Så var vi här, ett nytt år. 2020, vi klarade det! Året med de flest okramade kramarna i världhistorien. Men som vanligt, nyår brukar betyda nyårslöfte. Och vad lovar vi inte oss själva år efter år? Jo, att komma i form.

Vänta inte till nyår, nu är ju det nya året på intåg men man kan bestämma sig för att komma i form 27 mars, 19 augusti, 11 november och alla andra dagar på året också. Så om det ligger på din önskelista inför det nya året, och det börjar kännas tungt redan i februari, återkom till den här listan och ge dig själv ett 11 februarimål. Det går precis lika bra.

Marie Angsell sakkunnig socionom BRIS

Den enda regeln. Här kommer den första regeln, och faktiskt den enda regeln. Du måste träna. På något sätt. Kroppen vill röra på sig och efter ett år av soffarbete, eller pinnstol vid köksbordet för den delen, så börjar vi nog alla känna av axlar, ländryggar och nackar på ett sätt som vi inte gjort förut. Då måste man ta hand om kroppen, och det gör man genom att träna. Slut med regler, nu blir det bara kul!

Hitta din grej. Okej, vi har just besämt att du ska röra på dig. Kul! Då måste nästa steg vara att lista ut hur. Det är vanligt, för enkelhetens skull (och för att man får köpa nya fina skor) att ge sig raka vägen ut i löpspåret. Och ja, löpning är en otroligt smidig sport på grund av att man knappt behöver någon utrustning, man kan starta sitt pass vid ytterdörren och avsluta det på samma ställe, svettig och glad. Men det är just det. Gör löpning dig glad? Om du inte tycker det är kul, då kan du faktiskt skippa det.

Det finns otroligt många sätt att röra på sig och du måste hitta det du tycker är kul. Något kan inte bara vara fysiskt jobbigt och tråkigt, ekvationen går helt enkelt inte ihop. Så vad gillar du att göra? Vad får dig på bättre humör? Vad tänker du att du är för gammal för? Erkänn att du sneglat på konståkarna och tänkt: Om jag ändå börjat när jag var tre. Så testa något nytt, prova olika.

Maten. Låt oss prata om livets goda. Här är det allra viktigaste balans. Om du inte tränar till Miss eller Mr Olympia eller ska upp i en boxningsring finns det inget anledning att bara äta kokt torsk och stirra blint på kalorintag.

Men det kan finnas anledning att se över maten. Speciellt om du tränar hårt. Du kan inte äta som en räka och lyfta som en oxe. Det går bara inte. Så ska du fokusera på något så låt det bli proteinet. Det behövs för att bygga muskler och mättar även bra. På samma sätt som du ska träna något du tycker är kul måste du äta det du tycker är gott. Prova olika, är inte kidneybönor din grej så kanske linser är det. Sen är det viktigaste enkelt – ät när du är hungrig, sluta när du är mätt.

Ät också onyttigt! Att äta kvarg varje dag blir helt enkelt alldeles för tråkigt för de flesta. Äter du överlag nyttigt så finns det gott om utrymme för allt det andra. Och kom ihåg: Förändring är en resa, det går inte på en kvart. Förändringen ska dessutom hålla livet ut så lägg tid på att hitta det som funkar för dig.

Slutligen − ta en till pralin, gör en squat. Du kommer gilla det!

Bonustips: När vi får vara nära varann igen kan ju en bra axeluppvärmning vara att krama precis alla runt omkring sig. Glöm bara inte att fråga först.

Av: Hanna Wilhelmi

Appar som gör träningen roligare:

Runkeeper: Mät dina rundor av promenad, löpning eller cykel och mer. Få statistik och testa olika träningsprogram.
Ladda ner Runkeeper: För iPhone, för Android.

MyMOWO: Roliga pass direkt i mobilen, så skjut undan soffan och börja träna. 
Ladda ner MyMOWO: För iPhone, för Android.

Brucepass eller Classpass: Vill du upptäcka nya träningsformer eller kan inte välja mellan balett eller kickboxning? Här får du tillgång till flera hundra studios i samma abonnemang.
Ladda ner Brucepass: För iPhone, för Android.
Ladda ner Classpass: för iPhone, för Android.

Playbook: Vill du träna med samma PT som Alicia Vikander inför Tomb Raider eller Alexander Skarsgård inför Tarzan? Nu kan du! Upptäck till exempel Magnus Lygdbäcks pass för gym och hemmaträning eller välj en helt annan tränare. Yoga, styrka, basketdribblingar, ja allt möjligt. 
Ladda ner Playbook: För iPhone, för Android.

Mamma Mage: Efter en graviditet behöver kroppen och framför allt coren och bäckenbotten hjälp att stärkas upp igen. Med ett växande barn blir lätta lyft snart tyngre och en stark core både stärker rygg och mage så du kan bli stark i vardagen. 
Ladda ner Mamma Mage: För iPhone, för Android.

Interval tabata timer: En perfekt timer för att enkelt hålla koll på aktivitet och vila som piper när det är dags att träna eller vila. Så slipper du fippla med den inbyggda timern på mobilen. 
Ladda ner Interval tabata timer: För iPhone, för Android.