08 maj 2023

3 min läsning

Underhållning

Förbättra WiFi-täckningen hemma

Hur segt är det inte när internet går långsamt? Filmer som buffrar, klipp som inte startar, flöden som inte uppdateras. Minst sagt... frustrerande! Nu förtiden är det förväntat att det "bara ska funka". Det är ju trots allt 2021. Så hur gör man då för att förbättra WiFi-täckningen hemma? Vi har några tips som kan göra stor skillnad.

Flicka kollar på mobilen vid frukostbordet.

För den som är intresserad kan det vara kul att veta att själva WiFi-tekniken är över 20 år gammal. När WiFi först lanserades 1988 var det en revolutionerande teknik som förenklade trådlös kommunikation.

Idag kopplar vi upp allt från datorer och surfplattor till smarta prylar och högtalare. Så det är ju minst sagt viktigt att tekniken fungerar. Så varför går det så långsamt ibland?

Står din trådlösa router på rätt ställe?

Det finns nog ingen som tycker att en trådlös router är speciellt snygg. Därför är det vanligt att gömma undan den, helst någonstans där den inte syns.

Det många glömmer är att det finns inbyggda antenner i routern som behöver "fri sikt" för att fungera så bra som möjligt. Även om det tar emot, kan det vara en bra idé att plocka fram routern från sitt gömme och placera den på en bättre plats.

Testa dig fram och hitta en central plats hemma där alla uppkopplade enheter får bra täckning och hastighet.

Om du bor i hus med flera våningar

En vanlig hemma-router är inte byggd för att täcka speciellt stora ytor. Du som bor i ett stort hus eller i ett hus med två våningar känner säkert igen att täckningen inte riktigt når till alla rum?

Mesh-system - för ett heltäckande WiFi

I takt med att så kallade "mesh-system" blivit vanligare väljer många att köpa flera "små routrar" som alla kan placeras ut i rum eller på olika våningar för att maximera täckning.

Så istället för en "stor router" skaffar man många "små routrar", som tillsammans bildar ett stort trådlöst nätverk som täcker större ytor.

Förläng ditt nätverk

Till dig som redan har en trådlös router som du är nöjd med finns såklart ytterligare alternativ. Exempelvis om du har bra täckning i alla rum utom ett.

Range extender ett alternativ

Då kan du istället skaffa en extender. Den förlänger räckvidden på ditt trådlösa nätverk och placeras mellan din router och det rum där du inte har bra täckning.

Om många surfar samtidigt

Det är inte alltid tekniken som strular, ibland kan det faktiskt vara så att det är för många som surfar samtidigt. Både hastighet och kapacitet påverkas av hur många som surfar.

Hastigheten påverkas av hur många som surfar

Säg att ni är fyra i familjen. En tittar på film, en annan spelar tv-spel, den tredje lyssnar på en ljudbok och den fjärde slösurfar. Allt påverkar den totala hastigheten i det trådlösa nätverket och kan faktiskt upplevas som att just täckningen är dålig.

I många moderna routrar går det att tilldela varje användare en viss kapacitet i nätet, vilket gör att alla får lika mycket bandbredd, istället för att en ska få allt - eller att det fördelas ojämnt.

Om det inte blir bättre

Är det många som ska dela på samma uppkoppling är det en bra idé att välja ett bredbandsabonnemang med högre hastighet. Det ger den bästa förutsättningen för att det ska fungera bättre när många surfar samtidigt - något som ofta blandas ihop med att det skulle vara täckningen som är dålig (när det i själva verket är hastigheten).

Har du testat våra tips men att det inte blir bättre WiFi-täckningen hemma kan du själv gör en felsökning av ditt bredbandsabonnemang på våra supportsidor.

Då scannar vi av våra system och kontrollerar din utrustning för att ta reda på om (och i sådana fall vad) som kan tänkas var fel och som gör att hastigheten är låg.