Av: Alexander Borodin | 2022-07-05

Filmer och serier i all ära, men vid många tillfällen funkar det helt enkelt inte att titta på en skärm. Som tur är går det ju bra att bara lyssna också. Här är några tips på aktuella poddar och ljudböcker att lyssna på i sommar för både dig och hela familjen. 

Kombinera ditt Telia mobilabonnemang med Spotify Premium eller Storytel Unlimited så kan du och din familj lyssna obegränsat på de populäraste poddarna och ljudböckerna i Sverige.

För barn

Några ljudböcker med olika teman för familjen.

Knasiga familjer
Familjen Knyckertz och snutjakten

Allt är ganska mycket frid och fröjd, förutom att det kommit en ny tuff snut till polishuset, till och med Paul Isman är lite rädd för honom. Han går runt och kollar så folk har kvitto. Har man inte det åker man i finkan.

Sune i Ullared
Kanske kommer du och din familj tillbringa några dagar i Ullared i sommar? Låt er inspireras av denna ljudbok. Sunes familj tillbringar en hel helg i Ullared med galna upptåg och knasigheter. Sparsamme pappa Rudolf har fullt sjå att både hålla i slantarna och koll på sina uppfinningsrika barn.

Vi på Saltkråkan
Astrid Lindgrens klassiker som ljudbok. Följ familjen Melkersson sommarliv på skärgårdsön Saltkråkan. Tjorven, farbror Melker och inte minst Båtsman håller barnen i sällskap en stund i sommar. Finns i flera delar. 

Sommardeckare
LasseMaja och tidningsmysteriet
Det skrivs falska artiklar om flera Vallebybor i den lokala tidningen. Det hela verkar väldigt mystiskt och det mesta pekar mot att det är någon som arbetar på tidningen som skriver och för in de falska artiklarna. Men varför, och framför allt - hur går det till? Lasse och Maja tvingas här till nattlig spaning i tidningshuset och måste använda en hel del list för att locka fram den "falska reportern".

Hemera Nattdotter: Spökgymnasten
Nyhet på Storytel. Första delen i serien om Hemera Nattdotter som driver en flexibel konsultbyrå som är bäst på det mesta och bäst när det gäller.

Mysterier
Svartskogen
Nyhet på Storytel. Första delen i den nya serien om Svartskogens hemligheter.
Allt börjar med att Teo och Bianca går vilse på friluftsdagen. Plötsligt befinner de sig i Svartskogen, men de är inte ensamma där.

Högljudda sommarpruttar
Fislandet
Märta går i första klass och hon är väldigt intresserad av fisar. Hon samlar på fisar i olika burkar. Det är liksom hennes hobby. Men en dag när olyckan är framme bestämmer mamma och pappa att Märta måste sluta med sitt fissamlande. Vad ska hon göra nu?

När vi ändå är inne på samma spår... en annan pruttglad nyhet på Storytel är:

Dr mugg - med rätt att fisa
Äggmökarnas gudfader – Fredde Granberg – drabbar oss åter med en talande skitbok! Dr Mugg ser ingen ände på sin djävulska elakhet och sprider som vanligt sina ondskefulla pruttar på Dasseborgs gator.

Svenska superhjältar
Luna och superkraften: Upptäckten
Detta är den första boken i serien om nioåriga Luna från småstaden Lilla Vargudden. Böckerna riktar sig till barn i åldern sex till nio år.  Luna upptäcker att hon fått en ny superkraft. Hon kan höra genom betongväggar och på långt avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt på gott och ont! 

Handbok för superhjältar
Lisa hittar boken "Handbok för superhjältar" i biblioteket. Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, det är nog som så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. I det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken! Finns i sju delar.

För hästtokiga 
För alltid Sigge

För alltid Sigge ingår i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar) som handlar om ponnytjejen Elina och hennes kompisar. Både Alla älskar Sigge, Kom igen Sigge och Det spökar Sigge har prisbelönats av Bokjuryn - Barnens egen topplista över årets bästa böcker. Böckerna har även lovordats av såväl kritiker som biblioteksanställda.

För fotbollstokiga 
Vårt lilla landslag
Serie i sex delar som handlar om fotbollsturneringar i kvarteret mellan lagen Norrgården, Tunnelgården och Sveagården. Kul och viktigt om laganda, samarbete och kompisar. Och om fotboll såklart!

Källor: Ljudboktstoppen, Topp 28 Bästa ljudböckerna för barn 2022 samt Storytels nyhetslista.

För vuxna

Småprat, humor, sport, true Crime och samhällsaktuellt. Tips på några poddar med olika inriktningar som trendar och är extra aktuella just nu.

Småprat och humor
Vad? med IJustWantToBeCool

Humorgruppen ställer sig den klassiska frågan "vad hade du gjort?" Med humor tar de sig an komplexa frågeställningar.

Kompaniet
Daniel Breitholtz, Vanessa Falk och Kristoffer Appelquist pratar om allt och möjligt, stort som smått i denna poddserie. 

Sport
Dagens Sport
Höjdpunkter från idrottshistorien. Många gånger berättat av de om en gång utförde bragderna. Vad sägs om namn som: Börje Salming, Malin Baryard-Johnsson, Ebba Andersson, Zebastian Modin, Armand Krajnc, Pia Sundhage och Michelle Coleman. Bara på Spotify.

Allsvenskan – enligt Jonas och Irma
Discoverys experter Irma Helin och Jonas Dahlquist rapporterar varje vecka om vad som sker i allsvenskan både på planen och utanför.  De involverar dessutom supporters som får ge sitt perspektiv på vad som händer. Ett måste för alla som vill följa med i vad som händer varje vecka!

Drama
De fria

Matilda och hennes pojkvän Rami köper en avlägsen gård i Värmland. Tillsammans med sina vänner Danny, Bim och Axel skapar de ett kollektiv med höga ideal och där drömmen om ett fritt liv går i uppfyllelse. Men allt är inte vad det först verkar, och mötet med verkligheten blir hårt. Med bl.a. Felix Sandman och Hedda Stiernstedt. Bara på Spotify.

True Crime
Kalla Fall
Kalla Fall är en grävande podcast som granskar ouppklarade fall med kopplingar till Gotland. För 50 år sedan försvann Sven Sjögren, kort därefter försvinner även Björn Adolfsson. Än idag är de spårlöst borta. Eller kanske inte helt spårlöst? Podden har gått igenom fallet på nytt och fått fram uppgifter som gör att polisen på Gotland nu åter betraktar fallet som ett öppet ärende. 

Olösta mord
Podd med över 100 avsnitt, varav hela 37 avsnitt ägnades åt just fallet Sven Sjögren på Gotland. Det var i den här podden som nystandet i försvinnandet först började. Dan Hörning ligger bakom ett antal andra intressanta poddar såsom exempelvis Seriemördarpodden och Palmemordet. Rekommenderas starkt.  

Fakta och dokumentärer
Löpet
Ny podd om stora och små nyhetshändelser berättade med hjälp av journalistiken som gjordes då.

Spotify Dok
Sveriges bästa dokumentärer samlade. Nya avsnitt varje vecka inom en rad olika ämnen. Bara på Spotify. 

Rapporterat
Kriser, samhällsberedskap och djupa omvärldsanalyser. Om du verkligen vill gå på djupet med aktuella säkerhetspolitiska frågor rekommenderas Totalförsvarets forskningsinstituts pod. Sveriges främsta experter och forskare inom en rad olika områden får komma till tals.

Mer från Digital förälder

Underhållning & spel

Semestra i filmens värld

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Flicka med katt tittar på surfplatta.

Underhållning & spel

Bästa filmtipsen för de yngre