Av: Christer Andersson | 2022-06-29

Den bekvämaste semesterresan gör du hemma i soffan. Här är sju filmer för olika åldrar som tar dig med till spännande platser runt om i världen.

Sommarlov och semester och visst har reslusten vaknat till liv efter ett par år av restriktioner. Men mellan passköer och flygkaos så kan en sommar på hemmaplan vara ett ganska behagligt alternativ. Och resa kan man ju faktiskt göra i tv-soffan – med filmernas hjälp. För dig som semestrar hemma eller som bara vill drömma dig bort under en regnig sommarkväll tipsar vi om ett gäng filmer som tar dig till färgstarka miljöer jorden runt. Fram med popcornskålen, nu lyfter vi!

Notting Hill (Netflix)

Vår första destination blir London, ett evigt populärt resmål för oss svenskar. Den här romantiska komedin med Julia Roberts och Hugh Grant har dragit sitt strå till stacken. Glamorös filmstjärna möter frånskild bokhandlare i den kärleksfullt skildrade Londonstadsdelen Notting Hill och ljuv musik uppstår. Turister lär ha vallfärdat till huset med den blå dörren där Hugh Grants rollfigur bor. Mys!

Bara en natt (Viaplay)

Redo för ännu mera romantik? Vi tar tåget till Wien tillsammans med Ethan Hawke och Julie Delpy, två ungdomar på resa genom Europa som kommer varandra nära under en magisk natt i Wien. Vackert och känslostarkt.

Baksmällan (HBO Max)

Vi hoppar på ett plan för en långflygning över Atlanten till spel- och partymeckat Las Vegas. Här blir det inte mycket romantik, men desto mer kaos och galna äventyr. Fyra vänner checkar in på Caesars Palace för en svensexa, och när de vaknar upp dagen därpå är brudgummen spårlöst försvunnen. Varning för vuxenhumor. 

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Sällskapsresan (C More)

Festas gör det så klart även på Kanarieöarna. Lasse Åbergs första film om nörden Stig-Helmer som drar iväg på chartersemester är en svensk klassiker som inte behöver någon närmare introduktion. Även om du aldrig sett filmen kommer du att känna igen många skämt.

Sune i Grekland (C More)

Den tredje långfilmen om Sune utspelas i Grekland (på Rhodos närmare bestämt). Pappa Rolf tar med sig hela familjen på utlandsresa – all-inclusive, dessutom – men saker blir inte riktigt som planerat. Barnvänligt familjeäventyr med bland andra Morgan Alling.

Cast Away (Viaplay)

Tröttnat på turistmyller? Kanske drömmer du om att semestra på en paradis-ö? Då kan du slå följe med Tom Hanks till en öde ö i Stilla havet. Olyckligtvis för Tom hamnar han där efter att hans flygplan kraschat, och det blir mer överlevnad än avkoppling. Men som film är det underhållande. Volleybollen Wilson är en utmärkt birollsinnehavare.

Jorden runt på 80 dagar (Netflix)

Vi avslutar med en rejäl långresa. Jules Vernes äventyrsroman har spelats in många gånger. På Netflix hittar du denna animerade och barnvänliga version där en tillbakadragen apa och en framfusig groda ger sig på att resa jorden runt i rekordfart.

Mer från Digital förälder

Flicka med katt tittar på surfplatta.

Underhållning & spel

Sommarens bästa streamingtips

Erbjudanden

Utvalda mobiler och surfplattor för barn

Kvinna i hängmatta.

Underhållning & spel

Poddar & ljudböcker för stora och små