Dags för premiär av nya Jönssonligan

På juldagen har Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan” premiär men istället för att ta med familjen till närmaste biograf räcker det med att bege sig till vardagsrummet. Till följd av corona och stängda biografer kan du se filmen direkt på C More. Vi pratade med komikern och P3-profilen Marcus Berggren om hans kärlek till den kriminella men godhjärtade trion.

– Jag var väldigt osunt intresserad av oorganiserad brottslighet, skurkar och detektiver som barn. Och det var väl alla pojkars dröm, man är ett gäng sköna broes som smider jävligt smarta planer. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot den nya filmen men det kan nog bli hur bra som helst, det är så bra människor som är med.

I den nya filmen "Se upp för Jönssonligan" ser vi David Sundin, Henrik Dorsin, Anders "Ankan Johansson" och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna. Sickan (Dorsin) har precis släppts ut ur finkan och upptäcker till sitt stora förtret att kumpanerna blivit hederliga människor. En brottförmedlare ger honom ett inbrott i uppdrag men han inser snabbt att han behöver sina forna medarbetare för att lyckas med kuppen.

Sedan 1981 har vi fått följa Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Vanheden och Dynamit-Harry i mer eller mindre lyckade kupper. Totalt har det blivit åtta filmer med originalgänget, Gösta Ekman gjorde dock sin sista stöt i Jönssonligan på Mallorca från 1989. Jönssonligan bygger på den danska förlagan Olsen-banden. 2015 kom reeboten Jönssonligan – Den perfekta stöten med Simon J. Berger, Torkel Petersson och Alexander Karim. En actionthriller i betydligt högre tempo än den inbitne Jönsson-fantasten är van vid.

– När man hörde att det var Tomas Alfredson som skulle regissera den nya filmen var det nog många som drog en lättnadens suck. En viktig del av en Jönssonligan-film är att den ska vara riktigt långsam, en plan i början och en på slutet och sen inte så mycket däremellan. Jag kan fortfarande känna att det är helt sjukt att de fick ihop planerna, det är som Inception!

Marcus Berggren

Komikern Marcus Berggren.
Foto: Karl Anton Björkman

"Att välja en favorit i Jönssonligan är som att välja bland sina barn"

Genom filmerna har trion kommit över en hel del pengar men vad bytet har gått till framgår sällan.

– Jag tänker att det är en bit av magin, att de inte gör några smarta investeringar av dem. Jag är ju från Kungälv och hade inte alls kunnat hantera en stor summa pengar. Det är lätt att känna igen sig i, att man inte hade placerat pengarna i en fond.  

Är Wall-Enberg tidernas filmskurk?
– Ja han är så obehaglig eftersom han inte är så synligt ond. Han är som Krösus Sork fast utan utbrott och det är nästan ännu läskigare. Men han har riktigt snygga solglasögon.

Vem är din favorit-Jönsson?
– Det är som att välja bland sina barn, Charles Ingvar men som stark tvåa: Rocky Blom. Men det ringer ju varningsklockor att man identifierar sig med Sickan. Han var ju koko och så tog samhället inte hand om honom, filmerna var nog mer socialrealistiska än de insåg.

Vem är du själv i ligan?
– Man vill ju vara Sickan men man är Harry, och det tror jag gäller de flesta. Och tror man att man är Sickan är man Vanheden för då saknar man självinsikt.

”Se upp för Jönssonligan” kan du se på C More och i Telia Play-appen från 25 december med dina nära och kära, för mer jul tillsammans.

Text: Pernilla Sidén

Världspremiär på juldagen

Se upp för Jönssonligan har världspremiär i C More på juldagen. Se våra C More-paket här.