Online-guide för äldre

Är du senior så har du säkert inte missat råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika sociala sammanhang. Här är våra bästa tips för hur du ljusar upp tillvaron i hemmet, oavsett om du sitter i självvald isolering eller helt enkelt vill förbättra vardagen lite.

1. Videosamtal med barn och barnbarn

Vem vill inte umgås mer med barn och barnbarn? Numera finns det flera olika video-möjligheter som gör att ni kan se varandra och interagera via mobilen, datorn eller en surfplatta. Det är enkelt att starta ett videosamtal med dem via Facetime, här guidar Apple dig till hur du gör. Har du inte en Apple-produkt eller hellre vill ringa från datorn? Lugn, då kan ni istället använda appen Whatsapp eller Skype.

Bonustips: Varför inte hjälpa till med läxan – håll glosförhör via videosamtal. Eller läs en saga för barnbarnet.

2. Träna i hemmet

Oavsett om du brukar träna regelbundet eller inte så kan du få till träningen hemma. Träningskedjan Sats har lagt upp mängder av pass online som du kostnadsfritt kan utföra utan träningsredskap, även Friskis&Svettis erbjuder här samma sak just nu. Du finns också massvis av bra pass, övningar och tips på youtube.se, här länkar vi till pass som är speciellt framtagna för seniorer.

3. Spela tv-spel med andra

Man blir aldrig för gammal för att spela tv-spel! Vill du öka på den sociala biten kan du dessutom spela tv-spel online med andra (eller gejma, som det också kallas!). Det gör du via Twitch, som du hittar här.
 

Bonustips: Det finns mängder av klassiska brädspel som numera går att spela online, exempelvis Alfapet finns i digital variant under namnet Wordfeud. Där kan du spela mot bekanta eller slumpvis valda främlingar.

4. Handla mat

Även om det är mysigt att strosa runt i mataffären så går det numera även att beställa hem matvaror från de flesta stora kedjorna. Du går in på deras hemsida och lägger varorna i den virtuella kundvagnen, väljer en leveranstid och betalar. Sedan kommer leveransen till din dörr den valda tiden. Smidigt och enkelt! Välj mellan de stora kedjorna Ica, Coop, Hemköp, Willys och de som enbart har webbhandel: Mat.se och Mathem.se.

5. Gå matlagningskurser

Få tips på spännande rätter eller lär dig att bemästra något nytt område i köket – du väljer. För det går att hitta massvis av olika matlagnings- och bakkurser online. Spana in köket.se, som har flera kända kockar som kursledare. Kanske är du mer intresserad av matkonservering eller hur du bäst äter som vegetarian? Detta och mycket mer kan du hitta på internet.

6. Träffa vården online

Du behöver inte åka till vårdcentralen för att få hjälp av en läkare, sköterska eller psykolog. Numera går det att få kontakt med en vårdgivare via flera olika appar. Kry och Min Doktor är två av flera aktörer som erbjuder landstingssubventionerad vård, alltså till samma pris som hos din vanliga vårdcentral. Hos Mindler kan du prata med en psykolog för endast 100 kr per gång och även där gäller frikort, precis som inom den traditionella vården alltså.

7. Teater och konserter online

Saknar du att gå på teatern eller njuta av en musikkonsert? Lugn, det finns mängder av fantastiska livesändningar av teater, konserter och mycket mer. Gå in på hemmakultur.se för att se vad som finns.

8. Låna böcker

Många bibliotek erbjuder möjligheten att låna e-böcker gratis, så besök hemsidan för din kommuns bibliotek. Det finns även tjänster där du för en fast månadssumma får läsa obegränsat med böcker eller tidningar och magasin online, exempelvis Storytel och Readly.

9. Gå med i en Facebook-grupp

Är du ännu inte med i Facebook så är det hög tid! Här kan du återknyta med gamla bekanta men också följa dina favoritartister, kommunen, dagstidningar och mycket mer. Du kan även gå med i en ”grupp”, alltså som ett begränsat rum på Facebook där enbart ett specifikt ämne diskuteras av de som har gått med i gruppen. Kanske hittar du en grupp om trädgårdsskötsel, nakenkatter eller handarbete där du kan kommunicera med andra?

Bonustips: Varför inte starta en bokklubb på Facebook för dina vänner och bekanta? Eller flytta din vanliga bokcirkel online tillfälligt i dessa Corona-tider.

10. Se filmer och serier

Har du ledsnat på det vanliga utbudet på tv:n? Titta på filmer och serier var och när du vill med tjänster som Netflix, Viaplay och Telia Play. Kanske ingår någon av dessa i ditt tv- eller internetutbud utan att du vet om det? Även de vanliga kanalerna har oftast appar där mycket av innehållet finns, exempelvis SvtPlay och TV4play.

Bonustips: Umgås med vänner och familj genom att streama en film samtidigt, så kan ni avnjuta den tillsammans – fast på varsitt håll.

11. Veterinär ger gratis råd

Undvik onödiga besök till veterinären med hjälp av appen FirstVet. Boka tid, beskriv symptom och sedan ringer veterinären upp dig i appen. Har du ditt djur försäkrat så ingår nästan alltid besök i FirstVet-appen gratis i djurförsäkringen.

12. Få teknisk hjälp

Strular tekniken eller förstår du helt enkelt inte hur din ipad fungerar? Lugn, det går att få hjälp av Telias Personliga Tekniker över telefon. Mot en avgift löser de ditt problem på vardagar mellan klockan 09 och 16.

Bonustips: Alla är välkomna i det digitala livet

Låter ord som app, streama och skypa som grekiska? Eller vill du få bättre koll på hur du kan använda din dator eller mobil på bästa sätt? Vi på Telia vill att alla ska vara uppkopplade och inspireras av det digitala livets möjligheter. Därför har vi startat Mer Digital där vi stöttar kommuner att utbilda sina seniora invånare. Läs mer här: https://www.telia.se/foretag/bransch/kommun/mer-digital

Ta hjälp av enkla guider

Ladda ned appar

Lathund appar

Videosamtal