Med ny digital teknik från svenska företaget Elk kan band nu repa live tillsammans över 5G och fiber, trots att de sitter på olika platser. Företaget har utvecklat ett operativsystem för musik som innebär att man kan spela i realtid över internet utan någon fördröjning. 

Att hålla ihop ett band är en utmaning redan som det är. Det gäller att hitta replokaler, tider som passar alla och så ska logistiken funka. Som om det inte var nog har pandemin satt käppar i hjulet för många band. Att jamma ihop har nog aldrig varit tuffare än nu. Men den nya tekniken från Elk visar vägen framåt, och gör nätet till en digital replokal och scen där proffsmusiker, nybörjare och alla däremellan kan träffas och spela ihop.
 
För att kunna spela tillsammans i realtid över nätet ställs stora krav på uppkopplingen. Bandmedlemmarna måste höra varandras instrument och musik i realtid, trots att de befinner sig på olika platser. Vid minsta lilla ”lagg” kan de hamna i otakt med varandra. Reaktionstiden i nätet måste vara omedelbar och här spelar 5G och fiber en nyckelroll med sina extremt låga svarstider. 

Elk lanserade nyligen tjänsten Aloha, som bygger på det operativsystem företaget utvecklat. I tjänsten ingår all hårdvara och mjukvara ett band behöver för att spela ihop, banda framträdanden och liveströmma musik över nätet. Den nya tjänsten kan även användas för till exempel musikundervisning på distans. Användbart på landsbygden där avstånden är längre och i tider som dessa när möjligheten att ses är mer begränsad.

Hur väl funkar det då? Ta en titt på videon där Stockholmsbandet Oscar Soul Experience spelar tillsammans via Aloha.

Mer om 5G

 • Spela med 5G

  I spel räknas varje millisekund. 5G-tekniken kommer att ge spelvärlden nya förutsättningar

  Läs mer
 • 5G förändrar vården

  Uppkopplade vårdlösningar kommer att bli en viktig del av svensk sjukvård.

  Läs mer
 • 5 myter om 5G

  Vi reder ut begreppen om fem vanliga påståenden.

  Läs mer