Mer 5G – mer innovation

Nätet är innovation. Innovation är fjärrstyrda operationer, snabbare uppkoppling och smartare städer. Nätet är också det som länkar oss samman – från norr till söder, från Floras Kulle i Luleå till Lilla Torg i Malmö.

Utbyggnaden av Telias 5G-nät har pågått sedan invigningen i Stockholm i maj 2020. Nu fortsätter utrullningen i 20 städer över hela landet. I första skedet berör utbyggnaden främst stadskärnorna där många människor är i rörelse samtidigt, men på sikt kommer 5G även att rullas ut utanför städerna.

I dag erbjuder vi 5G i Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.

Modernisering för miljarder

Tillsammans med Ericsson storsatsar Telia nu på Sveriges digitala infrastruktur, och uppgraderar mobilnäten i hela landet. Vi bygger nya mobilmaster på landsbygden och ersätter gammal teknik med ny och mer energisnål. Vi fördubblar kapaciteten i 4G-nätet samtidigt som vi fortsätter att rulla ut 5G. Det betyder kort och gott snabbare och stabilare bredbandsuppkoppling på fler platser, som hjälper oss att minska den digitala klyftan mellan stad och land. När upprustningen är klar kommer 4G- och 5G-näten att täcka mer än 90% av Sveriges yta och nå 99% av befolkningen.

Nätet har aldrig varit viktigare. Det är en förutsättning för en väl fungerande digital ekonomi med innovation, hållbarhet och säkerhet som grundpelare. Därför bygger vi vidare på Folknätet.

* Sveriges bästa nät enligt Umlaut 2020.

Allt om 5G

Läs mer om den nya generationens mobilnät.

5G för dig

5G är nästa generations mobilnät och bidrar till att dagens digitala tjänster blir smartare och mer hållbara, och till att helt nya tjänster tillkommer. Mobilsurfandet blir snabbare och uppkopplingen bättre, vilket är särskilt tydligt om du spelar på mobilen eller befinner dig på platser där många människor kopplar upp sig samtidigt. Du får en ännu bättre upplevelse när du streamar sport inne på den fullsatta stadion, laddar ner video på tågstationen i rusningstid eller bara videochattar med en släkting.

Du kommer också märka skillnader i andra sammanhang – kanske när du behöver sjukvård, reser i kollektivtrafiken eller är på jobbet. Det händer mycket just nu: 5G-uppkopplade mammografivagnar testas i Norrland, i Stockholm finns smarta bussar och i gruvindustrin börjar vi använda fjärrstyrda och självkörande fordon och maskiner.

5G från Telia bidrar till ett smartare och mer hållbart samhälle, och det i sin tur kan förbättra din livskvalité, göra Sverige mer konkurrenskraftigt och minska både landets och ditt individuella klimatavtryck. Förutom miljöfördelar från själva tjänsterna, som smartare transporter och effektivare energiförbrukning, så drivs Telias mobilnät med 100 procent förnybar el, märkt med Naturskyddsföreningens "Bra miljöval".

5G för företag och samhälle

5G har stor potential för samhället, och vi har redan sett exempel: för små och stora företag, myndigheter och organisationer. Vi har till exempel byggt underjordiska 5G-redo mobilnät tillsammans med partners i Bolidens gruva i Kankberg och i Zinkgruvan Mining i Askersund. Här fokuserar man på autonom produktion där det är kritiskt att näten har hög prestanda och total tillförlitlighet och tillgänglighet.

Inom sjukvården gäller samma höga krav, och här har vi till exempel sett hur 5G-uppkopplade drönare och mammografiutrustning kan bidra till att rädda liv. I andra fall handlar det om möjligheten att koppla upp tusentals elmätare och andra sensorer för att effektivisera underhåll och energiförbrukning och därmed spara både pengar och miljön.

Robusta nät av det här slaget gör det möjligt för företag och organisationer att utveckla och effektivisera verksamheten samtidigt som de kan förbättra personalsäkerheten. Ett annat exempel är Artificiell Intelligens (AI) och maskininlärning. I dag krävs kraftfulla och resurskrävande datorer för att kunna göra de nödvändiga beräkningarna och analyserna, men med 5G kan vi skicka mer information både snabbare och säkrare.

Allt om 5G

Läs mer om den nya generationens mobilnät.

Här hittar du 5G-mobilerna

För att 5G ska fungera behöver du en mobil, ett abonnemang och ett nät som alla stödjer 5G. Vi har 5G-redo mobiler från de stora tillverkarna i sortimentet, och med Telia Mobil Obegränsad kan du koppla upp dig mot 5G-nätet där det är tillgängligt.

Till 5G-mobilerna: Privatkund | Företagskund

Frågor och svar om 5G

Läs mer

Artiklar om hur 5G förändrar Sverige.

 • Live via 5G

  5G och nya musiksystem gör det möjligt för band att spela tillsammans live via nätet.

  Läs mer
 • 5G räddar liv

  Norrland testar uppsökande mammografi med hjälp av 5G.

  Läs mer
 • Buss utan förare

  Nu utvecklas framtidens kollektivtrafik med 5G-uppkopplade bussar.

  Läs mer
 • Smartare gruvor

  I Kankbergsgruvan i Västerbotten öppnar 5G-tekniken för säkrare och smartare arbete.

  Läs mer
 • 5G håller koll

  Avancerad konnektivitet och 5G ökar säkerheten på Dåva kraftvärmeverk - dygnet runt.

  Läs mer