Av: Telia | 2021-04-09

Att det finns rekommenderade åldersgränser för tv-/dataspel och streamingjänster känner de flesta till. Men hur ser man egentligen på dessa åldersrekommendationer i de svenska hushållen?

Tvåbarnspappan Tommy Mäkelä har en 13-årig dotter och en ettårig son, och uppskattar rekommendationerna men menar att en nära dialog med barnet är viktigast.

Hur ser du på åldersgränserna i spel och för streamat innehåll?
– Jag tycker att det är skönt att det finns rekommendationer, då får man en ungefärlig koll på vad de innehåller. Sedan får man så klart utgå från sitt barn. Vissa barn är inte redo eller mogna nog att skilja på spel och verklighet. GTA är väldigt våldsamt och ska ha hög åldersgräns – sedan är det ändå upp till föräldrarna att avgöra om barnet är moget nog. Jag tror att barnen mår bättre av att inte få titta på vad som helst i ung ålder, så det ska finnas åldersgräns även för vissa filmer och serier. 

Hur såg ni på åldersgränser när dottern var liten?
– Då höll jag noggrann koll på vad hon kollade på. Hon fick använda surfplatta ganska tidigt, men vi satt bredvid och valde innehåll. Typ barnsånger på Youtube och barnprogram. Sedan fick hon lite fler olika appar och liknande på paddan omkring 9 års ålder, även sådana sociala appar som hennes kompisar hade. Men tyvärr märkte vi, eftersom vi satt bredvid eller kollade då och då, att det pågick en del försök till grooming, alltså folk som låtsades vara unga men hade alldeles för avancerat språk. Så fort vi märkte det agerade vi. Vi pratade igenom det med henne, förklarade att inte alla är det de utger sig för och kom överens med henne att ta bort den appen. Hon sa själv att det inte kändes bra.

"Jag tror barnen mår bättre av att inte få titta på vad som helst i ung ålder."

- Tommy Mäkelä

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Hur hanterade ni första mobilen?
– När hon fick första mobilen vid 9 års ålder, krävde vi att få kolla igenom den om vi ville. För att ha koll. Det har vi släppt på helt nu när hon är 13 år, vi tycker att hon har rätt till ett privatliv. Istället försöker vi att ha en nära och tajt relation med henne så att hon känner att hon vågar prata om något.

Vilka åldersgränser har hon nu gällande streamat innehåll?
– Idag är hon 13 år och har inga åldersgränser alls. Exempelvis får hon se skräckisar, hon blir inte rädd av dem. Och hon får streama fritt på Netflix. Vi resonerar så här: Hon skulle enkelt kunna hitta betydligt mer olämpligt innehåll på Youtube om hon ville, så att begränsa Netflix känns lite som att ”sila mygg och svälja kameler”.

...Och när det gäller tv-spel?
– Hos sin mamma får hon spela GTA, som jag tror har 18 års åldersgräns. Men i början satt de vuxna med och förklarade att det fanns delar som var olämpliga. Men de såg snabbt att hon inte är intresserad av våld eller liknande olämpligt innehåll i spelet, hon vill bara åka runt och köra bil.

Mer från Digital förälder

Underhållning & spel

Så får du koll på gaming-världen

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet

"Vi kollar upp allt i förväg"