Av: Christer Andersson | 2021-12-01

Värm glöggen, duka fram godiset och samla familjen framför tv:n – nu blir det julmys med julfilmer för alla!

Julfilmer går det tretton på dussinet av – inte minst om man räknar in alla tv-filmer som spelas in varje år. Men det är också skillnad på film och film. Somliga glöms fort medan andra blir älskade klassiker. Här hittar du fjorton sevärda julfilmer för olika åldrar, från de allra minsta till större barn och vuxna. God filmjul.

Julfilmer för de allra minsta

Filmer med svenskt tal som passar för de allra yngsta i familjen.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen. Bild: SF Anytime.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen. Bild: SF Anytime.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen

Vem gillar inte Sven Nordkvists supermysiga figurer Pettson och Findus? Findus försöker få Pettson att lova att tomten ska komma, och till sist lovar Pettson att så ska det bli. Men han blir samtidigt bekymrad, för precis som andra vuxna vet han att tomten inte finns. Hur ska han kunna uppfylla Findus önskan?

Finns på C More. Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

Astrid Lindgrens jul

Upplägget är ungefär detsamma som Kalle Ankas jul, fast med Astrid Lindgrens älskade figurer. Under cirka en timme får vi se episoder med Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och rumpnissarna, Emil i Lönneberga och många fler.

Finns på C More. Hyr eller köp på SF Anytime.

Angelas julönskning

Den andra filmen om Angela, som vi först mötte i Angelas jul från 2017. I den här fortsättningen från 2020 arbetar Angelas pappa i Australien, och Angela vill helst av allt att hela familjen ska kunna återförenas till julen. Fint animerad kortfilm på 47 minuter.

Finns på Netflix.

Julfilmer för hela familjen

De här filmerna passar de flesta åldrar och kan roa både barn och vuxna.

Ett päron till farsa firar jul. Bild: SF Anytime.

Chevy Chase och Beverly D'Angelo i Ett päron till farsa firar jul. Foto: SF Anytime. 

Arthur och julklappsrushen

Underhållande och fartfyllt animerat äventyr. Tomtens verksamhet är numera en högteknologisk operation som drivs från en stor bas under isen på Nordpolen. Men när ett paket hamnar på avvägar får tomtens äldste son, Arthur, rycka in med hjälp av mer traditionella medel.

Finns på Netflix. Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

8-bit Christmas

Nyinspelad historia om hur 11-årige Jake gör allt för att få den julklapp alla barn drömde om i slutet av 1980-talet: ett 8-bitars Nintendospel. Neil Patrick Harris spelar den vuxne Jake som berättar historien för sin dotter som i nutid drömmer om en egen mobiltelefon till jul. Viss nostalgifaktor för oss vuxna.

Finns på HBO Max.

Elf

Buddy är en människa som växt upp som en av tomtens nissar. När han lämnar Nordpolen och reser till New York för att leta rätt på sin biologiska pappa (spelad av James Caan) är det upplagt för kalabalik och missöden. I huvudrollen Will Ferrell i galen högform.

Hyr eller köp via SF Anytime.

Ett päron till farsa firar jul

Den här gamla Chevy Chase-komedin från 1989 om familjen Griswolds allmänt kaotiska försök till julfirande med sina odrägliga släktingar har blivit en älskad julfavorit. Tredje filmen i Ett päron till farsa-serien, men har nog stått sig bättre än föregångarna.

Hyr eller köp via SF Anytime.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 199 kr/mån per Extra användare

Ensam hemma

Ännu en 1980-talsfavorit. Macaulay Culkin spelar åttaårige Kevin som blir ensam hemma när resten av familjen reser på julsemester. Medan föräldrarna får panik när de inser fadäsen så har Kevin fullt upp med att försvara sig mot ett par inbrottstjuvar.

Hyr eller köp via Viaplay eller SF Anytime.

En julsaga

Charles Dickens julsaga om den vresige Mr Scrooge som tycker julen bara är humbug har filmats ett otal gånger, såklart. Den här versionen är fantasifull och välgjord och passar hela familjen. Även om den är animerad går det inte att ta miste på att det är Jim Carrey som spelar huvudrollen. 

Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

The Christmas Chronicles

Två syskon råkar ha sönder tomtens släde och får rycka in för att hjälpa tomten att ändå rädda julen. Underhållande familjeäventyr med Kurt Russell som tidernas kanske coolaste tomtefar och Goldie Hawn som tomtemor.

Finns på Netflix.

Julfilmer för stora barn och vuxna

Här kan det förekomma humor och teman av det vuxnare slaget, eller inslag som kan vara lite läskiga för mindre barn.

Bad Santa. Bild: SF Anytime.

Billy Bob Thornton, Bernie Mac och Tony Cox i Bad Santa. Foto: SF Anytime.

The Nightmare Before Christmas

En mycket snygg och fantasifull animerad film baserad på en historia av ingen mindre än Tim Burton. Väldigt roligt (och kanske lite småläskigt för de allra yngsta) när Jack Skellington, kungen av Halloween, försöker ta över julen.

Hyr eller köp Via Viaplay eller SF Anytime. 

Bad Santa

En julfilm av det mer barnförbjudna slaget. Billy Bob Thornton spelar dekad hyrtomte som tillsammans med sin kortvuxne kompanjon planerar en kupp mot ett varuhus. Naturligtvis går det inte som de planerat när en snygg bartender och en ensam pojke kommer med i bilden. Vuxen humor med mer svordomar, sprit och sex än brukligt i julfilmer.

Finns på Viaplay. Hyr eller köp via SF Anytime.

Spökenas hämnd

Ytterligare en filmatisering av Dickens En julsaga, men denna förhåller sig friare till källmaterialet. Här har Scrooge blivit en cynisk och otrevlig tv-chef, spelad av Bill Murray. Mycket 1980-talskänsla, och även om stjärnan och regissören inte drog jämnt under inspelningen blev resultatet klart sevärt för den som gillar svart komedi.

Finns på C More och Viaplay.

Livet är underbart

Mer klassiskt än så här blir det inte. En varmhjärtad, välspelad och känslosvallande historia med gamle Hollywoodstjärnan James Stewart i huvudrollen. Förtvivlad affärsman möter en ängel i oväntad skepnad som visar honom hur illa det hade kunnat bli om han inte funnits. På inget sätt olämplig för barn, men kan nog vara lite för pratig för de yngre. 

Hyr eller köp på Viaplay, eller SF Anytime.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Trygg filmtajm med egen barnprofil

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Underhållning & spel

Bästa filmtipsen för de yngre