen möjlighet att ställa in ytterligare begränsningar. Bland annat kan du om du vill helt blockera videosökning och endast tillåta de kanaler eller videor som du godkänner.

Läs mer om barnprofiler på andra streamingtjänster.

Ställ in föräldrafilter i routern

Ett alternativ för att begränsa åtkomst till specifika webbplatser är att blockera dem direkt i din bredbandsrouter. Tänk dock på att detta endast ger effekt om du kopplar upp mobilen eller surfplattan via wifi, eller om du surfar från en dator via fast bredband. Om du surfar via mobildata ger den här åtgärden ingen effekt. Filtret bygger på att du själv lägger till de webbplatser som ska blockeras.

Du som har en router från Telia hittar instruktioner här.

Ställ in Familjeregler i Telia Trygg surf

Telia Trygg surf är ett säkerhetsprogram som erbjuder både antivirus och intrångsskydd, men här finns även funktioner för föräldrakontroll under rubriken Familjeregler. Programmet kan användas på såväl mobiler och surfplattor som datorer, och låter dig bland annat skapa användarprofiler för barn i olika åldrar, ställa in tidsbegränsningar, och blockera innehåll utifrån ett antal olika kategorier. Du hittar instruktioner nedan:

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

8 trygga appar för små barn

Erbjudanden

Mer trygghet för hela familjen

Pris 49 kr/mån
Testa 3 månader fritt

Tips & inspiration

Ställ in barnkonto på streamingtjänsterna