Julen är en högtid som inte sällan präglas av överflöd – massor av mat, julklappar och berg av presentpapper. Men efter festligheterna ska allt från tomkartonger till barrande granar bort. Här är en handfull tips som hjälper familjen göra julen till en mer hållbar högtid.

Begagnade mobiler – lika bra som nya

Står en ny mobil på din egen önskelista eller kanske någon annans? Kanske dags för första mobilen till barnet? I så fall är en begagnad mobil ett alternativt värt att överväga. Dels är det naturligtvis vänligare mot plånboken än en fabriksny mobil. Men ett skäl som kanske väger ännu tyngre är att det bidrar till ett mer hållbart konsumtionsmönster genom att du bidrar till mindre utsläpp och avfall. Att tillverka en ny mobil orsakar i genomsnitt 55 kg koldioxidutsläpp enligt en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet

Kom också ihåg att när du köper en ny mobil kan du byta in din gamla och få värdet som rabatt på den nya.

En mobil med ett par år på nacken är nämligen på inget vis uttjänt. Över 95 procent av de mobiler som byts in kommer till nytta igen efter radering och rekonditionering, och varje återanvänd mobil innebär en besparing i avfall och koldioxiodutsläpp. (Det här tycker vi är jätteviktigt. Läs gärna mer om Telias mobilrörelse.)

Second hand i första hand

Inom mode är second hand lite trendigt men det går att hitta nästan vad som helst i andra hand och utmärkt skick till ett förmånligt pris. Dessutom kan du stöta på unika och roliga fynd nrä du vågar dig ut på andrahandsmarknaden.

Välkända Blocket är Sveriges största köp- och säljmarknad på internet. Här finns allt från bilar och möbler till kläder och leksaker. Det finns även en smidig app där du kan ställa in bevakningar och få en pushnotis när en annons på ditt eftersökta föremål läggs in.

Ytterligare en möjlighet är Facebooks lokala köp-, sälj- och byteskanaler. Fördelen är prylarna finns på nära håll och ofta kan hämtas utan bil. Sök på köp och sälj och hitta din lokala sida eller gå in under Marketplace.

Återvinn granen

I många kommuner kan man lämna sin julgran till återvinning och på så sätt bidra till att skapa klimatsmart fjärrvärme. Möjligheterna kan vara olika beroende på var du bor, så kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller hyresvärd vad de rekommenderar.

Byt eller skänk julklapparna

Ibland blir det inte riktigt rätt med julklapparna. Kanske var tofflorna för små, eller kanske lyckades mormor köpa en dubblett av spelet som ungarna redan har

Med ett kvitto ska det förstås inte vara något problem att byta i butiken. Men ett annat alternativ är att skänka klappen vidare till någon som kanske behöver den bättre. Emmaus, Myrorna, Röda korset, Erikshjälpen, Stockholms Stadsmission och många andra hjälporganisationer på lokal nivå tar gärna emot gåvor. 

Minska matsvinnet

I genomsnitt slänger vi 97 kilo mat per person och år i Sverige. Det är ju egentligen inte riktigt klokt. Men vi kan alla hjälpas åt för att förhindra onödigt svinn. Släng inte överbliven mat som du har hemma. Laga något nytt med resterna som bas eller frys in i matlådor. Behöver du inspiration har till exempel köket.se tips på hur du kan göra något gott av resterna. Julpizza med skinka och brysselkål, kanske?

Sortera och återvinn skräpet

Att panta läskburkar och plastflaskor i automaten vid din lokala matvarubutik är en bra grej att göra med barnen – och det blir ju gärna en del flaskor när all julmusten gått åt. Det är ju faktiskt lite kul när maskinen tuggar i sig burkar med ett tillfredsställande kras. Och pantkvittot blir en lagom belöning som kan omvandlas till en godispåse.

Genom att sopsortera glas, papper, plast och metall kan det mesta återvinnas och bli till nya produkter. Genom att använda materialet flera gånger sparas både energi och naturresurser. Regeringen har beslutat att alla svenska kommuner ska ha infört matavfallsåtervinning innan slutet av 2023. Matavfallet blir till biogas och används till bränsle för sopbilar, bussar och personbilar.

sopor.nu får du råd om hur olika saker bör sorteras. (Tips: Trasiga julgranskulor är restavfall och ska till återvinningen, inte i hushållssoporna eller glasinsamlingen.)

Smartare elanvändning

Elen har varit ett minst sagt högaktuellt ämne i år, och att hushålla med förbrukningen blir ännu mer angeläget när priserna skjuter i höjden.

Du har förmodligen redan bytt till lågenergilampor, kör tvätt- och diskmaskin fulla och på låg temperatur, och du undviker att ha eletroniken stående i standbyläge. Bra! Nästa steg kan vara att se till att du har grön el direkt från din leverantör. På bramiljoval.se kan du söka efter bolag som levererar el märkt som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen.

Skippa plastgranen

Man kan tro att en plastgran vore bästa valet ur miljösynpunkt, men det är faktiskt tvärtom enligt Naturskyddsföreningen: räknar man in alla faktorer kring produktion, transporter och utsläpp i samband med förbränning är plastgranen ett sämre alternativ än en äkta gran. Allra bästa valet är en Kravmärkt gran, allra helst lokalt odlad förstås. Har du svårt att hitta dem på stan kan du köpa en via nätet – här finns en lista på försäljare.

Mer från Digital förälder

Tips & inspiration

14 julfilmer för hela familjen

Xplora X6 PLAY.

Erbjudande

Xplora X6 – eSIM ingår

Pris 139 kr/mån
med Extra användare och 24 mån bindningstid.

Pojke spelar spel på dator.

Trygghet & säkerhet

Se upp för otillåtna köp i appar