Aldrig har nätet varit viktigare. När världen stängt ned har samhället fortsatt fungera. Skolor har undervisat på distans. Konserter har streamats, företag har växlat över till näthandel och hemleverans. Den digitala omställning som redan var i full gång, har tagit än mer fart.

När vi nu inleder uppgraderingen av Sveriges bästa nät till 5G öppnar vi dörren till framtiden. Vi lägger grunden för nya upplevelser och nya lösningar, för människor, företag och samhälle. Det som tekniskt sett är en rad olika framsteg går att sammanfatta i ett ord: Mer.

Mer möjligheter, till närhet, till innovation, till ett tryggare samhälle, till underhållning, för alla, över hela landet.

Välkommen till nästa stora steg i Folknätet.

Så bygger vi ut 5G-nätet

Under våren 2020 har 15 basstationer i Stockholm byggts ut med 5G, och nätet är alltså redan igång. Ytterligare ett 60-tal stationer ska vara klara i juni, utbyggda i partnerskap med Ericsson. Därmed kommer en stor del av centrala Stockholm att ha 5G-täckning lagom till midsommar, inklusive Norrmalm, Östermalm och Vasastan.

Parallellt med detta bygger vi ut nätet i ytterligare 12 städer runt om i Sverige för lansering senare under 2020 – bland annat Göteborg och Malmö. Du som har abonnemanget Telia Mobil Obegränsad eller Telia Jobbmobil* och en  5G-redo smartphone kommer att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet när du befinner dig i ett utbyggt område.

*) Gäller abonnemang tecknade efter 1 april 2020. Äldre abonnemang kan uppgraderas till 5G-redo.

5G för dig

5G är nästa generations mobilnät och bidrar till att dagens digitala tjänster blir smartare och mer hållbara, och till att helt nya tjänster tillkommer. Mobilsurfandet blir snabbare och uppkopplingen bättre, vilket är särskilt tydligt om du spelar på mobilen eller befinner dig på platser där många människor kopplar upp sig samtidigt. Du får en ännu bättre upplevelse när du streamar sport inne på den fullsatta stadion, laddar ner video på tågstationen i rusningstid eller bara videochattar med en släkting.

Du kommer också märka skillnader i andra sammanhang – kanske när du behöver sjukvård, reser i kollektivtrafiken eller är på jobbet. Det händer mycket just nu: 5G-uppkopplade mammografivagnar testas i Norrland, i Stockholm finns smarta bussar och i gruvindustrin börjar vi använda fjärrstyrda och självkörande fordon och maskiner.

5G från Telia bidrar till ett smartare och mer hållbart samhälle, och det i sin tur kan förbättra din livskvalité, göra Sverige mer konkurrenskraftigt och minska både landets och ditt individuella klimatavtryck. Förutom miljöfördelar från själva tjänsterna, som smartare transporter och effektivare energiförbrukning, så drivs Telias mobilnät med 100 procent förnybar el, märkt med Naturskyddsföreningens "Bra miljöval".

5G för företag och samhälle

5G har stor potential för samhället, och vi har redan sett exempel: för små och stora företag, myndigheter och organisationer. Vi har till exempel byggt underjordiska 5G-redo mobilnät tillsammans med partners i Bolidens gruva i Kankberg och i Zinkgruvan Mining i Askersund. Här fokuserar man på autonom produktion där det är kritiskt att näten har hög prestanda och total tillförlitlighet och tillgänglighet.

Inom sjukvården gäller samma höga krav, och här har vi till exempel sett hur 5G-uppkopplade drönare och mammografiutrustning kan bidra till att rädda liv. I andra fall handlar det om möjligheten att koppla upp tusentals elmätare och andra sensorer för att effektivisera underhåll och energiförbrukning och därmed spara både pengar och miljön.

Robusta nät av det här slaget gör det möjligt för företag och organisationer att utveckla och effektivisera verksamheten samtidigt som de kan förbättra personalsäkerheten. Ett annat exempel är Artificiell Intelligens (AI) och maskininlärning. I dag krävs kraftfulla och resurskrävande datorer för att kunna göra de nödvändiga beräkningarna och analyserna, men med 5G kan vi skicka mer information både snabbare och säkrare.

Samsung S20-serien är 5G-redo

Här hittar du 5G-mobilerna

För att 5G ska fungera behöver du en mobil, ett abonnemang och ett nät som alla stödjer 5G. Vi har 5G-redo mobiler från de stora tillverkarna i sortimentet, och med Telia Mobil Obegränsad kan du koppla upp dig mot 5G-nätet där det är tillgängligt.

Se våra 5G-mobiler här

Frågor och svar om 5G

Mer om 5G

Artiklar om hur 5G förändrar Sverige.

 • Buss utan förare

  Nu utvecklas framtidens kollektivtrafik med 5G-uppkopplade bussar.

  Läs mer
 • 5G räddar liv

  Norrland testar uppsökande mammografi med hjälp av 5G.

  Läs mer
 • Smartare gruvor

  I Kankbergsgruvan i Västerbotten öppnar 5G-tekniken för säkrare och smartare arbete.

  Läs mer
 • 5G håller koll

  Avancerad konnektivitet och 5G ökar säkerheten på Dåva kraftvärmeverk - dygnet runt.

  Läs mer