Telia bekämpar bluffsamtal med helt nya åtgärder

Bedrägerisamtal orsakar varje år betydande förluster för både privatpersoner och företag. Nu tar Telia till nya metoder och ny teknik i kampen med telefonbedragarna genom att spärra ”spoofade” nummer och blockera fasta svenska nummer som ringer från utlandet.

Telia stoppar redan idag miljontals bluffsamtal varje år. Nu tillkommer alltså nya bekämpningsmetoder. Från och med den 5 december spärrar Telia tillsammans med övriga operatörer fasta svenska nummer som ringer från utlandet. Det är en åtgärd som rekommenderats av Post- och Telestyrelsen, PTS.

Samtidigt börjar Telia med hjälp av en ny teknisk lösning att blockera så kallat ”spoofade” svenska mobilnummer. ”Spoofing” betyder att bedragarna maskerar sitt mobilnummer så att det ser ut som ett annat. Med hjälp av den nya lösningen kan Telia anonymt kontrollera om det svenska numret verkligen befinner sig i utlandet eller ej. Om en dubblett kan identifieras i Telias nät blockeras numret.

– Vår anti-spoofing-lösning är redan införd i Finland och har hittills visat väldigt goda resultat. Därför har vi stora förhoppningar på att snart kunna se liknande resultat även här i Sverige, särskilt när vi etablerat den mobila lösningen tillsammans med övriga i branschen. Men redan nu beräknas vi stoppa miljontals bluffsamtal som döljer sitt riktiga mobilnummer, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.

Läs hela pressmeddelandet.