Surfa säkert

Här kan du hitta tips och information för att du och din familj ska känna er säkra när ni surfar och använder tjänster från Telia.

I takt med att webben blir större och bättre blir även bedragare på nätet allt mer kreativa. För oss på Telia är det viktigt att du och din familj känner er trygga med att använda internet. Därför har vi samlat ihop tips på vad du kan göra för att slippa oroa dig för bedragare och liknande när du surfar.

Ett vanligt bedrägeriförsök på nätet är phishing, även kallat nätfiske. Det går ofta ut på att få dig att avslöja personlig information som kreditkortsnummer, lösenord eller bankkontonummer.

Tänk på att:

  • Aldrig lämna ut personlig information via sms eller e-post.
  • Svara inte på e-post eller sms som ser misstänkt ut.
  • Klicka inte på några länkar som ser misstänkta ut.
  • Använda fungerande antivirusprogram och aktiverade brandväggar (exempelvis Telia Trygg surf).

Uppdatera eventuella tredjepartsprogram såsom Java och Flash.

Streaming och nedladdning

Idag är det lätt för oss att ta del av både musik, film, böcker och annan underhållning via nätet. Vi på Telia är måna om att upphovsmän ska få betalt för sitt arbete. Därför förespråkar vi lagliga alternativ som finns tillgängliga på marknaden som till exempel YouTube och Soundcloud.

Bland våra tjänster kan du hitta flera sätt att ta del av underhållning helt lagligt. Via Telia Play kan du se film och tv var du vill, när du vill. Spotify, Storytel och Readly är andra exempel på lagliga sätt att ta del av musik, böcker och tidskrifter.

Vet du vad dina barn gör på nätet?

Här hittar du tips på hur du som förälder kan kommunicera med ditt barn kring surfvanor och säkerhet på nätet.

Var nyfiken
Ta för vana att prata med ditt barn om vad som händer på nätet! Diskutera på samma sätt som ni pratar om vad som har hänt i skolan, på träningen eller hos kompisarna

Sätt upp regler
Diskutera regler kring tid och innehåll tillsammans – dina barn kanske har egna tankar som kan ligga till grund för era regler. Men var inte rädd för att sätta gränser om surfandet går ut över skolarbete eller hälsa.

Diskutera hur information sprids
Prata om vilken information om sig själv och andra som är okej att publicera på internet, till exempel bilder och personuppgifter, och hur uppgifterna sprids.

Anmäl kränkningar
Oftast finns det en text längst ner på sidan som ditt barn besöker som heter ”Abuse” eller ”Anmäl”. Inte sällan finns förövarna i barnets närhet, till exempel i skolan. Där kan du som vuxen hjälpa till att berätta om händelsen.

Surfa Tillsammans
Låt barnen visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är, och surfa gärna tillsammans ibland om ni inte redan gör det.

Telia Trygg surf kan hjälpa dig med ditt digitala föräldraskap