Dra ut sladden när du hör åskan

Sommar är åsksäsong, och åska betyder att man kan behöva skydda sin elektroniska utrustning. Om olyckan är framme kan ett blixtnedslag i närheten leda till spänningsöverslag som kan förstöra sådant som routrar och tv-boxar.

Lyckligtvis är det enkelt att skydda sig. Här nedan hittar du 5 tips.

 

Dra ur elkontakter och antennuttag. Lägg helst också kontakten en bit från själva uttaget för att undvika att blixten hoppar från uttaget.

Dra ur telefonjacket, om du har fast telefoni via kopparnätet eller bredband via telejacket, så kallat ADSL. (Bredband via fiber är inte känsligt på samma sätt då fiberoptisk kabel inte leder ström, men du behöver fortfarande koppla bort din utrustning från elnätet.)

Dra ut mobilladdare och datorer. Att prata i mobilen eller använda datorn när åskan går är inte farligt så länge de inte är anslutna till elnätet.

Ska du resa bort? Dra ur sladdarna i förebyggande syfte.

Skaffa någon form av åskskydd. Det här är särskilt viktigt om du bor i villa eller på landsbygden, då är jordfelsbrytare och gärna inledningsskydd viktigt. I flerfamiljshus i städerna är oftast överspänningsskydd inbyggt. (Enklare överspänningsskydd som du själv pluggar in i eluttagen kan vara ett komplement, men ersätter inte jordfelsbrytare eller inledningsskydd.)

Fel på tjänsten?

Om ett blixtnedslag verkar ha påverkat din utrustning kan du göra en felsökning. Tänk på att utrustning som gått sönder till följd av blixtnedslag inte omfattas av garanti. Undantaget är Wifi-routern du lånar av oss. Kontakta oss då för ett byte.

Felsök

Rätt till prisavdrag

Du som har haft fel på telefoni, bredband eller tv kan begära prisavdrag om felet omfattas av Telias allmänna villkor. Önskemål om ersättning ska framställas inom skälig tid (två månader) och en förutsättning är att du först felsökt och felanmält din tjänst.

Ansök om prisavdrag

SÖK SUPPORT