7726 – nytt nummer för att rapportera sms-bedrägerier

Nu har Sveriges telekomoperatörer inrättat ett gemensamt sms-nummer dit du som abonnent kan rapportera misstänkta bluff-sms: 7726.

Cyberbrottslingarna testar hela tiden nya metoder för att lura folk på pengar, och bedrägerier via sms är långt ifrån ovanliga. Sveriges telekomoperatörer, inklusive Telia, är överens om vikten av att hitta sätt att stoppa bluffsamtal och sms, och arbetar snabbt för att hitta tekniska lösningar.

En viktig del av arbetet är att snabbt få in information från allmänheten om misstänkt verksamhet. Därför har vi nu skapat det gemensamma kortnumret 7726, dit du som abonnent kan anmäla misstänkta bedrägeriförsök via sms.

För att rapportera skumma sms vidarebefordrar du helt enkelt meddelandet till kortnummer 7726. På så sätt får operatörerna kännedom om sms:et och kan blockera bedrägliga meddelanden från att skickas till fler personer.

Läs pressmeddelandet från Telekområdgivarna.

Så här vidarebefordrar du sms:

Har du en iPhone trycker du på meddelandet och håller in, välj "Mer" i menyn som dyker upp och klicka sen på pilen i nedre högra hörnet för att vidarebefordra. Du kan också kopiera texten och skicka vidare den i ett sms. 

På en Android-mobil går du in på sms:et, klickar på de tre prickarna i övre högra hörnet och väljer vidarebefordra i ett nytt sms.