Surf ingår i alla våra abonnemang och du väljer själv mängden. Hur mycket du behöver beror på vad du använder din mobiltelefon till.

Hur mycket surf behöver jag?

  Lyssna på musik eller Besöka webbsidor eller Titta på video
0,5 GB 20 min/dag   10 st/dag   5 min/dag
4 GB 2,5 h/dag   80 st/dag   40 min/dag
12 GB 7,5 h/dag   240 st/dag   2 h/dag
24 GB 15 h/dag   480 st/dag   4 h/dag
40 GB 24 h/dag   800 st/dag   6,5 h/dag

Tabellen är beräknad utifrån användning i en mobiltelefon och på en normalkvalitet, vilket för musik (Spotify) är beräknat till 96Kbit/s och för video av icke HD kvalitet - 360p. Webbsidor är beräknade utifrån ett snitt på mobilanpassade webbsidor.

Vad är skillnaden på Mbit/s och GB?

I våra erbjudanden använder vi olika tekniska termer, här kommer en förklaring av dessa.

Vilken bandbredd ditt abonnemang har, d v s hur snabbt du kan surfa med ditt abonnemang, skriver vi med Megabit per sekund (Mbit/s). För många av våra abonnemang erbjuder vi exempelvis en hastighet på 100 Mbit/s.

Mängden surf som ingår i ditt abonnemang varje månad mäts i enheten Gigabyte, exempelvis 0,5GB/månad eller 10GB/månad. Ny surf får du vid varje månadsskifte.

Mbit/s beskriver alltså hastigheten på ditt abonnemang och GB/månad är hur mycket surf du får använda varje månad.

Vad händer när surfmängden tar slut?

När surfmängden som ingår i ditt abonnemang tar slut kan du inte surfa eller använda appar förrän surfmängden fylls på igen den 1:a nästa månad. Du får ett sms när din surfmängd snart är slut. Du kan när som helst köpa extra surf om du behöver på telia.se/kopextrasurf. Om din surf brukar ta slut ofta kan du öka surfmängden som ingår varje månad i ditt abonnemang. Det gör du enkelt via Mitt Telia.

Flera olika mobilnät

När du surfar med Telia använder har du tillgång till flera olika mobilnät som kombineras för att ge dig bästa möjliga upplevelse. De tidigare 2G- och 3G-näten går utmärkt att surfa i men de riktigt höga hastigheterna får du tillgång till om du har en mobil samt ett abonnemang som stödjer vårt 4G-nät.

Normalhastighet


Normalhastigheten är intervallet där våra flesta kunder ligger vid gjorda mätningar

Det finns många faktorer som påverkar hur bra täckning och hastighet du får på ditt mobilabonnemang, exempelvis tät skog, berg och dalar, men också många samtidiga användare det är just i ditt område. Olika mobiltelefoner, modem och surfplattor skiljer sig också åt.

Teknisk information om våra mobilnät

Telia använder två olika frekvensband för att ge Sverige 4G-täckning; 2600 Mhz (LTE-band 7) i större orter, i delar av skärgården och på vissa populära turistorter. Frekvensbandet 800 Mhz (LTE-band 20) används för 4G på mindre orter. Dessutom kommer vi att bygga på frekvensbandet 1800 Mhz (LTE-band 3), primärt för att förbättra täckning och kapacitet i mellanstora städer.

När du ska skaffa en ny 4G-mobil eller surfplatta, kolla så att den fungerar med de frekvenser vi använder så du är säker på att du kan använda den i hela vårt 4G-nät. De telefoner vi säljer i våra butiker och på telia.se använder självklart rätt frekvenser.

För 3G-täckning används 900 MHz och 1800MHz.