Av: Jimmy Håkansson | 2021-03-29 (Uppdaterad 22-10-25)

Att ha koll på allt som händer i gaming-världen är nog omöjligt. Men om du har barn som spelar onlinespel så finns det en och en annan sak som kan vara bra att känna till. Här har vi sammanställt vanliga frågor om barn och gaming, inklusive ämnen som åldersgränser och skärmtid.

När människor är anonyma på internet kan tråkiga saker hända och framför allt sägas. Om ditt barn spelar online kan det vara bra att ta reda på hur communityt för just det spelet ser ut. Även om spelet är barntillåtet så kan olämpligheter sägas i röstchatten. Prata med barnet om hur man kan hantera tuff jargong i chattar. Ett mer drastiskt tips är att stänga av möjligheten att prata med och höra de andra spelarna.

Hur lär jag mig mer om spelvärlden?

Det allra bästa sättet att få reda på vad din tonåring spelar är att engagera dig i hens spelande . Det kanske låter otippat – men jämför det med vilken annan aktivitet som helst: Om ditt barn spelar fotboll går du förmodligen på matcherna och kanske hjälper till med att sälja fika till lagkassan. Så passa på att sitta med ditt barn och vara åskådare även när hen spelar raketfotboll i Rocket League eller bygger en by i Minecraft.

Hur mycket ska barn få spela?

Det finns inget facit på hur många timmar skärmtid som är lagom. Viss forskning pekar på att det finns ett samband mellan ökat skärmanvändande och depression. Internetexperten och forskaren Elza Dunkels menar å andra sidan att vi inte borde prata om skärmtid i samma utsträckning som tidigare. Vad barnen gör vid skärmen är viktigare än hur länge. Och givetvis att skärmaktiviteterna inte sker på bekostnad av skola och andra viktigare sysslor. 

Är spelet olämpligt?

Ett snabbt och enkelt sätt att ta reda på om spelen som dina barn spelar är lämpliga är att kolla upp åldersgränser för olika spel och innehållsbeskrivningar på PEGI:s hemsida. Där kan du söka på spelets namn och få mer information om varför åldersgränsen är satt på ett visst sätt – exempelvis om det innehåller vuxna teman som våld, sex eller droger. 

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Vad händer på Twitch?

Ett populärt tillhåll för gamers är streamingplattformen Twitch. Här livestreamar några av de största gamer-profilerna när de spelar, samtidigt som tittarna kan kommentera i det anslutna chattrummet. För föräldrar som är 80-talister eller 70-talister kan det verka konstigt att vilja titta när andra spelar. Men se det som den uppkopplade erans motsvarighet till att sitta i soffan med kompisen och titta när denne spelar Super Mario på Nintendo – ett sätt bli en del av en gemenskap. Om du är nyfiken på vad ditt barn tittar på, fråga hen vilka streamers som hen följer och se själv.

Vilken uppkoppling krävs för gaming?

När du har satt dig in i vad ditt barn spelar och ni har kommit överens om vilka regler som gäller – då kan du börja fundera på den tekniska aspekten. Om ditt barn spelar online så är ”låg ping” a och o för att undvika lagg och frame drops. Här kommer en översättning för dig som inte snackar gamingspråket: låg ping är helt enkelt en stabil bredbandslina som inte påverkas av att flera i hemmet använder nätet samtidigt. Kanske vill den ena tonåringen lira CS:GO på samma gång som den andra tiktok:ar – samtidigt som du och din partner streamar ett avsnitt av favoritserien. Välj därför en bredbandsuppkoppling som klarar allt detta samtidigt så är chansen större att det blir frid i hushållet.
 

Mer från Digital förälder

Pojke spelar spel på dator.

Trygghet & säkerhet

Se upp för otillåtna köp i appar

Erbjudanden

Utvalda mobiler och surfplattor för barn

Trygghet & säkerhet

Expertens 5 råd om gaming