Pepparkakor och glögg i all ära, men få saker bidrar till julmyset lika mycket som att krypa upp i soffan och se en riktigt bra film. Och några extra dagars ledighet betyder ett perfekt tillfälle att titta ikapp på sådant man kanske missat under året som gick. Här har du tio tips.

Telia Play är fullpackat med sevärda filmer för såväl barn som vuxna. Om du mot  förmodan har svårt att hitta nåt som lockar dig så kan du alltid ta hjälp av andra fimlintresserade medmänniskor. Vi har nämligen kollat upp vilka hyrfilmer som varit populärast i Telia Play under 2020, och resultatet ser du här nedan. Action, komedi, romantik, musikal… vi vågar nog lova att du hittar något här som passar även dig.

Bild ur filmen Min pappa Marianne.

1. Min pappa Marianne
Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt har huvudrollerna i denna dramakomedi om relationen mellan en dotter och hennes far, när pappan inser att han vill leva som kvinna. Varm och sympatisk feelgood som fick ett bra mottagande.

2. Joker
Här är vi däremot så långt från feelgood vi kan komma. Joaquin Phoenix är skrämmande bra och vann en Oscar för sin huvudroll i regissören Todd Phillips mörka nytolkning av Batman-skurken Joker.

3. Solsidan
Tjeeenare, mannen! Relationsstrul och vardagsbekymmer i långfilmsformat med hela gänget från den superpopulära komediserien. Henrik Dorsin, Johan Rheborg och Mia Skäringer garanterar en rolig stund.

4. Tills Frank skiljer oss åt
Mera svensk komedi, denna gång signerad Peter Magnusson, som både skrivit manus och spelar en av de centrala rollerna i historien om 40-årskrisande Vera som velar mellan knasige Carl-Johan och lärarkollegan Frank.

5. Framåt
De två alvbröderna Barley och Ian ger sig ut på ett underhållande äventyr i en fantasyvärld där magin verkar ha försvunnit – eller har den det? Snyggt och underhållande som oftast från Disney och Pixar. Finns med både svensk text och svenskt tal.

Bild från filmen En del av Mitt hjärta.

6. En del av mitt hjärta
Svenska musikalfilmer är inte det allra vanligaste numera, men här har vi en romantisk komedi baserad på självaste Tomas Ledins låtskatt. Varning för hits, med andra ord. Ensemblen rymmer Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Shima Niavarani och Johan Ulveson.

7. Jumanji: The next level
Det mesta Dwayne ”The Rock” Johnson tar sig för går som tåget, och det gällde även Jumanji-filmerna. Här är det uppföljardags, och hela gänget måste motvilligt in i spelet igen, denna gång med Danny DeVito och Danny Glover i släptåg. (Bonustips: Även original-Jumanji från 1995 med Robin Williams finns att hyra i Telia Play.)

8. Downton Abbey
Älskade du tv-serien så är chansen stor att du även gillar långfilmen. Familjen Crawley får kungligt besök vilket medför diverse utmaningar. Snyggt och underhållande med en stabil skådespelarensemble

9. Rambo: Last blood
Den första Rambo-filmen, First Blood, kom 1982. Snart 40 år senare är det dags att sätta punkt när John Rambo drar till Mexiko för att rädda sin dotter som råkat illa ut. Våldsamt och actionladdat, såklart. Men blir detta verkligen sista filmen? Stallone har inte stängt dörren...

10. Bad Boys for Life
Tredje gången gillt för Will Smith och Martin Lawrence som poliser i Bad Boys-serien. Massa action och en hel del humor när det nu något äldre radarparet måste sätta stopp för blodtörstiga knarkkungar.

Mycket nöje!