UEFA Champions League är en av världens främsta fotbollsturneringar, där mästarlag från nationella ligor runt hela Europa gör upp om vem som är allra bäst. Det betyder att vi får njuta av högklassig fotboll med de populäraste klubbarna och världens största stjärnor. Vi är laddade för den nya säsongen och firar med en handfull fakta du kan blända vänner och familj med där hemma i tv-soffan.

1. När startade UEFA Champions League?

Champions League föddes 1955 som Europacupen för mästarlag. Namnbytet till Champions League skedde 1992.

2. Mest framgångsrika landet i UEFA Champions League?

Champions League är en turnering för klubblag, men statistiken visar rätt tydligt vilka som är Europa främsta fotbollsländer. Och hittills är Spanien det mest framgångsrika landet i Champions League: Klubbar från Spanien har gått till final hela 30 gånger, och vunnit 19 av dessa. Och av dessa 19 segrar står Real Madrid för 14 stycken!

3. Svenska lag i final i UEFA Champions League?

1979 tog sig en svensk klubb för hittills enda gången i Champions Leagues historia till final. Det var Malmö FF som lyckades med bedriften. De förlorade mot Nottingham Forest med 0-1.

4. Mest multinationelle spelaren?

Det finns en spelare som representerat fyra olika klubbar från fyra olika länder i UEFA Champions League. Den spelaren är ingen mindre än Cristiano Ronaldo, som spelat i UCL för portugisiska Sporting Lissabon, engelska Manchester United, spanska Real Madrid och italienska Juventus. Killen gör bevisligen nånting rätt.

5. Målkung i UEFA Champions League?

Gissa vem som leder mål-ligan i Champions League? Japp, Cristiano Ronaldo igen. 141 mål på 187 matcher har det blivit inför årets säsong. 

6. Svenskar som vunnit finalen?

Sju svenskar har vunnit Europacupen/UEFA Champions League med sina klubblag. Den allra mest framgångsrika av dem är Conny Torstenson som spelade för Bayern München åren 1973-1979. Conny och Bayern München vann Europacupen tre år på raken 1974, 1975 och 1976.

Övriga svenska spelare som fått lyfta segerbucklan i Europacupen/Champions League är Kurt Hamrin (Milan, 1969), Ove Kindvall (Feyenoord, 1970), Björn Andersson (Bayern München, 1975), Jesper Blomqvist (Manchester United, 1999), Patrik Andersson (Bayern München, 2001) och Henrik Larsson (Barcelona, 2006).

Bonustrivia om Björn Andersson: Björn var lagkamrat med Conny Torstensson i 1975 års upplaga av Bayern München men tvingades lämna finalen efter bara fyra minuter på grund av en knäskada. Mästare blev han lyckligtvis ändå.

7. UEFA Champions League-pokalen

Prispokalen, känd som European Champion Clubs’ Cup, är tillverkad av silver, 74 cm hög och väger 11 kilo.

Tidigare fick vinnande klubbar behålla originalpokalen efter fem turneringssegrar totalt eller tre segrar på raken, men sedan 2009 håller Uefa hårt i originalpokalen och vinnande klubbar får behålla en kopia. Den nuvarande originalpokalen är den sjätte i ordningen. De fem tidigare bor permanent hos Real Madrid, Ajax, Bayern München, Milan och Liverpool.

8. Flitigaste svensken i UEFA Champions League?

Den flitigaste svenske spelaren i Champions League är förstås Zlatan Ibrahimovic med 128 matcher för hela sju olika lag. Bästa säsongen hittills var 2009-10 då Zlatan spelade för Barcelona som nådde semifinal (men åkte ut mot Zlatans tidigare klubb, Inter).

9. Sämsta laget i UEFA Champions League?

Den minst framgångsrika klubben i Champions Leagues historia (inklusive Europacupen) är enligt Uefas egen statistik FC Avenir Beggen från Luxemburg. De har deltagit i kvalspelet sex år, spelat 12 matcher och förlorat samtliga, gjort ett enda mål och släppt in 56. Noll poäng och minus 55 i målskillnad. Uff.

Så här följer du UEFA Champions League.

Matcherna i UEFA Champions League kan du se via de linjära kanalerna TV4 Fotboll, Sportkanalen och TV4 Live 1-4. Du kan även streama matcherna via Telia Play och TV4 Play-appen. Varje matchkväll sänds Målextra Live som startar 18.40 - där kan du hänga med på samtliga arenor i de pågående matcherna och där du får de hetaste höjdpunkterna och alla mål. 

Du kan se alla aktuella tider för alla sändningar på teliaplay.se

Rekommenderade tv- och streamingpaket för UEFA Champions League.  

Här bjuder vi på lite fotbollsfakta så att du hänger med i snacket under matcherna. 

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.