Nu avvecklar vi 3G- och 2G-näten

  • Därför fasar vi ut 3G och 2G

  • Detta behöver du göra

  • Frågor och svar om utfasningen

Nu uppgraderar vi mobilnätet i Sverige. Samtidigt som vi bygger ut 5G-nätet och moderniserar 4G-nätet så avvecklar vi också de gamla 3G- och 2G-näten. Här kan du läsa mer om varför vi genomför avvecklingen och hur det påverkar dig som konsument eller företagare.

Varför försvinner 3G och 2G-näten?

All teknik åldras och behöver så småningom ersättas med ny och bättre teknik. När det gäller 3G- och 2G-näten finns det flera faktorer:

  • 5G och moderniserad 4G innebär snabbare hastigheter och stabilare uppkoppling än 3G och 2G. De moderna näten är också säkrare och mer robusta.
  • För att kunna erbjuda nya tjänster över 5G och 4G behöver vi mer frekvensutrymme. Nedsläckningen av 3G och 2G frigör utrymme för de nyare teknikerna.
  • Modernare teknik kan bidra till ett mer klimatsmart samhälle. De nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre.
  • Efterfrågan på 3G- och 2G-teknik minskar i takt med att företag och konsumenter använder 4G i allt högre grad. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 3G och 2G, vilket gör att det i framtiden blir svårt att få tag på sådan utrustning.

Bättre nät för alla

De äldre näten, 3G och 2G (även känt som GSM-nätet), behöver ersättas med nyare teknik. 5G och det moderniserade 4G-nätet kommer att innebära snabbare och stabilare uppkoppling för alla kunder.

För dig som enskild konsument betyder det sådant som bättre samtalskvalitet, streaming i mobilen utan lagg och bättre förutsättningar för till exempel onlinespel och smarta hemmet-lösningar. För företag innebär det nya möjligheter till effektivisering och innovation tack vare blixtsnabba högkapacitetsnät.

Vad behöver jag göra för att fortsätta ringa och surfa när 3G-nätet avvecklas?

Se allmänna instruktioner för mobiltelefoner, eller hitta just din mobil bland våra mobilguider.

Välj nedan för mer info om du har äldre utrustning, uppkopplade prylar eller IoT-lösningar.

Så påverkas du som privatperson

Så påverkas företaget