Just nu kan du få en försmak av framtidens kollektivtrafik om du beger dig till Djurgården i Stockholm. Under ett par veckor rullar nämligen en 5G-uppkopplad, självkörande minibuss mellan Rosendals slott och Skansen som en del av ett pågående 5G-projekt. Prins Daniel var på plats för invigningen.

Självkörande elektriska bussar skulle kunna göra kollektivtrafiken såväl effektivare som miljösmartare och säkrare, men det ställer mycket höga krav på tekniken. För att bussen ska kunna kontrolleras på distans måste uppkopplingen mot kontrolltornet vara extremt snabb. Det är där 5G-nätet med sina minimala svarstider kommer in i bilden. Tekniken för fjärrstyrning har under en tid testats i Kista Science City (läs mer här), men är nu redo att sättas på prov i offentlig miljö.

"Ett exempel på hur 5G kan bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle"

Anders Olsson, VD Telia Sverige

Smartare samhälle med hjälp av 5G

Testbussen på Djurgården ingår i projektet 5G Ride, som utforskar just hur fjärrövervakning via 5G kan underlätta införandet av självkörande bussar i stadsmiljö. För själva bussen står företaget T-engineering, medan Ericsson och Telia levererat det 5G-nät som kopplar bussen till kontrolltornet. Hela projektet är ett samarbete mellan innovationshubben Urban ICT Arena och bussbolaget Keolis, med flera.

- Satsningen är ett fint exempel på hur 5G kan bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle. Självkörande teknik i kombination med eldrivna 5G-uppkopplade fordon, övervakade via kontrolltorn, innebär ett jättekliv i digitaliseringen av kollektivtrafiken och kan bidrar till effektivare drift, minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet för resenärerna, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Telias koncernchef Allison Kirkby och Anders Olsson, VD Telia Sverige, vid invigningen av 5G Ride på Djurgården i Stockholm.

Telias koncernchef Allison Kirkby och Anders Olsson, VD Telia Sverige, vid invigningen av 5G Ride på Djurgården i Stockholm.

Testas under två veckor

Pilottestet på Djurgården invigdes i närvaro av bland andra Prins Daniel, Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons och trafikborgarrådet Daniel Helldén, Telias koncernchef Allison Kirkby och Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

- För att lösa de utmaningar vi har med trängsel, luftkvalité och utsläpp i Stockholm så behöver vi olika typer av transportlösningar. Vi är positiva till pilotprojekt som detta då vi tror på en framtid med fordon som är autonoma, elektriska och enkla att dela, sa Daniel Helldén.

Under två veckor från och med den 24 september kommer bussen att rulla på Djurgården. En säkerhetsförare finns alltid ombord på fordonet, och både ansiktsmasker och handsprit finns tillgängligt för resenärerna. Ambitionen är att projektet sedan ska återvända till Djurgården i framtiden. 

Se videon från invigningen här: