Det finns vissa traditioner kring jul och nyår som är huggna i sten. Som Kalle Anka klockan 15. Midnattsmässa från Peterskyrkan i Rom. Nyårskonsert från Wien. Och inte minst: Backhoppning från Garmisch Partenkirchen på nyårsdagen. Med tanke på det sistnämnda, låt oss ta en titt på vilka höjdpunkter sportvärlden bjuder på över storhelgerna.

Coronaläget fortsätter att påverka sporten, och även om många evenemang genomförs så är det i allmänhet med mindre eller ingen publik. Handbolls-EM för damer (3-20/12) genomförs under december månad, men det som var ett samarrangemang mellan Norge och Danmark spelas nu endast i Danmark. Finalen spelas fjärde advent, 20/12, och vi håller tummarna för att de svenska damerna ska fixa en gyllene start på julfirandet. Streama turneringen med Viaplay.

Samma helg som handbollsfinalen, alltså den fjärde advent, är en stor vintersporthelg med störtlopp för herrar i Val d’Isere och för damerna i Val Gardena, medan skidskyttarna tävlar i Hochfilzen. För längdåkarna blir det däremot en stillsam jul, eftersom det svenska landslaget (liksom det norska och det finska) avstår från världscuptävlingar resten av 2020. Den 22/12 kan du pausa julruschen för slalom i klassiska Madonna di Campiglio, och den 28/12 vankas störtlopp i Bormio. Vinterstudion täcker som vanligt allt på skidfronten hela säsongen i gamla trygga SVT.

På juldagen, den 26/12, börjar (om planerna håller) ytterligare ett mästerskap, nämligen junior-VM i ishockey i kanadensiska Edmonton. Juniorkronorna tog brons i förra årets turnering, men regerande mästarna Kanada får nog anses vara favoriter, hemmaplan och allt. Viaplay/TV10 och SVT delar på sändningsrättigheterna. (Du vet väl att Viaplay ingår i vårt tv-paket med C More Premium och V premium. Allt i ett!)

För de stora ishockey- och fotbollsligorna är det business as usual över julen. Det är för många matcher för att gå igenom i detalj här, men både SHL och HockeyAllsvenskan kör mellandagshockey med massor av matcher från annandagen fram till nyår – C More sänder så klart. På fotbollsfronten bjuder Premier League traditionellt på ett gäng matcher på Boxing Day den 26/12 (titta med V sport), och i LaLiga kan du bland annat se Real Sociedad mot Atletico Madrid den 22/12 (hos C More). Och dan innan dopparedan, den 23/12, går Zlatan och hans Milan en rond mot Lazio i Serie A (hos C More).

Ja, och så var det den där backhoppningen. Nyårsdagens backhoppningstävling i Garmisch har sänts i svensk tv sedan 1959, så här har vi en tradition som bräcker både Kalle Ankas julafton (1960) och långfilmen Ivanhoe (1982). Den perfekta starten på det nya året. SVT är kanalen.
 

Foto: Scanpix