Koppla in bredband via fiber

I den här guiden beskriver vi hur du ska koppla in bredband via fiber. Det spelar ingen roll om du ansluter via vanlig fiber, direkt via en router, med en medieomvandlare eller en bredbandsswitch – guiden täcker alla bitar.

Kom igång med bredband via fiber

Följ guiden för att komma igång med ditt bredband via fiber.

Router och tillhörande kablar

Packa upp och ta fram din utrustning

Börja med att packa upp din utrustning och se till att ha allting redo, så som nätverkskabel, strömkabel och själva routern.

Ett fiberuttag och en mediaomvandlare

Lokalisera ditt fiberuttag eller medieomvandlare

I de flesta lägenheter, hus eller fastigheter sitter det inkommande fiberuttaget eller medieomvandlaren i hallen. Då ofta i ett fiberskåp i anslutning till en elcentral.

I andra fastigheter har du uttaget eller omvandlaren i vardagsrummet nära tidigare tv-uttag.

Fiberuttaget kan vara märkt med WAN/IN/INK eller helt sakna namn. Det påminner om ett telefonjack men uttaget är större. I uttaget passar en nätverkskabel, RJ45.

I vissa hushåll finns en medieomvandlare installerad. Om du har en medieomvandlare är den nästan alltid märkt med WAN eller FX.

En router med nätverkskabel och uttag.

Koppla in din utrustning

Beroende på hur fiber har dragits in i lägenheten, huset eller fastigheten skiljer sig inkopplingen av din utrustning något. Välj det alternativ som stämmer överens med din situation.

Ingen router

1. Anslut en nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget eller medieomvandlare direkt till din dators nätverksuttag.

Endast router

1. Anslut en nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget direkt till routerns WAN-port.

2. Den utrustning som kräver trådburen anslutning kopplar du med nätverkskabel via routerns LAN-portar.

3. Utrustning som du vill koppla upp trådlöst ansluter du istället via routerns wifi.

Router och mediaomvandlare

1. Anslut en första nätverkskabel från det inkommande fiberuttaget till den första porten på mediaomvandlarens baksida. Den är oftast märkt WAN/EXT1.

2. Anslut en andra nätverkssladd från mediaomvandlarens framsida till routerns WAN-port.

3. Annan utrustning som du vill ha trådburen kopplar du med nätverkskabel via routerns LAN-portar.

4. Utrustning som du vill koppla upp trådlöst ansluter du istället via routerns wifi.

Avsluta med att slå på strömmen och vänta i ungefär tio minuter medan allting kopplas upp.

test

Anslut till din router

Du kan ansluta utrustningen du vill koppla upp mot internet genom din router på två sätt:

1. Via wifi

2. Med nätverkskabel

Anslut trådlöst via wifi

På routerns baksida eller undersida finns en klisterlapp med det nätverksnamn (SSID) och lösenord som du behöver använda för att koppla upp din utrustning, till exempel en mobil eller surfplatta trådlöst via wifi.

Anslut med nätverkskabel

Om du vill ansluta en stationär dator, en tv-box eller en skrivare kan du göra det med hjälp av en nätverkskabel. Den ska då kopplas från någon av routerns LAN-portar direkt till den utrustning som ska kopplas upp.

Anslut med nätverkskabel via kopplingspanel

Du som har ett fiberskåp med en kopplingspanel som bildar ett så kallat bostadsnät, har då numrerade uttag i din bostad. Koppla nätverkskabeln från någon av routerns LAN-portar till det numrerade uttaget på kopplingspanelen som överensstämmer med uttaget i det rum du vill koppla upp din utrustning till.

En laptop som visar att allt är klart

Klar – börja surfa!

Nu har du kopplat in din router, anslutit till den och kan börja surfa. Har du även skaffat tv från Telia och ska koppla in tjänsten, gå vidare till denna guide.

Ja, din försäkring behöver vara knuten till ett företagsabonnemang hos Telia för att kunna teckna den.

Säger du upp försäkringen sker det omgånde och du kan inte teckna den igen på samma mobilabonnemang. Du kan säga upp försäkringen genom att:

• Sms:a STOPP FÖRSÄKRING till 4466 från det nummer som försäkringen är knuten till.

• Ringa till 90 400 (eller +46 771 99 04 00 från utlandet) vardagar 08:00-18:00.

• Besöka en Telia-butik och anmäl uppsägningen.

• Skriftligt anmäla uppsägningen. Ange numret till det mobilabonnemang som försäkringen är knuten till och om du vill att försäkringen skall avslutas direkt eller vid nästa månadsskifte. Om du inte gör något val avslutas försäkringen direkt. Skicka brevet till: Telia Försäkring AB, 169 94 Solna.

Här kan du anmäla ditt försäkringsärende.

Försäkringen administreras av Willis Towers Watson Sweden AB, som också hanterar skadeanmälningar på uppdrag av Telia Försäkring. Kontaktuppgifter:

Willis Towers Watson Sweden AB Box 7273 103 89 Stockholm 08-463 89 50 teliaforsakring@willis.com

Telia försäkring AB 169 94 Solna

Har du problem med ditt wifi?

Vi ger tips på var du ska placera din router för att förbättra ditt wifi i hemmet.

Fungerar inte din tjänst?

Vår automatiska felsökare hjälper dig att kontrollera ditt abonnemang samt pågående störningar. Kvarstår problemet efter detta kommer ditt ärende att felanmälas till oss.