Av: Per Asplund

I vår fotbollsfakta har det blivit dags att beskriva hur världens mest berömda klubblagsturnering fungerar. Så här spelas UEFA Champions League.

Att den bästa klubblagsfotbollen spelas i UEFA Champions League är det nog få som ifrågasätter. Men hur fungerar det egentligen med alla matcher, gruppspel och utslagsrundor? Vi tar det metodiskt, hela vägen från kval till final.

Europas bästa fotbollsklubbar

UEFA Champions League samlar Europas bästa fotbollsklubbar i en turnering. Varje säsong gör de upp om rätten att kallas för kontinentens främsta fotbollslag.

Turneringen kan dateras ända till 1955, då kallad för Europacupen. 1992 ändrades detta till det välkända namnet UEFA Champions League.

80 lag från 54 europeiska länder

32 lag når det egentliga gruppspelet (det som i folkmun brukar kallas att ”spela i Champions League”). Av dessa 32 platser är 26 vigda åt klubbar som automatiskt kvalificeras till turneringen genom resultat i sina inhemska ligor föregående säsong.

De sex kvarvarande platserna nås i stället via kvalspel. Länder med sämre rankade inhemska fotbollsligor får färre platser till turneringen, och deras lag tvingas även till fler kvalmatcher – som mest sex omgångar – innan de når gruppspelet. Läs mer om platser per land i UEFA Champions League.

Sammanlagt, med alla kvalrundor inkluderade, deltar 80 klubbar från 54 av Europas 55 medlemsländer (lila Liechtenstein får vackert stå åt sidan).

Möts på hemma- och bortaplan

I gruppspelet är de 32 lagen uppdelade i åtta grupper med fyra lag vardera. Samtliga lag i en grupp möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång borta.

De två överst placerade lagen i varje grupp går därefter vidare till knockout-fasen, och åttondelsfinal. Laget som hamnar på tredje plats är utslagna ur UEFA Champions League, men får i stället träda in i den näst högst rankade turneringen i Europa: UEFA Europa League. För klubbarna på fjärde och sista plats är Europaäventyret slut för denna gång.

Åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler spelas över två matcher. Även här gäller samma upplägg som i gruppspelet, en match hemma och en match på resande fot för vardera lag.

Vid likaläge efter två spelade matcher i utslagsfasens dubbelmöten avgörs det på straffar. Inför förra säsongen togs bortamålsregeln bort. Läs mer här: bortamålsregeln borttagen ur UEFA Champions League.

Finalen spelas i en enda match

Finalen avgörs i en enda match, på en europeisk fotbollsstadion som valts ut i förväg. I vissa fall kan ett av finallagen ha turen att spela på hemmaplan, men det hör till ovanligheterna.

Årets gruppspel drar igång den 19 september 2023, medan finalen går av stapeln den 1 juni 2024. 

Så här följer du UEFA Champions League.

Matcherna i UEFA Champions League kan du se via de linjära kanalerna TV4 Fotboll, Sportkanalen och TV4 Live 1-4. Du kan även streama matcherna via Telia Play och TV4 Play-appen. Varje matchkväll sänds Målextra Live som startar 18.40 - där kan du hänga med på samtliga arenor i de pågående matcherna och där du får de hetaste höjdpunkterna och alla mål. 

Du kan se alla aktuella tider för alla sändningar på teliaplay.se

Rekommenderade tv- och streamingpaket för UEFA Champions League.  

Här bjuder vi på lite fotbollsfakta så att du hänger med i snacket under matcherna. 

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.