Av: Christer Andersson | 2021-12-01 (Uppdaterad 2023-12-12)

Värm glöggen, duka fram godiset och samla familjen framför tv:n – nu blir det julmys med julfilmer för alla!

Julfilmer går det tretton på dussinet av – inte minst om man räknar in alla tv-filmer som spelas in varje år. Men det är också skillnad på film och film. Somliga glöms fort medan andra blir älskade klassiker. Här hittar du fjorton sevärda julfilmer för olika åldrar, från de allra minsta till större barn och vuxna. God filmjul.

Julfilmer för de allra minsta

Filmer med svenskt tal som passar för de allra yngsta i familjen.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen. Bild: SF Anytime.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen. Bild: SF Anytime.

Pettson & Findus: Tomtemaskinen

Vem gillar inte Sven Nordkvists supermysiga figurer Pettson och Findus? Findus försöker få Pettson att lova att tomten ska komma, och till sist lovar Pettson att så ska det bli. Men han blir samtidigt bekymrad, för precis som andra vuxna vet han att tomten inte finns. Hur ska han kunna uppfylla Findus önskan?

Finns på TV4 Play. Hyr eller köp på SF Anytime.

Astrid Lindgrens jul

Upplägget är ungefär detsamma som Kalle Ankas jul, fast med Astrid Lindgrens älskade figurer. Under cirka en timme får vi se episoder med Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och rumpnissarna, Emil i Lönneberga och många fler.

Finns på TV4 Play. Hyr eller köp på SF Anytime.

Fåret Shaun: Juläventyret

En julspecial från 2021 med barnfavoriten Fåret Shaun. Efter att Shauns kusin Timmy försvunnit medan han var på jakt efter en större julstrumpa för flocken ger sig Shaun ut på äventyr för att rädda både Timmy och julen. Roligt och fint animerat från Aardman Animations.

Finns på Netflix.

Julfilmer för hela familjen

De här filmerna passar de flesta åldrar och kan roa både barn och vuxna.

Ett päron till farsa firar jul. Bild: SF Anytime.

Chevy Chase och Beverly D'Angelo i Ett päron till farsa firar jul. Foto: SF Anytime. 

Klaus

En misslyckad brevbärare och en folkskygg leksakstillverkare blir vänner och sprider glädje till en kall stad vid polcirkeln. Snyggt och underhållande juläventyr från en av författarna bakom Dumma mig.

Finns på Netflix.

Elf

Buddy är en människa som växt upp som en av tomtens nissar. När han lämnar Nordpolen och reser till New York för att leta rätt på sin biologiska pappa (spelad av James Caan) är det upplagt för kalabalik och missöden. I huvudrollen Will Ferrell i galen högform.

Finns på Viaplay och HBO Max. Hyr eller köp via SF Anytime.

8-bit Christmas

Nyinspelad historia om hur 11-årige Jake gör allt för att få den julklapp alla barn drömde om i slutet av 1980-talet: ett 8-bitars Nintendospel. Neil Patrick Harris spelar den vuxne Jake som berättar historien för sin dotter som i nutid drömmer om en egen mobiltelefon till jul. Viss nostalgifaktor för oss vuxna.

Finns på HBO Max.

Ett päron till farsa firar jul

Den här gamla Chevy Chase-komedin från 1989 om familjen Griswolds allmänt kaotiska försök till julfirande med sina odrägliga släktingar har blivit en älskad julfavorit. Tredje filmen i Ett päron till farsa-serien, men har nog stått sig bättre än föregångarna.

Finns på Viaplay. Hyr eller köp via SF Anytime.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

En julsaga

Charles Dickens julsaga om den vresige Mr Scrooge som tycker julen bara är humbug har filmats ett otal gånger, såklart. Den här versionen är fantasifull och välgjord och passar hela familjen. Även om den är animerad går det inte att ta miste på att det är Jim Carrey som spelar huvudrollen. 

Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

Arthur och julklappsrushen

Underhållande och fartfyllt animerat äventyr. Tomtens verksamhet är numera en högteknologisk operation som drivs från en stor bas under isen på Nordpolen. Men när ett paket hamnar på avvägar får tomtens äldste son, Arthur, rycka in med hjälp av mer traditionella medel.

Finns på Viaplay. Hyr eller köp på SF Anytime.

The Christmas Chronicles

Två syskon råkar ha sönder tomtens släde och får rycka in för att hjälpa tomten att ändå rädda julen. Underhållande familjeäventyr med Kurt Russell som tidernas kanske coolaste tomtefar och Goldie Hawn som tomtemor.

Finns på Netflix.

Julfilmer för stora barn och vuxna

Här kan det förekomma humor och teman av det vuxnare slaget, eller inslag som kan vara otäcka för mindre barn.

Bad Santa. Bild: SF Anytime.

Billy Bob Thornton, Bernie Mac och Tony Cox i Bad Santa. Foto: SF Anytime.

The Nightmare Before Christmas

En mycket snygg och fantasifull animerad film baserad på en historia av ingen mindre än Tim Burton. Väldigt roligt (och kanske lite småläskigt för de allra yngsta) när Jack Skellington, kungen av Halloween, försöker ta över julen.

Hyr eller köp via Viaplay eller SF Anytime. 

Bad Santa

En julfilm av det mer barnförbjudna slaget. Billy Bob Thornton spelar dekad hyrtomte som tillsammans med sin kortvuxne kompanjon planerar en kupp mot ett varuhus. Naturligtvis går det inte som de planerat när en snygg bartender och en ensam pojke kommer med i bilden. Vuxen humor med mer svordomar, sprit och sex än brukligt i julfilmer.

Finns på Viaplay och SkyShowtime. Hyr eller köp via SF Anytime.

Gremlins

Klassisk skräck-komedi från 1984. Tonåringen Billy får ett husdjur i julkapp: en söt liten "mogwai". Skötselråden är enkla: den får inte utsättas för solljus, den får inte komma i kontakt med vatten, och den ska absolut inte matas efter midnatt. Men naturligtvis går allting snett  och julen förvandlas till dödligt kaos i den lilla småstaden. Småläskigt och underhållande.

Finns på HBO Max. Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

Livet är underbart

Mer klassiskt än så här blir det inte. En varmhjärtad, välspelad och känslosvallande historia med gamle Hollywoodstjärnan James Stewart i huvudrollen. Förtvivlad affärsman möter en ängel i oväntad skepnad som visar honom hur illa det hade kunnat bli om han inte funnits. På inget sätt olämplig för barn, men kan nog vara lite för pratig för de yngre. 

Finns på SkyShowtime. Hyr eller köp på Viaplay eller SF Anytime.

Mer från Digital förälder

Underhållning & spel

Krossa familjen - i spel

Just nu: 3 fria månader

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet

Trygg filmtajm med egen barnprofil