Hemligheter har nog alla, och det kan vara kul och spännande att ha en hemlis. Men på samma sätt som det finns både små och stora hemligheter så finns det också bra och dåliga hemligheter.

Vad är en bra hemlighet?

Bra hemligheter blir man glad av. En bra hemlighet kan till exempel vara en födelsedagspresent som man köpt till mamma, som hon inte får veta om. Man blir alldeles bubblig inombords när man tänker på hur glad hon kommer att bli när hon får den. Såna hemligheter är roliga att ha och dem berättar man inte för någon. 

Vad är en dålig hemlighet?

Dåliga hemligheter är saker som man blir ledsen av eller som gör att man får ont i magen. Dåliga hemligheter får man berätta för andra, även om någon sagt att man inte får. Om man berättar en sån hemlis för någon som man vet att man kan lita på, så kan den personen hjälpa en. 

Det kan till exempel vara att man skickat en elak kommentar till någon, eller fått en själv, eller att någon har gjort något dumt och sagt att man absolut inte får berätta det. Eller så kan det vara att man sett något otäckt på mobilen eller fått ett konstigt kedjebrev. Såna saker kan man må dåligt av. Då är det bäst att berätta för en vuxen som man känner väl och litar på.

Vuxna kan hjälpa

När man mår dåligt över något som man sett, hört eller gjort är det bäst om man kan berätta det för någon. Till exempel en förälder eller en annan vuxen som man känner bra och litar på. Vuxna har varit med om mer fler saker än barn har, och de vet vad man kan göra om man har en dålig hemlis eller har sett eller hört något otäckt.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans