Av: Anna Hanefalk | 2021-03-20

Det är en djungel av appar där ute. Vissa är riktigt bra och vissa är… rent ut sagt dåliga och nedlusade med reklam. Här har vi samlat några spelappar som både funkar bra, är reklamfria och samtidigt roliga för de yngre barnen. 

Alfons Åberg

Det finns en rad appar om Alfons Åberg. I appen Kalas, Alfons Åberg letar han efter paket och det blir ett spännande moment för barnet att hjälpa Alfons att öppna. I Tut Alfons Åberg bygger Alfons vägar och hus. När barnet börjar intressera sig för bokstäver och siffror finns LekABC Alfons Åberg samt Lek123, Alfons Åberg, ett lekfullt sätt att lära på. I Smoothie, Alfons Åberg lär barnet sig om odling.

Pris: 0-85 kr beroende på app. Köp inuti gratis app.

Radioapan

Sveriges Radios alldeles egna figur har två appar. I Radioapans kojträd kan barnen bland annat lyssna på sagor och sånger, inreda kojan och lysa med ficklampa för att hitta gömda saker. I Radioapan – banankalas kan man blåsa ballonger, mata radioapan och hans kompisar och leka kurragömma. Även här finns en lyssningshörna med sagor och sånger. 
Pris: 0 kr

Toca Life: World

En app som sammanför olika Toca Life-appar som till exempel City, Office och Hospital. Barnet kan skapa egna karaktärer med lekfulla frisyrer och utstyrslar. Dessa kan sedan röra sig i världarna inuti spelet. Det ingår några som grund, sedan kan man köpa till alltifrån bondgårdar till ”Neon Rainbow Apartment”.

Pris: 0 kr. Köp inuti app.

Babblarna

De minsta barnens favoriter har numera flera olika appar. I Babblarna och vänner finns böcker, film och musik. I Babblarna Kalas hjälper du figurerna med kalasförberedelser. I Babblarna&me kan du själv bli en Babblare, du bestämmer hur du vill se ut och kan sedan göra olika aktiviteter tillsammans med de andra Babblarna.

Pris: 0-35 kr, beroende på vilken du väljer. Köp inuti gratis app.

Om Köp i app

Flera av apparna vi listar här kan locka till köp i app. Små barn ska inte kunna råka köpa något i dessa appar, då det krävs en vuxen för att förstå hur man genomför köpet. Det som däremot kan uppstå är givetvis tjat. Vill du slippa det finns det sätt att stänga av funktionen, läs mer om hur du barnsäkrar dina enheter här.

Pappa med surfplatta och två barn.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Bolibompa

Här möter barnen SVT:s älskade Bolibomba-drake. De kan väcka draken, klä på draken, mata draken, borsta drakens tänder, leka kurragömma på stranden, måla bokstäver och spela memory. Varje dag dyker ett drakägg med nytt innehåll upp. Spännande! 

Pris: 0 kr

Brio World

Tågbanan som älskats av barn i flera generationer har tagit steget in i apparnas värld. Här kan barnet bygga egna tåg och banor, eller köra på befintliga banor där de också kan utföra roliga uppdrag. Vad sägs om att lasta containrar med kran eller mata djuren med hö?

Pris: 35 kr

LasseMaja - Hitta tjuven!

Du ser bilder på en massa misstänkta personer och hjälper Lasse och Maja att hitta vem av dessa som är tjuven. De läser upp ledtrådar och barnet utesluter personer genom signalement. Det kan bli en klurig utmaning att tänka tvärtom, att ledtråden ”tjuven har inte glasögon” betyder att ta bort alla som har glasögon. 

Pris: 0 kr

Bilar

Roligt spel för det bilälskande mindre barnet. Barnet väljer fordon och kan byta hjul, måla, sätta dit dekaler och andra tillbehör innan den lilla tvättbjörnen till förare rattar ut från garaget. Det finns en rad världar att välja att köra i, till exempel Paris, New York, halloween eller jul. Tuta, hoppa och samla objekt längs vägen.

Pris: 0-159 kr (köp delar eller hela paketet)

Mer från Digital förälder

Pojke i korgstol med surfplatta.

Trygghet & säkerhet

Barnsäkra surfplattan och mobilen

Xplora X6 PLAY.

Erbjudande

Xplora X6 – eSIM ingår

Pris 139 kr/mån
med Extra användare och 24 mån bindningstid.

Porträttbild: Elza Dunkels.

Trygghet & säkerhet

Så säger experten om skärmtid för barn