Av: Josefine Franking | 2021-12-07 (Uppdaterad 2022-05-27)

Spel är en perfekt familjeaktivitet som passar alla åldrar. Här hittar du tips på såväl tv-spel som vanliga klassiska brädspel får både barn och vuxna.

TV-spel för hela familjen

Super Mario Party – många spel i ett

Den multifunktionella spelkonsolen Nintendo Switch har tidigare främst setts i barnens händer, men den går även att koppla upp till tv:n för att spela tillsammans. I spelet Super Mario Party turas upp till fyra spelare om att gå på jakt efter stjärnor. Dessutom finns det nya spellägen och drygt 80 nya minispel, så risken att tröttna är minimal.

Overcooked – pallar ni tempot?

Detta spel med minst sagt högt tempo finns både till Windows, Xbox, Nintendo Switch och Playstation. Här ska upp till fyra spelare samarbeta för att laga mat, för ni vill inte att monstret i spelet blir hungrigt... Här gäller det att skynda sig, undvika hinder och vara effektiva. Kallas beroendeframkallande av vissa, stresstriggande av andra.

It takes two – vackert samarbetsspel

Bekant för somliga är att regissören Josef Fares numera gör originella och tilltalande tv-spel. It takes two (Playstation, Xbox, Windows) bygger, som titeln skvallrar om, på samarbete och är både kul, snyggt och har en bra story. Rekommenderas från 12 år, men det finns absolut familjer där sjuåringarna också deltar. 

Frantics - lättlärt för alla

Ett spel för upp till fyra personer på Playstation där ni använder mobilerna för att utmana varandra i drygt 15 minispel – men se upp för räven som vill ställa till med problem. Lätt inlärningskurva och grafiken med sina härliga färger kommer att tilltala barn.

Brädspel - nya favoriter för alla åldrar

Ticket to ride - som ett tågbaserat Monopol

Det sägs att man garanterat fastnar för det här spelet. Och visst är det ett spännande brädspel för hela familjen. Här blandas färgglada tåg, hemlighetsmakeri och en gnutta geografi. Spelarna får olika uppdrag där man ska bygga tåglinjer runtom i Europa (det finns även en variant med USA som spelplan) och samla poäng genom att klara sina uppdrag. Betydligt roligare än det låter!

Carcassonne - taktik i hanterbar form

Ett spel som växer fram, då både spelplanen och spelupplevelsen ökar ju längre tid spelet fortgår. Spelarna utvecklar området kring Carcassonne genom att placera sina landbrickor. Spelare kan också sätta ut sina följeslagare som stråtrövare, bönder, riddare eller munkar för att få kontroll och inkassera poäng. Den taktiske är smart och planerar hur den ska använda sitt begränsade antal brickor.

Dixit - bland sagor och magiska bilder

Minns du Klassikern Rappakalja – där man skulle hitta på en förklaring till ett främmande ord? Principen i Dixit är densamma: hitta på något som stämmer med ditt kort och sedan ska medspelarna gissa vilket som är korrekt. Fast här är det illustrationer och poetiska sagomotiv istället för ord, och du kan med fördel berätta en gåta, en kort saga eller ett ordspråk som förklaring istället. Stimulerar fantasin och reglerna ger en känsla av samarbete istället för tävlan. Dessutom vackra spelkort.

Blokus - liknar klassikern Tetris

Genialiskt spel som låter alla att vara med – oavsett ålder. Minns du Tetris? Här kommer en släkting i brädspelsform. Ni turas om att lägga bitar i olika former på brädet. Utmaningen är att bitarna alltid måste nudda någon annan bit. Klarar du att bli av med alla bitar först?

Sushi GO! - snabbspelat

Visserligen inte ett brädspel, men så roligt kortspel att det måste omnämnas här ändå. Går att spela klart på drygt 20 minuter för upp till fem personer. Påminner om Finns-i-sjön men idén är att ni jobbar på en sushi-restaurang och ska samla sushi-sorter. Du får poäng när du fått ihop en hel måltid av exempelvis maki-rolls och spelet sägs vara en perfekt introduktion till att lära sig kortspel.

Brädspel - gamla godingar som håller än

Galenpanna & Headbanz - gissningslek

Ett skrattframkallande spel som passar nästan alla åldrar. Du sätter två kort på huvudet och alla utom du känner till vilken karaktär och vilken plats korten föreställer. Uppgiften är att du med hjälp av ja/nej-frågor ska komma fram till rätt kombination.
Barnanpassade snarlika spelet som heter Hedbanz är något enklare och korten kan föreställa exempelvis en säng, en gris eller en maträtt. 

Den försvunna diamanten - res i Afrika och hitta diamanten

Säga vad man vill om spelidén – vissa kanske anser den vara något politiskt inkorrekt idag med bloddiamanter och flygskam på tapeten, men i rent underhållningssyfte håller klassikern än. Ett femtiotal platser i Afrika har täckts av varsin dold spelbricka och ni ska förflytta er så snabbt som möjligt i jakten på den försvunna diamanten. Slå tärning, flyg eller åk båt och du kan både vinna pengar och bli rånad av rövare. Här är inte skicklighet avgörande – slumpen bestämmer vem som får diamanten. Enkelt att förstå reglerna och alla i familjen kan vara med. 

Labyrinth - hitta vägen bland kluriga gångar

Många som spelade Labyrinth som barn minns det än som en riktig favorit. Spelplanen är fylld av olika brickor och utgör en labyrint. På olika ställen i labyrinten finns figurer som man ska nå fram till. Låter ju enkelt, eller hur? Kruxet är att man varje gång skjuter en rad i labyrinten i sidled, så spelplanen förändras ständigt. Lagom klurigt och roligt för de flesta åldrar. 

Monopol Junior - klassiker i barnkläder

Kanske är Monopol det mest klassiska brädspelet av alla, där du köper gator och bygger fastigheter för att kunna ta ut hyra av motspelarna. Junior-versionen har enklare regler, går snabbare och istället för gator köper ni djurparken, nöjesfältet eller bageriet. Numera finns Junior-versionen i flera olika barntappningar – kanske föredrar ni versionen med L.O.L. Surprise-karaktärer, den med Super Mario-tema eller varför inte Monopol Junior med Frost-tema?

Brädspel - nu även digitalt

Många av brädspelen och kortspelen som nämns i artikeln finns dessutom som online-versioner eller i app-form. Då kan ni spela ihop med familjemedlemmar eller vänner som befinner sig på annan plats. Till exempel Monopol, Carcassonne, Ticket to ride samt klassikern Risk finns att hitta digitalt. Dock är de inte alltid översatta till svenska.

Mer från Digital förälder

Avatarer från Roblox.

Underhållning & spel

Allt du behöver veta om Roblox

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Trygghet & säkerhet

5 råd för tryggare gejming