5 tips för att jobba ergonomiskt i hemmet

När hemmet blir din arbetsplats behöver du tänka på nya sätt. Att bara sjunka ner i soffan med datorn i knät kan vara lockande – men kan leda till problem. Här är ergonomi-expertens tips som låter dig jobba hemma utan att må dåligt.

Lisa Vene jobbar på Telias avdelning för Health & Wellbeing. Hon ser tydliga risker med att väldigt många människor nu ska jobba hemifrån eftersom de ergonomiska förutsättningarna ofta inte är optimala

– Jag tror att fler kommer att känna av problem med axlar och nacke om de inte tänker sig för.

Men hon ser också stora möjligheter att lära oss nya saker om varandra, och om hur vi bättre kan samarbeta på distans.

– Jag tror vi får insikt i varandras liv på ett annat sätt. Det blir på ett sätt mer personligt när någon som jag kanske är van att se i kostym siter i luvtröja och mjukisbyxor. Och vi tvingas bygga det sociala kring arbetet på andra sätt, som till exempel att ha fika via videokonferens, säger hon och tillägger:

– Det ska bli intressant att se när det här är över om alla går tillbaka till hur det var innan eller om vissa beteenden fastnar.

Men för att hemmajobbandet ska fungera gäller det att undvika de värsta ergonomiska fallgroparna. Här är Lisa Venes fem tips för dig som vill skapa bra förutsättningar för att jobba hemma:

Lisa Vene

Lisa Vene

Ryggen och nacken rak

Den optimala positionen när du jobbar är att försöka hålla ryggen rak och inte ha allt för böjd nacke. Men det kräver inte nödvändigtvis att du sitter vid ett skrivbord med kontorsstol.

– Det kan du uppnå på olika sätt. Du kan till exempel bulla upp med kuddar i soffan och ha datorn på en kudde i knät så att du får en bra position. Eller hitta ett sätt vid köksbordet.

Växla position

Det allra viktigaste för ergonomin är att inte sitta stilla för länge i samma position. (Det gäller även på din ergonomiskt utformade arbetsplats på kontoret.)

– Jag brukar säga att “din bästa position är din nästa position”. Så växla mellan exempelvis soffan, köksbordet och fåtöljen när du jobbar hemma. Det enda stället du helst inte bör jobba på är i sovrummet. När hemmet blir din arbetsplats är det bra om det finns någon plats som inte är förknippad med arbete.

Ta pauser

På ett kontor är det naturligt att resa sig för att gå mellan möten, hämta kaffe eller prata med en kollega. Det gör att du naturligt växlar position, men också skiftar fokus mentalt.

– När vi jobbar hemma är det risk att vi förlorar de naturliga pauserna. Se därför till att ta pauser regelbundet.

Tänk på ljuset

Se till att ha bra ljus där du arbetar. Inte för mörkt eller för ljust så att du inte anstränger ögonen mer än nödvändigt.

Jobba på det sociala

De informella sociala interaktionerna som sker på ett kontor försvinner lätt när vi jobbar hemifrån. Då krävs det att vi blir lite mer aktiva själva.

– Ta dig tid att ringa en kollega och bara småprata, varför inte samtidigt som du tar en promenad – då slår du två flugor i en smäll. Vi rör oss mindre när vi inte behöver ta oss till och från jobbet och det är viktigt med fysisk aktivitet för att må bra.