04 mars 2024

4 min läsning

Underhållning

Här streamar du 2023 års Oscarsvinnare

Oscarsgalan är överstökad för den här gången och priserna fördelade. Nu gäller det att titta ikapp. De flesta av vinnarna och några av de övriga nominerade filmerna finns på de svenska streamingtjänsterna. Här hittar du en liten guide till var du kan streama årets Oscarsfilmer.

Ett yngre par sitter tillsammans i soffan och tittar på tv.

Filmerna som vann Oscar 2023

Everything Everywhere All at Once – 7 Oscars

Årets storvinnare tog hem inte mindre än sju Oscars, inclusive Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa manus. Michelle Yeoh spelar huvudrollen i en fantasifull dramakomedi om en kvinna som färdas mellan parallella universum för att rädda världen. Kritikerälskling och höga publikbetyg på IMDb. Streama på Viaplay.

På västfronten intet nytt – 4 Oscars

Den senaste filmatiseringen av Erich Maria Remarques klassiska roman om helvetet i första världskrigets skyttegravar knep inte mindre än fyra Oscars, bland annat Bästa internationella film och Bästa foto. Bland skådisarna är Daniel Brühl mest känd för den internationella publiken (han har setts i bland annat Inglorious Bastards och The Bourne Ultimatum). Streama på Netflix.

Black Panther: Wakanda Forever – 1 Oscar

Uppföljaren till superhjältesuccén Black Panther var nominerad till fem priser och vann ett: Bästa kostym. Skriven och regisserad av Ryan Coogler som även gjorde den första filmen, och med Letitia Wright, Angela Bassett och Lupita Nyong’o tillbaka i samma roller. Streama på Disney+.

Top Gun: Maverick – 1 Oscar

Tom Cruise upprepar en av sina mest älskade roller i den senkomna uppföljaren till klassiska Top Gun från 1986. Maverick återvänder som instruktör till Top Gun-skolan och leder sina studenter i ett farligt uppdrag. Nominerad i flera kategorier men vann endast en: Bästa ljud. Högt betyg på IMDb och rätt nöjda kritiker visar att det här är mer än bara en nostalgitripp. Streama på SkyShowtime.

Pinocchio – 1 Oscar

Regissören Guillermo del Toro har många bra filmer på meritlistan. Pinocchio är hans animerade version av sagan om trädockan som vill bli en riktig pojke, och belönades med en Oscar som Bästa animerade långfilm. Streama på Netflix.

Navalny – 1 Oscar

Vann priset för Bästa dokumentärfilm. Navalny berättar historien om den ryske oppositionsledaren Alexei Navalny som 2020 utsattes för ett mordförsök med nervgiftet Novichok. Navalny var mycket illa däran men överlevde, och medverkar själv i filmen som gräver i vem som ytterst låg bakom attentatet. Streama på HBO Max.

The Elephant Whisperers – 1 Oscar

Pristagaren för Bästa dokumentära kortfilm handlar om ett indiskt par som tar hand om en föräldralös elefantunge, och om det band som växer fram mellan människor och djur. Streama på Netflix.

Pojken, mullvaden, räven och hästen – 1 Oscar

Priset för Bästa animerade kortfilm gick till den här varma allåldersfilmen om fyra osannolika vänner. Baserad på en bok av Charlie Mackesy. Rösterna görs av bland andra Tom Hollander, Idris Elba och Gabriel Byrne. Streama på Apple tv+.

Inte vinnare – men kanske sevärda ändå…

Några filmer samlade på sig ganska många nomineringar men gick i slutänden lottlösa från Oscarsgalan. Det innebär inte att de inte är värda en titt.

The Banshees of Inisherin – 9 nomineringar

En svart dramakomedi som fick hela nio Oscarsnomineringar. Någon Oscar blev det nu inte, men filmen vann tidigare priser på både Goldens Globes och BAFTA Awards. Colin Farrell och Brendan Gleeson som två gamla vänner på en avlägsen irländsk ö som hamnar på kollisionskurs. Streama på Disney+.

Elvis – 8 nomineringar

Åtta nomineringar men noll priser blev det för denna musikaliska biografi om Elvis Presley. Regissören Baz Luhrmann har tidigare gjort bland annat Moulin Rouge! och hans färgsprakande stil känns igen även här. Något av ett genombrott för Austin Butler i rollen som Elvis själv. Tom Hanks som överste Tom Parker. Streama på HBO Max.

The Batman – 3 nomineringar

Här blev det Robert Pattinsons tur att dra på sig Batmankostymen i en av de mörkare filmerna om den maskerade brottsbekämparen. Han har sällskap av bland andra Paul Dano som The Riddler och Zoë Kravitz som Catwoman. Tre nomineringar, bland annat för Bästa specialeffekter. Streama på HBO Max.

Triangle of Sadness – 3 nomineringar

Ruben Östlunds film var nominerad till tre priser inklusive Bästa film, men blev lottlös. Ruben får trösta sig med en Guldpalm från Cannes och ett knippe Guldbaggar. Filmen är en svart satir om ett par rika kändisar och deras gäster ombord på en stor lyxjakt. Hyr eller köp på Viaplay.

Fler artiklar i samma ämne: