Rekordmånga uppkopplade under jul och nyår – så mycket ökade surfen

Fler svenskar än någonsin firade ett uppkopplat jul och nyår enligt ny data från Telia. På 5G-nätet exploderade det digitala firandet med en rekordökning på hela 124 procent i genomsnitt.

Surfen sköt i höjden när allt fler firade jul och nyår framför skärmen, det visar ny data från Telia. Faktum är att rekordmånga var uppkopplade de sista veckorna på året. Både vecka 51 och 52 ser vi en ökning som visar att skärmen fått allt större betydelse i våra hem. Under julveckan ökade surfen med 16 procent jämfört med samma vecka året innan. Under nyårsveckan fick surfandet ytterligare ett uppsving med en ökning på 26 procent jämfört med samma period 2020.

Siffrorna visar även att vi surfade på 5G-nätet som aldrig förr. Jämfört med två månader dessförinnan ökade användandet av 5G med 66 procent respektive 77 procent under jul- och nyårsveckorna. Den enskilt största ökningen ser vi på uppkopplingen mot 5G-nätet jämfört med helåret där användandet mer än fördubblades – med en ökning på hela 124 procent i snitt. 

– Att fira med familj och vänner på distans var högaktuellt även 2021, vilket resultatet också indikerar. Just nu befinner vi oss i ett skifte där allt fler får tillgång till snabbare och mer högkvalitativ uppkoppling, något som skapar bättre upplevelser och möjliggör nya digitala tjänster för alla våra kunder runt om i landet. På sikt kommer det innebära ännu högre krav på näten, därför är vår pågående nätmodernisering där 4G uppgraderas och 5G byggs ut helt avgörande, säger Henrik Lönnevi, konsumentchef på Telia.

Läs pressmeddelandet här