Av: Christer Andersson | 2022-08-03
Källkritik, förmågan att skilja lösa rykten och falska nyheter från trovärdiga fakta, har alltid varit viktigt. Med dagens intensiva informationsflöde, propagandakampanjer och fejknyheter i sociala medier är det en helt nödvändig färdighet – för både barn och vuxna. Men hur kan du som förälder tala med dina barn om saken?
Till att börja med är det bra att komma ihåg att källkritik inte enbart handlar om hårdvinklade eller lögnaktiga nyheter. Tvärtom gäller det att vara vaksam på falska uppgifter i sina egna sociala flöden.
– Det kan handla om fejknyheter, men det kan också handla om rykten som sprids på ditt barns skola, eller bilder eller filmer som nån har lagt ut från skolan, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Stiftelsen Friends.
Ställ frågor om informationen
Att skilja sanna uppgifter från lögner kan vara knepigt, men det finns ett antal frågor man bör ställa sig när man ser eller hör en uppgift:
- När har uppgiften publicerats?
- Vem ligger bakom informationen?
- Finns det flera av varandra oberoende källor?
- Vad är syftet med informationen, vad vill avsändaren åstadkomma?
Om en uppgift rapporteras oberoende av ett antal etablerade nyhetskällor är det mer troligt att den är sann än om den bara dyker upp på en okänd bloggsajt. Och om en sajt har en uppenbar agenda – till exempel att propagera för eller emot någonting – finns det skäl att fundera på syftet med publiceringen.

Erbjudande
Bättre pris tillsammans
Skapa ett familjeabonnemang genom att lägga till barnen som Extra användare. Alla får lika mycket surf och det blir billigare ju fler ni är.
Pris 219 kr/mån per Extra användare
Lär barnen tänka kritiskt
– När det gäller rykten på en skola är det viktigt att ta reda på vilken elev som börjat sprida det här? Har det hänt något bakåt i tiden, finns det nån konflikt som ligger till grund för att man kanske har hittat på saker? säger Anna-Carin Wettefors.
– Genom att lära barn att ställa frågor kring den information de ser på nätet så kan vi hjälpa dem att bli mer källkrititiska. Och det gäller både information från vuxna och från andra barn.
Att bli av med falska uppgifter är svårt när de väl fått spridning i sociala medier eller på nätet i allmänhet. Men det innebär inte att man inte ska försöka.
– Om du eller ditt barn stöter på falsk information på till exempel sociala medier eller nån annanstans på nätet så bör det anmälas till den sajt där ni ser det, avslutar Anna-Carin.
Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet
Expertens råd om mobbning på nätet
Hur får du veta om ditt barn blir utsatt, och vad gör du om det skulle hända? Anna-Carin Wettefors från Friends ger sina bästa råd.

Erbjudande
Trygghetspaket för din familj
Telia Trygghetspaket rymmer id-skydd, antivirus, VPN, föräldra-kontroll och mycket mer i ett enda heltäckande abonnemang.
Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet
Har du tagit Mobilkörkortet?
Lägg en trygg grund för dina barns liv på nätet med Mobilkörkortet, ett kunskapsquiz framtaget av Telia och Friends tillsammans.