STÖRST I SVERIGE PÅ FIBER

Med fiber får du framtidens uppkoppling – redan idag.

JAG VILL SKAFFA FIBER TILL

JAG HAR FIBER OCH VILL...


...se vilka tjänster, som t.ex. bredband, tv och telefoni, Telia har för mig som privatkund.

...se vilka tjänster och lösningar Telia har för mig som företagskund.

...aktivera kollektiva tjänster som ingår i min hyra/avgift.

HAR JAG FIBER?


Du kan beställa bredband, tv och telefoni via fiber från Telia om du är ansluten till Öppen Fiber, ett annat öppet fibernät eller vissa stadsnät.

Testa din adress för att se om du kan beställa våra fibertjänster.

JAG HAR BESTÄLLT FIBER OCH VILL

BYTA FRÅN ADSL TILL FIBER

Fyll i att du vill flytta dina Telia-abonnemnag från telejacket till fiber när du beställer, så hjälper vi dig.

FÖRBESTÄLLA TJÄNSTER

Du som har beställt Öppen Fiber kan förhandsbeställa tjänster från Telia efter du fått ett positivt byggbesked.

FIBER - HUR FUNKAR DET?

Behövs fiber - snart kommer ju 5G?

Mobil uppkoppling, tex 5G, är ett bra komplement till fast bredband. Till skillnad från mobilnätet (och kopparnätet) påverkas dock inte fiber av exempelvis avstånd från basstation, antalet uppkopplade användare, väder eller fysiska hinder, tex hus, skog, eller berg.

Enbart mobil- och kopparnät har heller inte  den kapacitet som det digitaliserade samhället kräver. Därför satsar Telia stort på att – parallellt med utvecklingen av mobilnätet – bygga ut fibernätet.

Jag har fiber, men mitt wifi har blivit långsammare - varför?

Hur snabbt och stabilt ditt wifi är beror bland annat på vilken router du använder och var du placerar den. Andra faktorer som påverkar är många personer och apparater som delar på nätverket samt hur stor din bostad är.

Ibland kan du behöva öka din routers räckvidd med hjälp av en eller flera förstärkare. Mer information och tips hittar du i Wifi-hjälpen.

Behöver jag en ny router när jag skaffar fiber?

Det beror på vilken router du har idag och vilken hastighet du behöver.
Vi på Telia ser till att du har den utrustning du behöver. I våra abonnemang ingår en wifi-router anpassad för fiberhastigheter.

Kommer mitt hemlarm fungera med bredbandstelefoni via fiber?

Nu för tiden går de flesta tillverkares larm att koppla till bredbandet.

Kontakta din larmoperatör om du har personligt trygghetslarm eller inbrottslarm i bostaden för att kontrollera att det fungerar tillsammans med bredbandstelefoni.

Jag ska flytta från bostad utan fiber till en med fiber - vad händer med mina abonnemang?

Som Telia-kund räcker det att du gör en flyttanmälan hos oss, så ser vi till att de tjänster du vill ha följer med i flyttlasset.

Du som inte är Telia-kund behöver se över vilken bindningstid dina nuvarande abonnemang har, och se till att säga upp dem i tid. Här beställer du Telia Bredband via fiber och här kan du kombinera bredband, tv och telefoni från Telia.

Jag ska flytta från bostad med fiber till en utan fiber - vad händer med mina abonnemang?

Som Telia-kund räcker det att du gör en flyttanmälan hos oss, så försöker vi föra över så många av dina abonnemang som möjligt till nya adressen.

Du som inte är Telia-kund behöver se över vilken bindningstid dina nuvarande abonnemang har och se till att säga upp dem i tid. Här beställer du Telia Bredband via telejacket och här kan du kombinera bredband, tv och telefoni från Telia.

ÖVERTRÄFFAR ALLA FÖRVÄNTNINGAR


Med 9 miljarder* till fibernätsutbyggnad - och flest levererade fiberanslutningar till hushåll och företag - är Telia störst i Sverige på fiber.

Telia blev Årets Operatör 2015 på Telekomgalan:  "Öppen fiber har överträffat alla förväntningar när det gäller försäljning och leverans."

Telia hjälper även Sveriges kommuner att nå sina bredbandsmål - läs mer i den årliga Fiberrapporten.

*År 2015-2018