15 maj 2024

5 min läsning

Underhållning

Konst, bedrägerier och mörka hemligheter: Möt Pekka och Clarisse från Kodnamn: Annika

I "Kodnamn: Annika" möts konst och bedrägerier i en intrig som tar tittarna djupt in i en labyrint av mörka hemligheter. Vi satte oss ned med två av seriens internationella stjärnor, Pekka Strang och Clarisse Lhoni-Botte, för att dyka djupare in i deras roller.

Vi på telia intervjuade två av Kodnamn: Annikas internationella stjärnor; Pekka Strang och Clarisse Lhoni-Botte, för att dyka djupare in i deras roller och erfarenheter att jobba i en internationell produktionen som i denna storsatning av SkyShowtime.

Pekka Strang spelar rollen som Raimo Korpi i Kodnamn Annika och har en gedigen erfarenhet från teater och film i Finland. Internationellt genombrott fick han genom sin huvudrollen i den mycket uppmärksammade filmen om Tom of Finland. Clarisse Lhoni-Botte kommer från Frankrike och har medverkat i en rad franska och internationella produktioner. Hon är känd för den svenska publiken för insatser i bland annat Grekisk Sallad och Kärlek på hjul.

Se hela intervjun med Pekka och Clarisse på video, (engelska), YouTube.

Hur förberedde ni er för era karaktärer i denna speciella värld av konst, bedrägerier och hemligheter?

Pekka: Jag spelar en polis, och jag har ju gjort det några gånger förut. Det handlar alltid om att hitta någon ny synvinkel, så att du inte bara går in som vanligt och sätter på dig dina kläder och sedan bara spelar scenerna på löpande band. I den här serien hade det naturligtvis mycket att göra med att Raimo är en bifigur, både i verkliga livet och i manuset och historien. Så det handlade bara om att hitta någon vinkel på vad du kan bidra med. Jag tror att det är något som hände tidigt i hans liv, kanske tvingades han ta för mycket ansvar, och jag tror att det formade honom till den person han är idag.

Clarisse: För mig, att spela Beatrice, som är undercover för Emma (Sannah Nedergård), var det mer som en konstexpert. Så för mig var det verkligen att läsa på om konst och också att komma in i rollen och samarbeta med alla andra i produktionen. Det var trevligt att möta Sannah från början, det var verkligen lätt att jobba med henne, så det var ganska enkelt att komma igång.

Det här var en mycket internationell produktion och ni kommer från Finland respektive Frankrike, ja. Hur var det att jobba i den internationella miljön?

Clarisse: Ju fler desto bättre, som de säger. Det var verkligen trevligt, och för mig var det första gången jag var i Sverige och Finland. Jag kände mig verkligen välkommen av hela filmteamet och skådespelarna. Jag tror att vi behöver fler sådana samproduktioner, det är viktigt att dela, för ju mer du delar, desto mer utvecklar du dig själv. Det var en bra upplevelse.

Pekka: Ja, absolut, jag kan bara hålla med. Det är sant, men jag drar en parallell till Östersjön som vi har här, det har ju varit förorenat och det behöver nytt och färskt havsvatten för att börja andas igen så ekosystemet fungerar. Jag tror det är vad samproduktioner handlar om.

Är ni intresserade av konst i verkliga livet?

Pekka: Ja, absolut. Jag går ofta på konstutställningar. Ju mer du som skådespelare öppnar dig för olika konstformer, desto mer utvecklas du. Jag minns från teaterskolan när de tog oss till olika museer och jag tänkte, vad är det här för något? Jag var ju bara 19-20 år och mer intresserad av annat på den tiden, men numera så är jag verkligen glad att vi har sådana möjligheter. Jag var npå vårt Nationalmuseum i Helsingfors för några dagar sedan, och det är alltid mycket givande, du får insikter i vad det är att vara människa.

Clarisse: Ja, och jag tror att vi behöver konst i våra liv, annars blir det lite tråkigt. Det öppnar upp ditt sinne för andra kulturer och människor. Igår besökte jag faktiskt Fotografiska museet här i Stockholm, och det var riktigt trevligt. Jag tror att ju mer du öppnar upp dig till konsten, desto mer öppnar du upp dig till ditt hjärta också och det gör dig till en bättre person. Vi behöver mer av det, och om du har tid att gå på utställningar, se på teater och lyssna på musik, så är det verkligen det bästa.

Så det går ju att samla på konst, vi på Telia gillar att samla saker. Det går att samla på streamingtjänster eller sport eller varför inte samla mobil, bredband och tv. Vad tycker ni om att samla på?

Pekka: Åh wow, jag har ju tre barn, så det är ju något jag samlar på.. Men det gör också att jag inte har så mycket tid att samla på andra saker, men jag har också på mig en svart skjorta - för jag har en vit hund, så jag samlar på vita hår från min svarta skjorta varje dag också!

Clarisse: Jag gillar att samla på ost, det är min passion i livet. Jag provar många olika och samlar på dem och äter dem väldigt snabbt, för annars luktar det verkligen illa i lägenheten. Har du någon favoritost? Ja, Delice de Bourgogne är en riktigt trevlig ost. Jag kan inte riktigt förklara det på engelska, men jag kommer ju från Bourgogne i Frankrike, så det har antagligen med det att göra och det är en riktigt söt ost.

Vad föredrar ni att streama annars på er fritid?

Pekka: Jag tittar på många dokumentärer av någon anledning, men naturligtvis, högklassiga serier är alltid intressanta. Problemet är att jag är så sen på allting. Alla säger att olika serier är så fantastiska, och ett år senare tittar jag på dem, och ja, de är ju fantastiska, och då berättar jag för alla, har ni sett den här serien? Och alla har redan gått vidare till annat för länge sen…

Just nu, någon favorit?

Pekka: Breaking Bad är en av mina favoriter genom tiderna. Den är mästerligt, genial.

Clarisse: Det kommer upp en serie snar som kommer att vara min favorit och den heter: Kodnamn: Annika.

Passa på att skaffa SkyShowtime nu.

Fler artiklar i samma ämne: