Av: Christer Andersson | 2021-04-09 (Uppdaterad 22-04-20)

Hur blockerar man olämpligt innehåll på nätet för yngre barn? Här hittar du tips om olika funktioner och program för föräldrakontroll på mobilen eller surfplattan.

Att ställa in barnspärr på mobilen eller surfplattan innan barnet får låna den kan vara en enkel väg till sinnesro som förälder. Samma sak gäller när barnet fått sin första mobil: vissa begränsningar kan vara förnuftiga för att minska risken att barnet hamnar på olämpliga sajter eller barnförbjudet innehåll. Beroende på vad du använder finns det både inbyggda funktioner och fristående appar som låter dig skapa särskilda barnkonton, blockera olämpliga hemsidor eller videor och begränsa skärmtid. Här nedan tipsar vi om några av de möjligheter som finns för att barnsäkra mobiler och surfplattor.

Dock är det viktigt att först nämna att ingen av dessa lösningar till hundra procent kan garantera att inget olämpligt slinker igenom. Värt att tänka på är också att barnlås är mest effektiva när barnen är små – ju äldre de blir, desto troligare är det att de hittar vägar runt vissa inställningar eller filter. Därför är det alltid viktigt att ha en dialog med barnet om vad man gör och ser på nätet.

Ställ in Familjeregler i Telia Trygg surf

Telia Trygg surf är ett säkerhetsprogram som erbjuder både antivirus och intrångsskydd, men här finns även funktioner för föräldrakoll under rubriken Familjeregler. Programmet kan användas på såväl mobiler och surfplattor som datorer. Du kan bland annat skapa användarprofiler för barn i olika åldrar, ställa in tidsbegränsningar, och blockera innehåll utifrån ett antal olika kategorier. Du hittar instruktioner nedan:

(Tips: Trygg surf ingår nu också som en del i Telia Trygghetspaket tillsammans med Telia Id-skydd. Det bästa inom digital säkerhet i ett enda abonnemang.)

Föräldrakontroll på iPhone och iPad

Apples operativsystem iOS innehåller en funktion kallad Skärmtid, som i sin tur rymmer ett flertal olika inställningar som kan vara nyttiga. Här kan du bland annat:

Kampanjen Tänk säkert.

Telia stöttar kampanjen Tänk Säkert som drivs av MSB och Polisen. Målsättningen är att öka medvetenheten och kunskapen för ett säkrare digitalt samhälle.

Klicka här för fler säkerhetstips

Skärmbild av Trygghetspaketet.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån
Just nu: 3 fria månader!

Föräldrakontroll på Android-mobiler och surfplattor

För mobiler och surfplattor med operativsystemet Android (d.v.s. de flesta tillverkare vid sidan av Apple och Huawei) erbjuder Google en lösning i form av den kostnadsfria appen Google Family Link. Denna låter dig visserligen inte blockera specifikt innehåll – det behöver du göra via inställningar i specifika appar eller sökmotorer – men innehåller andra funktioner:

Barnsäkra YouTube

För mindre barn erbjuder YouTube ett skräddarsytt alternativ i form av appen YouTube Kids, som erbjuder en kontrollerad miljö för barnen. Förutom att innehållet redan från början är filtrerat av både algoritmer och mänsklig granskning har du möjlighet att ställa in ytterligare begränsningar. Bland annat kan du helt blockera videosökning och endast tillåta de kanaler eller videor som du godkänner.

Läs mer om hur du ställer in barnprofiler på andra streamingtjänster.

Ställ in föräldrafilter i routern

Ett alternativ för att begränsa åtkomst till specifika sajter är att blockera dem direkt i din bredbandsrouter. Tänk dock på att detta endast ger effekt om du kopplar upp mobilen eller surfplattan via wifi, eller om du surfar från en dator. Om du surfar via mobildata ger den här åtgärden ingen effekt. Filtret bygger på att du själv lägger till de webbplatser som ska blockeras.

 

Mer från Digital förälder

Malin Berggren Griffiths. Foto: Hamid Ershah.

Trygghet & säkerhet

Så pratar du med barnen om nätet

Ikon för familjeabonnemang.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Mamma och barn med surfplatta i soffa.

Trygghet & säkerhet

Trygg filmtajm med egen barnprofil