Visst kan vi umgås och ha roligt tillsammans även om inte alla befinner sig på samma plats. Vi har tipsen för en uppkopplad jul.

De senaste åren har vi fått vänja oss vid att inte alltid kunna resa och samlas i samma utsträckning som tidigare. Och även om pandemin till stor del verkar ha blåst över har vi sett att det faktiskt går att umgås och mötas rätt bra på distans. Till och med många av julens traditioner går att genomföra digitalt. Facebook, Zoom, Teams – välj det som passar.

Här är några tips på hur ni kan fira jul på distans:

Julpyssel inför jul

Bjud in dina nära och kära till en digital rimstuga. Alla bänkar sig framför datorn eller mobilen, kanske med en mugg glögg och några pepparkakor inom räckhåll och så sätter ni igång att spåna kring julklapp efter julklapp. Använd chattfunktionen om du inte vill att mottagaren av den aktuella klappen ska höra vad som sägs. 

Spela in en videojulhälsning till släkt och vänner. Kanske en Tiktok-dans med hela familjen i blinkande jultröjor och tomteluvor eller en stämningsfull julsång i flera stämmor. Eller varför inte en söt film där minstingen spelar Gläns över sjö och strand på blockflöjt. 

Gör en gemensam Spotifylista där alla bidrar med sina favoritjulsånger. Utse en person som sammanställer listan och be övriga att mejla ett par låttitlar var. Det blir garanterat en härlig mix av klassiker, barnvisor och hårdrock. Som extra knorr får alla sedan gissa vem som bidragit med vilken låt.

Julfirande på julafton

I år hänger skärmen med upp på bordet när julmiddagen äts, så alla kan vara med. Kanske har ni tillsammans bestämt vad som ska finnas på julbordet och angriper det på traditionellt sätt med sillen först och risgrynsgröten som avslutning. Eller så är det här ett gyllene tillfälle att bryta vanorna och låta var och en komponera sin egen jultallrik. På köpet blir det mindre matsvinn.

Kalle Anka, Karl Bertil Jonssons julafton och de andra måste-ses-programmen ses enklast på den vanliga tv:n, men med chatten igång så att alla kan kommentera programmet – och varandras kommentarer om programmen.

Tomten gör ett digitalt livebesök i år. Faktum är att det blir enklare än någonsin att göra upp med grannen/kollegan om att dyka med tomteluva och skägg i videomötet när det är dags att dela ut julklapparna.

Öppna julklapparna tillsammans i videomöte. Kanske öppnar en person i taget sina klappar och så går ni varvet runt tills alla paket är öppnade. Är några småttingar i familjen väldigt ivriga så kan det vara smidigare om alla öppnar samtidigt och sedan visar upp innehållet framför kameran.

Julledigt tillsammans i mellandagarna

Lekar och spel hör mellandagarna till, och görs de digitalt kan alla var med oavsett var i världen de befinner sig. Här är några förslag:

Norsk karaoke
En blandning av karaoke och gissningstävling. En person ska nynna en låt och övriga ska gissa vilken det är, och sedan turas man om. Det roliga är att endast den som nynnar som själva musiken (via hörlurar i sin mobil) och övriga får sig garanterat ett gott skratt när de försöker gissa vad en tondöv person nynnar. För extra julkänsla kan vi välja endast jullåtar.

Utmana varandra i Quizkampen
En tävling där du utmanar dina vänner eller familjen i frågesport via mobilen, påminner om Trivial Pursuit. Spela turnering där vinnarna möter varandra, för att till slut kora släktens bästa quizzare. Ladda ner som app eller spela via Facebook.

Gör egen frågesport
Via programmet Kahoot, som egentligen är en inlärningsplattform, kan du skapa tävlingar med flervalsfrågor och lägga in bilder, video och ljud som illustrationer. Låt en vara lekledare och låt resten tävla –nästan hur många som helst kan delta samtidigt.

Skriv en gemensam julsaga
Bestäm tillsammans ett par huvudkaraktärer, några biroller och en händelse/situation som berättelsen ska utgå från. En av er skriver det första kapitlet och skickar sedan vidare till nästa, som skriver sitt avsnitt och skickar vidare till nästa. Mindre barn, som inte kan skriva själva, kan få hjälp av en vuxen eller kanske göra en teckning istället. 

Rita och gissa med Jackboxgames
Jackbox games har en uppsjö av olika spel att välja mellan, alla kostar dock en liten slant. Spelet Drawful2 är ett slags digitalt Pictionary där det gäller att med en teckning illustrera ett ord eller en mening och övriga deltagare ska gissa. På engelska.
 

Koppla upp gemenskapen

Kanske har du äldre släktingar som inte är så vana vid appar och videosamtal? Vi har tagit fram en enkel steg-för-steg-guide som en hjälp att komma igång.

Ladda ner (PDF)