SMS med farliga länkar försöker lura dig att ladda ner appar till din mobil eller skicka känslig information – var uppmärksam!

Har du fått ett SMS av Telia med information om att du drabbats av FluBot kan du läsa mer här.
Bedragare försöker kontinuerligt hitta nya metoder för att lura människor, så det är viktigt att vara vaksam och försiktig med vilka länkar du klickar på och vilken information du ger. 

FluBot – nytt spionprogram som sprids 
Den skadliga appen, känd som FluBot, sprider sig snabbt. Om du råkat installera den på din telefon kan den hämta lagrat innehåll, försöka lura dig att ange bankuppgifter och dessutom skicka SMS med liknande innehåll i stora volymer.
Det kan också vara rena phishing-SMS som riktar sig till iPhone-användare. För Android-användare är det fortsatt en stor risk att ladda ned appar från sms-länkar. På myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) kan du läsa mer om spionprogrammet FluBot och hur du skyddar dig och vad du bör göra om du är drabbad. 

Om du har Android och är osäker på om detta gäller dig kan du kontrollera förbrukningen av SMS på Mitt Telia. Där kan du se antalet skickade SMS och även till vilka nummer de har skickats. Tänk på att även du som iPhone-användare måste vara noga med att inte lämna ut personlig information.

SMS från FluBot är ett globalt branschproblem. Telia blockerar tusentals sådana meddelanden dagligen.

Bluff-SMS om paketleverans 
Under coronapandemin har fler och fler personer beställt varor online, och leverantörerna gör det möjligt för dig att följa status och frakt på paketen via SMS. Bedragarna utnyttjar detta och många har nyligen fått ett SMS som säger att ett paket är på väg. 

Var särskilt uppmärksam på  SMS med länkar. Kanske har de språkmässiga felaktigheter, konstiga formuleringar och utseende. Klicka inte! Risken finns att detta leder till en webbplats där du kan ladda ner en skadlig app som ligger utanför de officiella appbutikerna Google Play och AppStore. Appen riktar sig främst till Android-telefoner. 

Några exempel på text/sms:

 

DHL Express 6345574045 from SENDBIKE.COM estimated 28/04. Manage delivery: hxxp://xn--42-slcezd2c0e[.]xn--p1ai/dhl/?q9us77cre0f2

We’re nearly there. Click on the up-to-the-minute tracking link for your IKEA delivery
https://shyne.xyz/dhl/?38x05yknzht10

Your The Storage Place order 269128 is going to be delivered by DX Today hxxps://www.cinnas[.]at/dhl/?8z9210isqkpy10

We have difficulties delivering your package no. GB09750044 due to unpaid shipping freight: hxxp://dsftz[.]com/dhl/?ghish35b10cvx

Hi. We have (1) package pending on your name. Schedule delivery now: hxxps://www.telinhamosquiteiro[.]com[.]br/dhl/?6xx103c18j0fy

Your parcel from Flowers Delivery is due today by 3:00pm. Not going to be in? Track it at hxxp://msite[.]xyz/dhl/?uxx6inc7g1010r

 

Telias varumärken missbrukas för att lura dig som kund
De senaste dagarna har Telia också sett och fått meddelanden från kunder om att de har fått SMS med betalningsmeddelande från Telia.

Det kommer inte från oss utan kommer in via utländska SMS-leverantörer. Detta är ett typiskt SMiShing-försök att lura dig som kund att avslöja personlig information eller betala ut pengar.

Nätfiske eller SMiShing
Meddelandena som Telia har sett de senaste dagarna kommer från +1 (7) * och +1 (9), som är prefix som används i USA. Många företag, inklusive Telia, använder SMS i både marknadsföring och kommunikation med kunder, och det är därför lätt att luras, om du inte är uppmärksam.

Förfarandet liknar vad vi kan ha vant oss vid via e-post – skillnaden är att mobiltelefonen är med oss ​​överallt, och sådana bedrägeriförsök påverkar dig som kund mer direkt, eftersom de stör den dagliga kommunikationen.

Nätfiske eller SMiShing
Meddelandena som Telia har sett de senaste dagarna kommer från +1 (7) * och +1 (9), som är prefix som används i USA. Många företag, inklusive Telia, använder SMS i både marknadsföring och kommunikation med kunder, och det är därför lätt att luras, om du inte är uppmärksam.

Frågor och svar om FluBot