Av: Adam Tingman | 2022-12-14

Julen förknippas ofta med julfilmer där det singlar ner snöflingor stora som golfbollar till ljudet av ett nasalt julkorus. Säkerligen mysigt, fint och allt det där. Men för den sportbitne är det bara en lång väntan på mellandagarna. Men då smäller det till! Vi har tonvis av sport att rekommendera till dig som är less på klappar, gröt och dans runt granen.

13–18 december – Simning, VM, kortbana, Australien

Kortbane-VM i simning brukar vara en garanti för svenskt medaljregn. Dock saknas svenska superstjärnan Sarah Sjöström som tagit en paus från tävlandet. Men det saknas inte chanser för det. Unga stjärnskottet Louise Hansson – som så sent som i november vann i världscupen – kan förhoppningsvis knipa en medalj.

Sänds på SVT.

26 december–5 januari – Ishockey, junior-VM, Kanada

Ännu ett mästerskap som spelas på nordamerikansk mark och därmed ofta trixiga tv-tider mitt på natten. Men det är alltid värt att kika in på junior-VM i hockey. Spelglädjen är ofta total. Och som vanligt har Sverige goda chanser till framskjutna placeringar – trots att de där riktigt stora stjärnorna saknas.

SVT, TV6 och Viaplay.

31 december–8 januari – Skidor, Tour de ski, Schweiz, Tyskland, Italien

Vem missar egentligen längdskidåkningens stora show? Inte vi. Flera fina tävlingar blandas med ett rafflande slut. Tror ingen glömmer Charlotte Kallas genombrott på etapp 8 och sista klättringen 2008. Ett magnifikt och oförglömligt sportögonblick. Får vi uppleva något liknande denna Tour de ski?

TV6 och Viaplay.

26 december, 28 december, 30 december, 3 januari – Ishockey, SHL

Mellandagarna brukar vara början till den långa spurten av SHL-säsongen. Det är under dessa dagar som agnarna skiljs från vetet. Frågorna är många. Ska topptippade HV71 behöva ställa in sig på ännu en säsong i lägre divisioner? Ska överraskningslaget Timrå fortsätta spela bländande hockey och hugga en slutspelsplats? Och kan regerande mästarna Färjestad hitta samma slutspelsform som förra året..?

Sänds på C More.

27 december, 29 december, 30 december, 4 januari – Ishockey, HockeyAllsvenskan

HockeyAllsvenskan är hetare än på många år. Klassiska Modo stormar fram och ser ut att vara omöjliga att vinna över. Lika klassiska Björklöven kryper bakifrån med ett transatlantiskt truppbygge och kommer bli svårslagna framåt vårkanten. Men mellandagarnas stora begivenhet blir såklart back-to-back-mötet mellan stockholmsrivalerna AIK och Djurgården. Det väntas folkfest i Avicii Arena både 27 och 29 december då stockholmsäran står på spel.

Sänds på C More.

26 december, 31 december, 2 januari – Fotboll, Premier League, England

Säger bara Boxing Day. Mer traditionsenlig sportfest får du leta efter. Annandagsfotbollen i England är stor. Och lite speciellt i år eftersom det är just på Boxing Day som engelska ligan startar upp igen efter VM. Men sen rullar det på tätt med matchandet och redan på nyårsafton är det nya matcher igen. Så suget på världsklassfotboll kan stillas fort.

Sänds på Viaplay.